Druhý dalekohled

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
Jirka54

Druhý dalekohled

Příspěvek od Jirka54 »

Zdravím Vás,

jsem stále astro začátečník, takže si dovoluji požádat
o názor Vás, zkušenějších.
Po dlouhém vybírání a shánění všech možných informací, včetně možnosti pozorovat vybranými
dalekohledy, jsem zakoupil Dobson 254/1200.
Jsem s ním velmi spokojen a stále jsem zatím nevyužil všechny jeho schopnosti.
Teď bych, ale ještě chtěl dokoupit nějaký refraktor.
Zatím na vizuelní pozorování s dobrou přenosností,
s možností budoucí foto.
Rozhoduji se mezi Sky 80 ED, Megrez 80 II ED,
Vixen ED 80. U Mergez a Vixen se mi (můj názor)
lépe líbí dílenské zpracování. Obrazovou kvalitu
nemohu posoudit. Třeba by šla i 100 ED, ale nedokážu posoudit jestli již nebude hůře transportovatelná, samozřejmě včetně montáže.
Rovněž jsem uvažoval jestli raději nekoupit systém
MC do 150 mm. (Orion England - OMC 140, Sky MC 150, Bosma MK 150mm nebo i Tal Klevcov(ale ten
se mi zdá, že bude těžší).
Jako montáž uvažuji EQ -5, 2" nohy.
Obrazově by se systémy MC myhly blížit ED.
Na astro fóru mám pročtené všechno, ale přece jenom bych uvítal některé názory.
Zdravím a díky.
michal.b

Druhý dalekohled

Příspěvek od michal.b »

No a proc neporidit jak maly refraktor, tak vetsiho MC? Mel bys krasnou sestavu, lehoucke 80mm APO na siroka zorna pole, foceni a cestovani, kompaktniho maka na EQ montazi na planety i DSO a dobsona na slabe deep-sky.

Jejda, vlastne mluvim o tom co bych si pral ja... ;D
MP

Druhý dalekohled

Příspěvek od MP »

michal.b napsal:
Jejda, vlastne mluvim o tom co bych si pral ja... ;DNo, ja uz jsem takhle dopadl. A to jeste pouzivam ruzne fotoobjektivy apod. Koho zajimaji planety, ten si asi nejakeho Maka drive ci pozdeji poridi - refraktor podobnych parametru by byl moc velky a drahy a proti Newtonu to ma prece jen lepsi kontrast a neni to pri velkem zvetseni tak nachylne na vitr a vubec neklid atmosfery. A je to male a snadno prenosne. Na foceni DSO je ovsem to ohnisko moc dlouhe a svetelnost mala, takze na ten maly refraktor dojde take.

Pokud jde o zminovane refraktory, tak jsou vsechny dobre. Mechanicke provedeni Megreze a Vixenu je opravdu lepsi, ale SW 80 je zase levnejsi a obraz ma vyborny. Takze nejlepsi je ujasnit si, kolik penez jste ochotni za tu kterou vyhodu dat a hlavne si ty dalekohledy osahat a aspon trochu vyzkouset. Jak znam nase prodejce dalekohledu, branit vam v tom urcite nebudou :)
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
M.Adamovsky

Druhý dalekohled

Příspěvek od M.Adamovsky »

mluvil jsi o 100ED..nevim, jesli si mel na mysli zrovna 100vku Edcko od Sky Watchera, ale toho bych se vyvaroval..ma dle meho nazoru zbytecne malou svetelnost...koneckoncu varoval nas pred nim i pan Zahajsky...a jinak s SW80ED od Sky Watchera mam zkusenosti a moc dobre..skvely obraz za relativne dost prijatelnou cenu..jak jsou na tom ale jina EDcka, to nevim..
Duk

Druhý dalekohled

Příspěvek od Duk »

Zdravím z Krkonoš,
k Tvému dotazu jen krátce. Moc jsem nepochopil Tvůj záměr, máš Newtona, což je slušné na pozorování DSO. Ovšem není mi zcela jasné, co zamýšlíš dál. Na pozorování těles sluneční soustavy je podle mého názoru (nemusí to být názor ostatních) vhodný dalekohled s ohniskem od 2000mm. V případě pointace a k tomu k fotografování potřebuješ vcelku dobrou montáž (pro Newton 250mm - průměr polární a dekl. osy cca 45-50mm) by byl též vhodný refraktor alespoň min. s dvojnásobným ohniskem. Ovšem to vše záleží na kvalitě montáže a činnosti, kterou chceš vykonávat.
Hodně zdaru přeje *D*
Jirka54

Druhý dalekohled

Příspěvek od Jirka54 »

Můj příspěvek jsem pojal moc široce, ale opravdu
se mi více jedná o vizuelní pozorování a zejména
dobrou přenosnost. Dost často se dostanu do dobré
MVH oblasti (s rodinou nebo během práce), kdy na převoz Dobsona
není místo. Samozřejmě vozím triedr, ale menší refraktor nebo i MC by se mi líbil. Nic konkrétního
nezamýšlím, jenom se pěkně podívat v rámci možností daných systémů, jak na planety, tak i na DSO.
Montáž by snad mohla stačit nějaká lepší azimutální.
Zdravím.
Jirka54

Druhý dalekohled

Příspěvek od Jirka54 »

omluva .. MHV oblasti
Jirka54

Druhý dalekohled

Příspěvek od Jirka54 »

Tak ještě po shlédnutí Sky ED 80 jdu do toho
s montáží EQ 3 - 2. Na vizuelní pozorování a přenosnost pro mě výborné, cenově z rozdílu
mezi Megrez nebo Vixen vezmu ještě okulár
a filtr UHC k Dobsonu.
S Dobsonem 250 pozoruji většinou na stálém místě
a dopředu mám "plán" co chci pozorovat, Sky 80 ED
budu moci brát sebou a pozorovat "neplánovaně"
a mobilně.
Jinak díky za názory.

Zdravím Jirka

Odpovědět