Meade N152 na LXD75 vs.Skywatcher N203 naHEQ5

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
RadekN

Příspěvek od RadekN »

Dobrý den, potřeboval bych poradit.
Meade Newton 152/762 na montáži LXD 75 vs.
Skywatcher 203/100 na montáži HEQ 5

která montáž je pevnější, kvalitnější, s lepšími převody a vhodnější pro astrofoto? Máte nějaké praktické zkušenosti?

Lze říct, který z těchto Newtonů je kvalitnější? Mám na mysli absolutní kvalitu - provedení, optika - nikoliv parametry.
Díky moc za odpověďi
Radek

ladaS

Příspěvek od ladaS »

RadekN napsal: Dobrý den, potřeboval bych poradit.
Meade Newton 152/762 na montáži LXD 75 vs.
Skywatcher 203/100 na montáži HEQ 5

která montáž je pevnější, kvalitnější, s lepšími převody a vhodnější pro astrofoto? Máte nějaké praktické zkušenosti?

Lze říct, který z těchto Newtonů je kvalitnější? Mám na mysli absolutní kvalitu - provedení, optika - nikoliv parametry.
Díky moc za odpověďi
Radek

Ahoj,
už se to tu několikrát probíralo.Nejdříve musíš vědět co chceš vůbec fotit a taky čím.Potom bych přemýšlel nad optikou. Newton (152/762) s podobnými parametry jsem si postavil začínal jsem s ním i fotit. Pokud bys ho chtěl používat na focení DS objektů zrcadlovkou, tak to nepovažuji za úplně ideální. Důvod je ten, že to nepůjde zaostřit a to proto, že obrazová rovina bude blízko u tubusu.Aby to zaostřit šlo,budeš muset používat Barlow 2x a T2.Bude s tím ale hodně starostí, jako vinětace, světelnost a stím spojené dlouhé expozice atd.Měl jsem v ruce i ne samo domo 150/800 a měl stejný problém.
Na focení považuji lepší N 203/1000, to je vyzkoušený přístroj a zde na AF najdeš dost lidí co ho mají a dokáží Ti spolehlivě odpovědět na otázky kvality optiky.

Montáže: pod 203/1000 bych HEQ5 nedával, zvlášť pokud je to na focení. Nezapomeň, že to ponese ještě pointační dalekohled s příslušenstvím.Ona to ta montáž sice unese, ale budeš se potýkat s problémy velké setrvačnosti atd. A navíc pokud máš na mysli HEQ5 a né HEQ5 Syn scan, tak se to bude i hůře pointovat teda pokud budeš do budoucna používat nějaký druh autopointace, protože HEQ5 nemá vstup pro autoquider a muselo by se to dále dodělávat atd.
LX75 nemám zkušenosti.
http://lsastrofoto.cz/ e-mail: l[dot]spejchlik[at]seznam[dot]cz
N200/800
refr.70/500
Canon EOS 7D MK II.,CCD QHY8
NEQ6SS
12” DOBSON FLEX TUBE 305/1500mm
voko

Příspěvek od voko »

Neměl jsem zatím příležitost seznámit se s montáží HEQ 5, jsem majitelem montáže LXD75. Co se této montáže týká, lze ji zařadit spíš do stejné třídy jako je EQ-5 montáž. Únosná nosnost je tak 10 - 12 kg, ale z diskuzí znám i lidi, co na ní mají SN-10, ale tam už bych to bral s rezervou. Tak na hranici nosnosti je na ní SN-8, na netu je možno s ním najít spoustu hezkých fotek. Ale vždy je to o konkrétním kusu. Já jsem u LXD75 měřil periodickou chybu asi před měsícem (zde je odkaz na diskuzi o ní) a taky jsem si myslel, že bude mít lepší průběh, protože jsem v diskuzích o ní slyšel o menší PE. Ale to máš tak se všemi montážemi.
Např. pesvo má na EQ6 per. chybu zhruba srovnatelnou s mojí (viz diskuze zde), zatímco MMys má na EQ-6, kterou ale vylepšoval, PE kolem 10" (nebo dokonce do 10"). Já mám na LXD75-ce SC8" a nemám s ním problémy, fotím ale zatím jen planety, investoval jsem teď do jiné oblasti, takže foto deep sky později.
Ale ty chceš kupovat když LXD75, tak s SN6", není-liž pravda? Tam to bude určitě bez problémů, ale doporučil bych když tak ho pořídit rovnou s Autostarem, ne s EC ovladačem (je to ale zas o něco dražší). LXD 75 nemá přímý vstup pro klasický autoguider, ale jde bez problémů automaticky pointovat dodaným softwarem přes notebook. Možná by to šlo i autoguierem od MMys, ručka má vstup pro RS232 pro ovládání dalekohledu přes PC (nezkoušel jsem to tímto způsobem s autoguiderem) - ale to mluvím o verzi LXD75 s Autostarem, ne s EC ovladačem.
Co se dalekohledu týká, je vždy lepší větší průměr, takže pak by to byl ten Skywatcher 203/100. U SN6" bys měl zase zakrytý tubus, takže by se ti tam neprášilo, ale připrav se pak ještě na rosnici. Ale zase bys nemusel dokupovat na focení komakorektor. Je to o vkusu, mně se víc líbí zakryté systémy, jsou ale o něco dražší než klasické Newtony o stejném průměru. Takže LXD75 je určitě vhodná na astrofoto s tím, co jsem napsal výše.
Snad se tu k tomu vyjádří i nějaký majitel HEQ 5.
Další povídání o uváděných dalekohledech tu na Astrofóru najdeš určitě, stačí ho trochu proběhnout.
e-mail: vokope(at)cmail.cz
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

