Refraktor cca 80-100mm,f<600mm

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
mirec
Věk: 62

Příspěvek od mirec »

Mozes pouzit napriklad takuto
listu

oči 1xbino, Celestron C102-HD, Vixen Af 80/910
Vabra

Příspěvek od Vabra »

mirec napsal: Mozes pouzit napriklad takuto
listu

kde se to da poridit?
Pavel Vabrousek
achromat

Příspěvek od achromat »

Vabra napsal:

kde se to da poridit?
predsa tam, kde vsetko ! V Supre ;D ;D
cizek

Příspěvek od cizek »

pu napsal: No ja si poridil Celestron ONYX 80 EDF, ohnisko je 500. Chtel jsem neco univerzalniho - priroda, obloha, nenarocne foto prirody. Naprosta spokojenost. Rozhodne si nemyslim, ze je to na prirodu skoda. ED ma proste excelentni obraz.

Zkusenosti:

1/ Hmotnost a kompaktnost je dulezita. 80 je podle me vahove na hrane co jsem ochoten sebou tahat ven do prirody. Spousta lidi by podle me ani tohle uz netahala. Nedokazu si predstavit tahat sebou ven 100ku. Ted na nej jeste nemam batoh, takze zatim to taham jen autem, v kufriku uz by se to proste proneslo. Je podle mne uzasne kompaktni napriklad proti SW80. Ma zasunovaci rosnici, takze se da slozit do pomerne maleho rozmeru.

2/ Dulezite podle mne je i to ze ma patku ktera jde jak do astro montazi od celestronu, tak dat na fotostativ. Proste na kazdy druh pozorovani je potreba jiny. Je strasne nepohodlne pozorovat vecer z fotostativu bez jemnych pohybu a pres den se zase spatne pouziva EQ montaz.

3/ Na nocni pozorovani to rozhodne neni spatne. Mesic, planety, hvezdokupy, planetarky ... na galaxie uz ten prumer nestaci, sice pod slusnou oblohou jdou jasnejsi najit, ale je to hrozna ducharina. Meisc a planety jsou pres to moc pekny. Jinak proti newtonu je to neskutecne pohodlne pozorovani. Zenitove zrcatko si clovek natoci jak potrebuje a koukam se zadkem na zidli.

4/ Technicke zpracovani je podle me perfektni. Ciste kov. Navic to i moc dobre vypada.

5/ Foceni jde. Ma to sice zklenute pole, tudiz kraje mohou byt neostre, ale pres den pri foceni zviratek to neni moc videt. Blbe se to ostri, ten obraz v hledacku fotaku je proste maly. Ale vysledky me prekvapily.

Ukazka fotek pres ONYX
http://picasaweb.google.com/ezowiki/Priroda

Odkaz na ONYX
http://www.celestron.cz/hledej.html?co=841389To pu:
Díky za doporučení, ještě se chci zeptat na váhu přístroje a zda to má krytku objektivu. Je na tubusu něco na připevnění hledáčku ? Bylo k tomu nějaké příslušenství ?
Cizek
achromat

Příspěvek od achromat »

vla napsal: Ono je vůbec otázka co vlastně kolega potřebuje. Co to je pozorování oblohy? Pokud by převládalo pozorování přírody a pozorování např. Měsíce a  planet možná by lépe vyhověl nějaký kvalitní ED pozorovací dalekohled. .
presne tak
odporucil by som radsej vyber nejakeho spektivu TS podla financii:
http://www.teleskop-service.de/Fernglas ... pektiv.htm

pohodlne pozorovanie, siroke zorne pole, a aj moznost fotografovania za okularom...
pu

Příspěvek od pu »

To cizek:
Tady je odkaz kde najdes odpovedi a detailni fotky
http://www.celestron.cz/uvod/onyx.html

Hmotnost samotneho dalekohledu je 2.8 kg. V kufriku 5 kg. Krytka objektivu ano. Bohuzel byl tam jen dalekohled a kufrik. Musel jsem si dokoupit i zrcatko. Doporucuji nejake lepsi 2" Hledacek co tam byl je prakticky nepouzitelny. Takze se zrovna chystam na lepsi. Podle vseho by na to mel jit namontovat tento reddot s rychlouchytem
http://www.celestron.cz/hledej.html?co=873511

Jinak se SNAD PRY objevi od BP dvourychlostni steeltrack pro onyxe ale kdo vi. Pokud se objevi tak bych ho asi dovybavil dvourychlostnim ostrenim. Dalsi informace je ze nikdo nevi jestli se k tomu da sehnat nejaky rovnac pole a pripadne ktery.

To Meade 80 bude asi neco velmi podobneho a ma aktualne prijemnou cenu. Asi by to chtelo se na oba zajet podivat. Drzet to v ruce a kouknout pres to je vzdycky nejlepsi nez clovek neco koupi.
cizek

Příspěvek od cizek »

to pu: Ten Meade ED má triplet objektiv a ONYX má dublet. Triplety jsou obecně dražší, tak mi přijde, že ta cena je zajímavá a navíc je tam zenitové zrcátko 2". Ale ještě jsem se nerozhodl, třeba mi někdo doporučí ještě něco dalšího.
Cizek
cizek

Příspěvek od cizek »

to stryko: Když mi doporučuješ věci z telescope-service tak co říkáš na TL 805 APO za 598 Euro.
Objektiv je lepený triplet.
Nevíš o někom kdo ho má? Trochu se mi nelíbí váha 3,3 kg, to je dost. A potom je tam další kousek pro všeobecné použití, včetně astro a foto, TS RFT 805, moc bych ale nevěřil kvalitě objektivu.
Váha 2,2 kg.
Cizek
Odpovědět