Pokud už to tady zanělo, tak se omlouvám předem, ale nepodařilo se mi najít odpověď.
Jaké podrobnosti na planetách mohu vidět dalekohledem o průměru 6 cm? Pro první seznámení s olohou jsem si na dalekohled upravil ojektiv MTO 500.
co mohu vidět?
co mohu vidět?
Tema zalozena na zlom mieste, ale co uz ...
Merkur - uvidis, ale bez detailov
Venusa - fazy
Mars - nejake tmave skvrny + polarne capicky
Jupiter - 2 hlavne rovnikove pasy + mesiace
Saturn - prstenec + Titan
Uran, Neptun - uvidis, ale bez detailov
Pluto - neuvidis vobec
Venusa - fazy
Pluto - neuvidis vobec
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
co mohu vidět?
Pěkný je i pohled na Měsíc, větší krátery a zálivy jsou dobře vidět, tyto malé dalekohledy jsou často zatracované, ale kdo se předtím nepodíval ničím na noční oblohu je i tak pohledem uchvácen. Jiné je to u deep sky. Tam je vidět maximálně světlejší skvrnka. :-/
co mohu vidět?
Nebuď překvapen a rozladěn, že na planetách toho moc neuvíš. Je to přeci jen dalekohled úplně na spodní hranici použitelnosti pro pozorování planet. Navíc je to fotografický objektiv a tyhle 8/500 neměly žádné extra rozlišení. Začni určitě na Měsíci a vyzkoušej si zvětšení. Nečekej, že tam půjde dát více než 50 ti násobné zvětšení , pokud se ti při zvětšení 30x bude zdát, že se to již dál zhoršuje, bude to asi akorát pro tenhle objektiv. Zkoušej za růných atmosférických podmínek. Pozorovat se s tím dá a každá zkušenost je k nezaplacení. Až budeš jednou pořizovat větší dalekohled, budeš vědět co chceš a co od něj očekávat.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
co mohu vidět?
Po doplneni o astrofoliu sa daju dobre pozorovat aj skvrny na slnku,ale mozes to vyskusat aj bez folie na projekcnu dosku.
co mohu vidět?
U tohoto optického systému tu projekcí radši vynechej - ta optika tím přeci jen dost trpí.
lepší rada žádná než špatná
co mohu vidět?
Myzer napsal: Tema zalozena na zlom mieste, ale co uz ...
Venusa - fazy
Pluto - neuvidis vobec
...to všechno je pravda a docela brzy se těch pár detailů na planetách okouká. Sám jsem pozoroval malými refraktory dlouhou řadu let a chce to zkrátka větší průměr objektivu. Lehce méně světelný Newton o průměru zrcadla 200 mm a ohnisku 1200 mm se mi jeví pro pozorování planet jako velmi dobrý v poměru cena/výkon. Dobrý refraktor naproti tomu poskytne trochu kontrastnější obraz ale bude mít zbytkovou barevnou vadu a bude dražší. Omlouvám se, trochu jsem odbočil....ale i s tím 6-ti centimetrovým dalekohledem se dá pozorovat ale člověk nesmí mít velké nároky.
S pozdravem mkcz
Venusa - fazy
Pluto - neuvidis vobec
...to všechno je pravda a docela brzy se těch pár detailů na planetách okouká. Sám jsem pozoroval malými refraktory dlouhou řadu let a chce to zkrátka větší průměr objektivu. Lehce méně světelný Newton o průměru zrcadla 200 mm a ohnisku 1200 mm se mi jeví pro pozorování planet jako velmi dobrý v poměru cena/výkon. Dobrý refraktor naproti tomu poskytne trochu kontrastnější obraz ale bude mít zbytkovou barevnou vadu a bude dražší. Omlouvám se, trochu jsem odbočil....ale i s tím 6-ti centimetrovým dalekohledem se dá pozorovat ale člověk nesmí mít velké nároky.
S pozdravem mkcz
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
co mohu vidět?
6cm refraktor:
Merkur - při asi 150x zvětšení občas fázi (záleží jak se bude chovat neklidná atmosféra)
Venuše - fáze už při 20x zvětšení, nádhera
Mars - polární čepičky, nejvýraznější albedové útvary např: Syrtis Major,Mare Serpentis,Sinus Sabeus,Mare Tyrrhenum atd.
Jupiter - nejvýraznější rovníkové pásy, ztmavení polárních oblastí, někdy severní mírný pás, 4 měsíce a jejich úkazy (zmizení ve stínu, výstup ze stínu, při velmi dobrých podmínkách a dostatečných zkušenostech i stíny měsíců na kotoučku Jupitera)
Saturn - na kotoučku oblačný pás, prstence už od 20x zvětšení, při velmi dobrých podmínkách a dostatečných zkušenostech můžeš spatřit cass.dělení . Měsíc Titan a při velmi dobrých podmínkách a dostatečných zkušenostech i měsíc Rhea.
Uran - při zvětšení asi 175x můžeš občas spatřit malinkatý kotouček, jinak "hvězdička"
Neptun - "hvězdička"
to byl stručný souhrn.........ještě něco by se našlo....
Merkur - při asi 150x zvětšení občas fázi (záleží jak se bude chovat neklidná atmosféra)
Venuše - fáze už při 20x zvětšení, nádhera
Mars - polární čepičky, nejvýraznější albedové útvary např: Syrtis Major,Mare Serpentis,Sinus Sabeus,Mare Tyrrhenum atd.
Jupiter - nejvýraznější rovníkové pásy, ztmavení polárních oblastí, někdy severní mírný pás, 4 měsíce a jejich úkazy (zmizení ve stínu, výstup ze stínu, při velmi dobrých podmínkách a dostatečných zkušenostech i stíny měsíců na kotoučku Jupitera)
Saturn - na kotoučku oblačný pás, prstence už od 20x zvětšení, při velmi dobrých podmínkách a dostatečných zkušenostech můžeš spatřit cass.dělení . Měsíc Titan a při velmi dobrých podmínkách a dostatečných zkušenostech i měsíc Rhea.
Uran - při zvětšení asi 175x můžeš občas spatřit malinkatý kotouček, jinak "hvězdička"
Neptun - "hvězdička"
to byl stručný souhrn.........ještě něco by se našlo....
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
co mohu vidět?
Díky moc všem, zatím jsem si prohlížel většinou Měsíc, proti triedru 20x50 nádhera. Jupiter a jeho měsice jsem viděl, rovníkové pásy spíš tušil že by tam něco mohlo být