voko napsal: zatímco MMys má na EQ-6, kterou ale vylepšoval, PE kolem 10" (nebo dokonce do 10").
Nevím, kde jsi tohle vzal. Já u sebe uvádím PE kolem 30"
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz/EQ6.htm. PE kolem 10" mají montáže jako například Losmandy G11, což je cenově trochu jinde.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

No, tady poradit bude potíž. Pokud nemáš s astrofoto žádné zkušenosti, budeš bojovat s obojím.

H-EQ5 pod N203/1000 bych na focení neviděl jako dobré řešení, tam bych dal EQ6-ku. To je tak odpovídající po navěšení veškerého příslušenství (Foťák, pointér nebo OAG) Nezdá se to, ale ony ty setrvačné hmoty tímhle příslušenstvím dál od osy docela narůstají.

Proti Schmidt Newtonu zase trošku hovoří korekční deska, u nás při dlouhých expozicích budeš pořád bojovat s rosením. Dá se to řešit rosnicí nebo vyhříváním, ale zrcadlo na dně metrového tubusu je lepší.

Metrové ohnisko toho 203mm Newtona v našich podmínkách je na hranici snadné zvládnutelnosti i u zkušeného astrofotografa. Nevím, jestli začínat s ním je to pravé. Proto bych snad pro začátek doporučil spíš ten SN6 na LXD75-ce. Ohnisko je kratší. Soustava je již konstruovaná s ohledem na fotografii (okulárový výtah, korekční deska).
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Dominik

Příspěvek od Dominik »

RadekN napsal:
...Lze říct, který z těchto Newtonů je kvalitnější? Mám na mysli absolutní kvalitu - provedení, optika - nikoliv parametry...

Myslím, že je na fóre málo ľudí, ktorý majú absolutne kvalitný ďalekohľad a keď sa to tak vezme či taký vôbec je. Keď chceš mať absolutne kvalitný ďalekohľad, bude sa to cenovo pohybovať cenovo niekde úplne inde ako je napr. Skywatcher. Inač keby som bol úprimný o Skywatcheroch nemôžem povedať, že sú nejako mimoriadne kvalitné, keď tak na tú cenu. Absolutne kvalitný ďalekoľad, je najlepšie si vyrobiť alebo si dať ho vyrobiť. Mimochodom keď budeš mať absolutne kvalitný ďalekohľad, bude to chcieť aj absolutne kvalitné príslušenstvo... A to je cenovo niekde...

Ešte nie som taký skúsený a nevenujem sa astronómii tak dlho, ako niektorí tu. Preto by som viac dal na radu skúsenjších. (tým však nevyvraciam svoj príspevok)
(ospravedlňujem sa za veľmi časté opakovanie slov) :)
M.Adamovsky

Příspěvek od M.Adamovsky »

osobne bych doporucoval pro foceni spis EQ 5tku, ale 6tka by byla nejlepsi...mozna to neni objektivni, ale jsem trochu z osobnich zkusenosti zaujaty proti firme Meade a i kdyz nemam zkusenosti s jejich paralaktickymi montazemi, moc bych tomu neveril
RadekN

Příspěvek od RadekN »

Díky moc všem za rady, moc jste mi pomohli.
Snad se rozhodnu správně. :D
Asi spíš půjdu do toho Newtona 203, ještě to ale musím zvážit.
Moje maminka říkává, nejhorší je, když je z čeho vybírat :)

Ješte jednou díky
Radek
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Budiž, nic proti soustave. S komakorektorem udela dobrou sluzbu, ale dej ho na EQ6, pokud si chces usetrit problemy.
voko

Příspěvek od voko »

