Dobson d254/1200
Dobson d254/1200
Zdravím, taky mám ve F-M svého Dobsona 254/1270...
- milan kuhejda
Dobson d254/1200
pro B_J_O_R_N
poslal jsem ti SZ
poslal jsem ti SZ
- milan kuhejda
Dobson d254/1200
asi debilní dotaz ale co řikáte koupit okulár ZOOM
např.ATC PŘEROV 7čočkový za 2800.- f-8-24m
a Barlow 2x by pokrylo většinu zvětšení co bych chtěl
děkuji
např.ATC PŘEROV 7čočkový za 2800.- f-8-24m
a Barlow 2x by pokrylo většinu zvětšení co bych chtěl
děkuji
Dobson d254/1200
To bafan:
Zoom okulár je vždy opticky po stránce korekce aberací pole horší než okulár s pevným ohniskem.
Doporučuji koupit okuláry Plossl 20 mm , 15 mm , k tomu Vixen LV 5 mm nebo 6 mm a jeden kvalitní Barlow 2x může být ED nebo (triplet Celestron, Meade).
Ohniska Ti vyjdou s Barlowem:
10 , 7.5, 3 nebo 2.5 mm.
Celkem dostaneš řadu 20 , 15 , 10 , 7.5 , 6 nebo 5 , 3 nebo 2.5 mm.
Zoom okulár je vždy opticky po stránce korekce aberací pole horší než okulár s pevným ohniskem.
Doporučuji koupit okuláry Plossl 20 mm , 15 mm , k tomu Vixen LV 5 mm nebo 6 mm a jeden kvalitní Barlow 2x může být ED nebo (triplet Celestron, Meade).
Ohniska Ti vyjdou s Barlowem:
10 , 7.5, 3 nebo 2.5 mm.
Celkem dostaneš řadu 20 , 15 , 10 , 7.5 , 6 nebo 5 , 3 nebo 2.5 mm.
Newton 114/1000 pointační, Newton 150/750, ccd kamera ATIK-16, montáž EQ6 Pro SkyScan v blízké budoucnosti.
Dobson d254/1200
To bafan:
Já mám SW 254/1200 od jara a byly k tomu okuláry SuperPlossl 25 a 10 mm.
K tomu jsem dokoupil barlowa 2x a Hyperiony 8 a 5 mm.
Takže mám teď pokrytou celou škálu zvětšení.
Pořiď si také měsíční a mlhovinový filtr. Ty určitě oceníš
Já mám SW 254/1200 od jara a byly k tomu okuláry SuperPlossl 25 a 10 mm.
K tomu jsem dokoupil barlowa 2x a Hyperiony 8 a 5 mm.
Takže mám teď pokrytou celou škálu zvětšení.
Pořiď si také měsíční a mlhovinový filtr. Ty určitě oceníš
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
Dobson d254/1200
Nemyslím si, že je to nejvhodnější kombinace.Barlow s 25 okulárem Ti dává 12,5,což není velký rozdíl od 10 mm.
S 10 mm Ti to dá 5, který máš. S 5 mm ten barlow využiješ pouze vyjímečně, ne-li vůbec. A mezi 25 a 12.5 je velká mezera.
Toť můj názor. fidler
S 10 mm Ti to dá 5, který máš. S 5 mm ten barlow využiješ pouze vyjímečně, ne-li vůbec. A mezi 25 a 12.5 je velká mezera.
Toť můj názor. fidler
Dobson d254/1200
fidler napsal: Nemyslím si, že je to nejvhodnější kombinace.Barlow s 25 okulárem Ti dává 12,5,což není velký rozdíl od 10 mm.
Toť můj názor. fidler
Ano, na první pohled se to nezdá rozumné ale skutečnost je takováto:
1. 10 mm SuperPlossl dodaný s dalekohledem má
malý oční reliéf a moc pohodlně se s ním
nepozoruje (s brýlemi už vůbec). Navíc má malé
zorné pole... Skoro jej nepoužívám a možná jej
i prodám
2. 25 mm (48x) mi úplně stačí na vyhledávání a
přehledové pozorování. S barlowem (96x) dává
zajímavé zvětšení na Měsíc - takové polocelky...
3. 8 mm (150x) a 5 mm (240x) mám pokryta nej-
používanější zvětšení bez barlowa, tedy bez dalšího
zkreslení...
4. s barlowem pak mám k dispozici zvětšení 300x a
480x pro případ dobrých pozorovacích podmínek.
Právě vzhledem k tomu, že to využiji jen občas,
jsem si na tato zvětšení schválně nekupoval celý
okulár
Navíc můžu časem dokoupit T-kroužky k hyperionům a rozšířit tak řadu o další zvětšení...
Toť můj názor. fidler
Ano, na první pohled se to nezdá rozumné ale skutečnost je takováto:
1. 10 mm SuperPlossl dodaný s dalekohledem má
nepozoruje (s brýlemi už vůbec). Navíc má malé
zorné pole... Skoro jej nepoužívám a možná jej
i prodám
2. 25 mm (48x) mi úplně stačí na vyhledávání a
přehledové pozorování. S barlowem (96x) dává
zajímavé zvětšení na Měsíc - takové polocelky...
3. 8 mm (150x) a 5 mm (240x) mám pokryta nej-
používanější zvětšení bez barlowa, tedy bez dalšího
zkreslení...
