Doporučte kvalitní triedr na turistiku

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
stana

Příspěvek od stana »

Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Předpokládal bych, že NIKON ví , co vyrábí :
http://www.nikon.co.uk/press_room/relea ... px?rid=168
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
stana

Příspěvek od stana »

Nejspíš netový prodejce tam šoupl trochu jinou fotku..Nebo mají inovovaný dizajn..Myslím si, že to není až tak podstatné...
Ale máš Milane pamatováka! Já vidět ty dvě fotky po hodině, tak mi připadnou stejné.. ;)
P.S. Dost možná, že ta jedna fotka je Nikon bez toho EX..
Na každý pád kolegovi doporučím ten dusíkáč..Tady bych trochu "krásy" oželel na úkor funkčnosti!
;)
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Když si tu Tvoji fotku zvětšíš, je tam nápis travelite V, a na stránkách prodejce je stejná fotka u 3 triedrů :)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
stana

Příspěvek od stana »

, a na stránkách prodejce je stejná fotka u 3 triedrů :)Njn..Řekni to tomu netovému prodejci.. ;)
P.S. Nechajme to plavat..
Podstatné je, že vybrali ste dobře! :D
yamaha
Věk: 69

Příspěvek od yamaha »

Mě se docela líbí nový William optics 8x42 ED . Má ho v nabídce Supra . Zkoušel ho někdo ?
Televue Genesis 101/500 ,Takahashi Mewlon 210 , Orion optics newton 350 ,H-alfa teleskop Comes 90/2600 filtr Lunt 0,7A ,achromát 127/1200 , triedr Canon 10x42 L IS
vitek.kl

Příspěvek od vitek.kl »

Zravím,

podobný problém jsem dost řešil. Takže je třeba si definovat, co chci.
"Na turistiku" je dost široký pojem. Musí to být velké tak do kapsy či za opasek? Nebo stačí, že to nebude moc tížit v batohu? V prvním případě je to tak do 300 g, ve druhém tak do půl kila. Co chce pozorovat? Druhého horolezce někde na stěně, nebo chce raději krásné panoramatické pohledy do krajiny? S prvním případem nemám zkušenost, takže neporadím. Dalekohled na pěkný pohled do krajiny potřebuje široké zorné pole, tak kolem 140/1000 m minimálně. Takže na nějaké 9x25, 10x25 bych zapomněl. Opticky jsou možná dobré, ale rozhled z kopce s nimi moc nenadchne. Taky už budou velmi těžko "stíhat", když zaleze slunko. Jako vyloženě kapesní dalekohled bych doporučil Nikon Action EX 8x25. Má ale krátkou vzdálenost výstupní pupily (kolem 10 mm), takže řasama už mlátíš do okulárů, což někomu moc nevadí, ale třeba mně osobně to příjde otravné. Takže pak můžeš jít třeba do řady Nikon Sport Lite, kde je ale zase užší to zorné pole. Prostě bez kompromisů to u těchto malých dalekohledů asi nepůjde. Do řady Travelite bych určitě nešel, protože ta má oba zmíněné nedostatky malá vzdálenost výstupní pupily i malé zorné pole. Navíc u těch reverzních Porro systémů se dost vytrácí 3D efekt binokulárního pozorování, takže je to skoro jako dívat se monoulárem, což při pohledu do krajiny srdce nijak zvlášť nepotěší.
Co se týče těch dalekohledů spíš do batohu, tak tam jsem jeden v podstatě dokonalý nakonec našel. Je to Bushnell Excursion 8x28 (popř. 8x32, kdyby kamarád snesl trochu větší váhu). Dostatečně široké zorné pole, možná i trochu širší než je tam napsáno. Dokonalé anireflexy, takže i když se trochu smrákne, tak to přenáší světlo ještě dobře. Hmotnost taky ujde (430g). Pokoukání to bylo nádherné. Mají ho u Matouška, ale raději bych si ho sehnal někde z Ameriky, kde to je za polovic. Tady to stojí někde ke 4000 K.
Z Ameriky, jsem si nechal dovézt také Leupold Yosemitte 6x30. Je to klasický Porro systém, pro 3D efekt je mnohem lepší. Váží pod půl kila a opticky je dokonalý. Zorné pole, i když uvádí výrobce 140 m, bych při srovnání s Nikon Action 7x35 odhadoval spíš na 163 m. Moc ho už nevyužívám, takže bych ho i mohl prodat. Jelikož jsem ho už po prvním používání stačil lehce škrábnout na jednom objektivu (na kvalitu zobrazení to nemá žádný vliv, jedná se o vadu na kráse), tak bych ho dal výrazně levněji. Tj. za 1900. Což ovšem nedoporučuji Tvému kamarádu jako dárek, ale ostatním.

Tak snad jsem Ti trochu pomohl.
vla

Příspěvek od vla »

Jak jsem psal výše, důležitá je ergonomie a jak konkrétnímu člověku vyhovuje, já měl Buschnell Trophy 8x42 a spokojen jsem nebyl, proto jsem ho vyměnil a zvítězil travelite 9x25, ˇškoda se sice mlátil do hlavy, že měním výborný za horší, ale mě to takto vyhovuje výrazně lépe.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
stana

Příspěvek od stana »

No, s kolegou ještě hodím řeč. Zatím ho neobjednal, ale chystá se.. ;)
V podstatě rozhodnutí nechá na mně..Tak abych nakonec nedostal buchec!
:D
stana

Příspěvek od stana »

Triedřík kolegovi dorazil a vypadá velmi cool! Brašna, popruh a samotný bikukr je sympatic do ruky a pěkné pokoukání/i když jen z okna.. ;)
P.S. Prima se do něj čučí a kreslí docela ostře i v krajích Z.P.... 8-)
Zdánlivé Z.P. odhaduju tak na 60-65°..

;)
Buschnell Excursion 8x32
vitek.kl

Příspěvek od vitek.kl »

Gratuluji,
takže jsi dal na mou radu. Opravdu si myslím, že v té cenové kategorii se těžko něco lepšího sežene. Já teď čekám na ten samý, jen 8x28, ten bude unositelnější, jestli mi to vyjde dovézt ho z Ameriky. Tam vyjde na polovic.
stana

Příspěvek od stana »

Gratuluji,
takže jsi dal na mou radu. Opravdu si myslím, že v té cenové kategorii se těžko něco lepšího sežene. Já teď čekám na ten samý, jen 8x28, ten bude unositelnější, jestli mi to vyjde dovézt ho z Ameriky. Tam vyjde na polovic.Kolega nosí brýle a díky delšímu očnímu reliéfu se přes bikukr dívá s brýlemi..
Myslím, že je spokojen.. ;)
P.S. To zdánlivé Z.P. je asi spíš něco kolem 60 °...víc ne, i když nemám pocit že by Z.P. bylo malé..Spíš se to těžko odhaduje a zorné pole u pozorování oběma očima se vždy jeví větší..

/Já být vlastníkem, tak jsem určitě spokojen a to jsem Ethoi/ :)
P.S. 2: Navíc je celý nějaký ogumovaný, takže asi by rozchodil nějaký lehký pád na zem..Když to nebude zrovna beton..
Odpovědět