MMys napsal: Nevím, kde jsi tohle vzal. Já u sebe uvádím PE kolem 30"
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz/EQ6.htm. PE kolem 10" mají montáže jako například Losmandy G11, což je cenově trochu jinde.Vycházel jsem z tohoto Tvého sdělení (v 1. příspěvku) a z toho, žes upravoval svou montáž. A pro upravené EQ-6 jsou na grafech, na které tam odkazuješ (viz zde - až ke konci stránky, i když je jich tam víc než 3; zřejmě byla stránka inovovaná) uváděné hodnoty 10" - 40" špička-špička. Nabyl jsem zkrátka dojmu, že se po vylepšení pohybuješ spíš v těch lepších dimenzích. Tak vidím, že jsem tu Tvou montáž holt asi trochu vylepšil ... (a naopak - já, pesvo a další s horšími hodnotami PE jsme si tím pádem mohli trochu polepšit sebevědomí stran svých montáží)
e-mail: vokope(at)cmail.cz
Libcz

Příspěvek od Libcz »

Také se rozhoduju se mezi SW 150/750 na EQ5, SW 203/1000 na EQ5, SW 80ED na EQ5 nebo tímhle kompletem Meade. Po navěšení všech "kravinek", aby se jednalo o stejně vybavené sestavy, mi vychází zatím asi nejlépe SW 150/750 nebo Meade N152
Druhý zmiňovaný o nějaký tisíc dráž.
A tedy otázka - jaký máte názor na rozhodnutí mezi nima (příp. jiné návrhy)? Já vím, je to velmi obecné a individuální, tak pro snažší případnou odpověď:

Status: začátečník, zkušenosti s triedrem 10x50 a afokálním focení s triedrem. Menší zkušenosti s širokoúhlou fotografií na paralaktickém stolku. Proto taky tuto relativně malou sestavu.

Zamýšlené použití: zprvu jednoduché pozorování jednodušeji naleznutelných objektů - planety, měsíc, slunce, později po pořádném osahání sestavy i nějaké DSO (abnormálně mě fscinují galaxie, ikdyž jsem si vědom, že s tímhle až tak dokonale ne)

Fotografie: určitě ano, hodlám doddržovat MMysův web, je to pro mě taková bible Bude to s Nikonem D70 a se sigmou 170-500, později snad v primárním ohnisku. Díky tomuto bodu spíš preferuji to Meade, bo je na foto stavěno a má např. 2" okulárový výtah (oproti 1,25" u SW)

Cena: za komplet 20-25k (i tak to budu doma stěží obhajovat, přestože nejsem ženat, ale těch 6let ve spol. domácnosti + byt koupený na půl, to je jak kdybych byl  ;D )

Doprava a pozorovací podmínky: auto vlastním, pozoruji buď 40km od Olomouce (podle mapy jsem se docela trefil do neznečištěné oblohy, ale bývává tam větrno - čerstvý vítr od Pradědu) nebo v okolí Lanškrouna (chata rodičů)

Za případné názory předem děkuji
MartinV.

Příspěvek od MartinV. »

To: Libcz

Kdyz jsem to s astrofoto zacal opravdu myslet vazne mel jsem podobne otazky. Take jsem mel obdobne otazky co presne koupit nakonec jsem vychazel ze zkusenosti ostanich, informaci na internetu dotazy u prodejcu apod. Nakonec padlo rozhodnuti na zakladni sestavu Synta EQ6 SkyScan a SkyWatcher 80ED a pak Canon EOS 300D. Musim podotknout ze pouhe zakoupeni takoveto sestavy je jen zacatek. A to myslim zcela vazne. Nejlepsi by bylo kdyby jsi si mohl konkretni dalekohled ci montaz ochytat a udelat si tak vlastni obrazek. Je tedy zbytecne se dal rozepisovat protoze odpovedi na sve otazky zde urcite najdes jen musis umet hledat.

Pokud by jsi mel vazny zajem - jak sam uvadis jsi z Olomouce ja prozmenu ze Vsiska (Velky Tynec) to je vzdalenost co bys kamenem dohodil je mozne se domluvit a dalekohled s montazi a dalsi soucastky si prohlednout a ochytat - je to na dlouho.

P.S.: Kdyby jsi mel zajem nepis na e-mail (zlobi me schranka) kdyz tak soukroma posta pres astroforum.

MartinV
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
Libcz

Příspěvek od Libcz »

samozřejmě jsem hledal, hledám a pročítám fórum už pěkně dloluho a je to fuška, a čím více pročítám, tím více jsem nerozhodný Problém jsou prostě jako vždy peníze, samo že bych bral tu 203/1000 nebo 80ED na EQ6, jenže jen samotná EQ6 už koštuje docela dost ... To že koupí přístroje nic nekončí, je mi zcela jasné a počítám s tím Další okuláry, filtry, pointační okulár atd atd. Vycházel jsem prostě z předpokladu, že ta lepší EQ5 s duralovýma nohama je tak maximum, na co dosáhnu a tudíž na něj musím zvolit ekvivalentní přístroj ;)
Dawid

Příspěvek od Dawid »

Skywatcher prodává newtona 150/750 na EQ-5?
Není to Celestron?
Odpovědět