4. s barlowem pak mám k dispozici zvětšení 300x a
480x pro případ dobrých pozorovacích podmínek.
Právě vzhledem k tomu, že to využiji jen občas,
jsem si na tato zvětšení schválně nekupoval celý
okulár
Navíc můžu časem dokoupit T-kroužky k hyperionům a rozšířit tak řadu o další zvětšení...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
Dobson d254/1200
dvader napsal:
10 mm SuperPlossl dodaný s dalekohledem má
nepozoruje (s brýlemi už vůbec). 1./ U Plösslů jakéhokoliv výrobce to bude stejné - E.R. bude na hodnotě kolem 7 mm, což je asi rozumná krajní mez.
2./ S brýlemi snad opravdu nikdo nepozoruje. To pouze výrobci a prodejci zdůrazňují, že to zrovna s jejchi výrobky jde a je to výhoda ...
10 mm SuperPlossl dodaný s dalekohledem má
nepozoruje (s brýlemi už vůbec). 1./ U Plösslů jakéhokoliv výrobce to bude stejné - E.R. bude na hodnotě kolem 7 mm, což je asi rozumná krajní mez.
2./ S brýlemi snad opravdu nikdo nepozoruje. To pouze výrobci a prodejci zdůrazňují, že to zrovna s jejchi výrobky jde a je to výhoda ...
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Dobson d254/1200
MilAN napsal:
Když pozoruji sám, tak mi nevadí ani ortho 5mm (hlavně když je něco vidět
), ale někdy větší E.R. výhodný je. Např. při veřejném pozorování, kdy přichází mnoho lidí neznalých obsluhy dalekohledu a často obrýlených. Sám taky nosím brýle a potřebuji pak pozorovaný objekt optimálně zaostřit, aby ho všichni dobře viděli. Taky by mi činilo potíže neustále brýle sundavat a nandavat.
Dobson d254/1200
KoMar napsal:
), ale někdy větší E.R. výhodný je. Např. při veřejném pozorování, kdy přichází mnoho lidí neznalých obsluhy dalekohledu a často obrýlených. Sám taky nosím brýle a potřebuji pak pozorovaný objekt optimálně zaostřit, aby ho všichni dobře viděli. Taky by mi činilo potíže neustále brýle sundavat a nandavat.
Ano, verejne pozorovani je typicka ukazka situace, kdy je vhodny okular, ktery jde pouzivat i s brylemi. Vetsina lidi nedokaze spravne zaostrit ani pote co jim vysvetlim jak se to dela, takze je nejlepsi zaostrit na normalni zrak bez vad a nechat lidi at se divaji s brylemi.
Druha situace je ta, pokud clovek trpi astigmatismem a pouziva mala zvetseni. Tam je vhodne mit pri pozorovani bud svoje bryle, nebo nejakou nahradu (Dioptrx od TV), ktera astigmatismus koriguje.
Ano, verejne pozorovani je typicka ukazka situace, kdy je vhodny okular, ktery jde pouzivat i s brylemi. Vetsina lidi nedokaze spravne zaostrit ani pote co jim vysvetlim jak se to dela, takze je nejlepsi zaostrit na normalni zrak bez vad a nechat lidi at se divaji s brylemi.
Druha situace je ta, pokud clovek trpi astigmatismem a pouziva mala zvetseni. Tam je vhodne mit pri pozorovani bud svoje bryle, nebo nejakou nahradu (Dioptrx od TV), ktera astigmatismus koriguje.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
- milan kuhejda
Dobson d254/1200
včera jsem si ho konečně dovezl od p.Holubce,dokoupil jsem si okulár f/17 a f32,večer jsem poprvé pozoroval a jsem úplně hotový
Jupiter nízko nad obzorem neklid atmosféry velký ale bylo vidět oblačnost,Měsíc taktéž bomba i když leze do úplňku,pokoušel jsem se ho fotit sice jenom mob.telefonem/NOKIA n-73/ale i tak alespoň podle mě to není zas tak špatné.Dal bych tu ty fotky ale nevím jak.Těším se na dnešek.Děkuji všem za vaše rady a připomínky.
Jupiter nízko nad obzorem neklid atmosféry velký ale bylo vidět oblačnost,Měsíc taktéž bomba i když leze do úplňku,pokoušel jsem se ho fotit sice jenom mob.telefonem/NOKIA n-73/ale i tak alespoň podle mě to není zas tak špatné.Dal bych tu ty fotky ale nevím jak.Těším se na dnešek.Děkuji všem za vaše rady a připomínky.
Dobson d254/1200
Takže gratuluju a přeju ať dobře slouží ;D.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Dobson d254/1200
Připojuji se ke gratulacím 
(Z vlastní zkušenosti - čelist spadne nejednou...)
(Z vlastní zkušenosti - čelist spadne nejednou...)
Dobson d254/1200
Takže i já se připojují ke gratulaci 
Dodnes si pamatuji na první pozorování - zamířili jsme dalekohled na Saturn... A musím říct, že padla čelist nejen mojí přítelkyni ale i mě (a to jsem věděl, co asi můžu očekávat) ;D
Dodnes si pamatuji na první pozorování - zamířili jsme dalekohled na Saturn... A musím říct, že padla čelist nejen mojí přítelkyni ale i mě (a to jsem věděl, co asi můžu očekávat) ;D