Ahoj,
tuší někdo zásadní rozdíly? Z toho co se píše mám jen lehkého favorita. Preferovat hledáček 9 x 50, Pyrex zrcadlo a dva okuláry v balení, nebo větráček na rychlejší vyrovnání teploty prostředí, kvalitní úpravu zrcadla a kvalitní ložiska v montáži? Zdá se, že výtah mají stejný, mírný rozdíl asi bude v úchytu sekundárního zrcadla, oba mají údajně centrální zastínění 25%. Kdo má zkušenost s tím nebo s oním, prosím poraďte.¨
Díky.
Gening: triedry Yukon 20 x 50 a Olympus 8 x 21, refraktor Bresser SkyLux 70/900 a reflektor Dobson SW 10" FT.
Ahoj Petře. Já řeším to samé, pročetl jsem tady kde co a furt jsem na vážkách. Zatím to vyhrává GSO ale zas na druhou stranu, když budu chtít jednou dokoupit GO-TO tak to na GSO nedělaj. Pozoruješ v Horouškách nebo jezdíš za tmou?
Rozdíly jsou jen v detailech chlapi, z mého pohledu pro pozorování nepodstatné. GSO má lepší ložiska=pohyby dalekohledu jsou plynulejší. Materiál zrcadla nemá na pozorování žádný vliv. Země původu je u obou dvou stejná. http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1230321879
GSO nebude ošizen, ba naopak. GSO má lepší ložiska(plynulejšé pohyby v obou osách), má brzdu(využitelná v případě větších rozdílu hmotností okulárů-mírně dotáhneš a nepřepadává k OV), má výtah s jemným ostřením(komfortnější ostření), ventilátor(pro rychlejší temperaci primáru). GSO je tedy mírně lepší volba než SW, ale pro vizuální zážitek ho od 10" SW nerozlišíš. 10" je určitě výkonnější dalekohled a lepší volba než 8". Netřeba se obávat ani zdejšího bazaru i když tam ted nic není(jen jeden flex asi rozjednaný) http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1440110254
No GSO na www.stativy.com se mi právě docela zamlouvá, má lepší hledáček a dva okuláry. Na některých serverech je jen jeden okulár a menší hledáček (6 x 30) asi to nebude podstatné). Ptal jsem se na dostupnost, budou to řešit po neděli (po dovolené).
Ještě k tomu pozorování v Horoměřicích - Měsíc, planety, souhvězdí, jinak trávím noci na Vysočině zatím s Lidlskopem. Ale i tak super.
Díky všem za diskusi.
Gening: triedry Yukon 20 x 50 a Olympus 8 x 21, refraktor Bresser SkyLux 70/900 a reflektor Dobson SW 10" FT.
GSO nebude ošizen, ba naopak. GSO má lepší ložiska(plynulejšé pohyby v obou osách), má brzdu(využitelná v případě větších rozdílu hmotností okulárů-mírně dotáhneš a nepřepadává k OV), má výtah s jemným ostřením(komfortnější ostření), ventilátor(pro rychlejší temperaci primáru). GSO je tedy mírně lepší volba než SW, ale pro vizuální zážitek ho od 10" SW nerozlišíš. 10" je určitě výkonnější dalekohled a lepší volba než 8". Netřeba se obávat ani zdejšího bazaru i když tam ted nic není(jen jeden flex asi rozjednaný) http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1440110254
No nejdřív jsem pomýšlel jen na 150, ale po pročtení všeho možného na fórech jsem nabyl dojmu, že 8" bude pro mně tak akorát.
Petr S. No ja nejdřív koukal po 8 ale 10 je kulatější V tom Oseku maj docela zajímavý ceny vid? Mám to tu kousek tak tam budu asi každou chvilku pro něco ;D
Ano , to vím. Ale je to jeden z mála případů - proto jsem psal : "ve velké většině".
Dalekohledy, montáže - stačí si projít hlavní sortiment.
Než jsem ten první příspěvek napsal, prošel jsem si asi 50 různých výrobků . Možná budeme mít na "výhodnost" jiný názor . A jsou i jiná, důležitá hlediska, nezahrnutá v ceně
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
jsem nabyl dojmu, že 8" bude pro mně tak akorát.
Před koupí to chce se nejdříve kouknout okulárem, pak do prodejny. Pokud máš představu co čekat od dalekohledu, už ten 6" ukáže hodně. Nejdřív bych si zajel na nějaké astronomické setkání, nebo sehnal zde na foru aktivního astrokolegu a podíval se různými průměry. Investice do takového pokoukání se určitě vyplatí ve všech směrech. Jestli chceš jezdit za tmou a lapat slabé objekty, chce to větší průměr. Neříkám, že s menším průměrem nepůjde dobře pozorovat, jen to s menším průměrem nebude tak jednoduché vykoukat jako s větším. Máš-li představu co chceš pozorovat(planety, DSO), dále o velikosti, hmotnosti dalekohledu(nejsem si úplně jistý, ale kompletní 10" i s Dobsonovou montáží bude vážit něco ke 20Kg, průměr podstavy Dobsona cca 50 cm), pozorovacím stanovišti, tak větší dalekohled nemusí nutně být ideální volba. Pokud mi do dneška nechyběl velký dalekohled, tak bych si měsíc dva počkal na astrosetkání a na bazarovou nabídku.