Ahoj
Mám uvedený dalekohled a včera, když jsme venku balili, jsem si všiml, že mi nějak vaklá primární zrcadlo. Je to patrné především při svislé poloze - jako pozorování v zenitu. Pokud si takto položím zrcadlo na dlaň, je patrná vůle v uložení. Když jsem odmotoval spodní konec dalekohledu, ukázalo se, že je skutečně volný kotouč zrcadla v kovovém kusu, který se teprve pak dá ustavit vzhledem k tubusu dalekohledu. Šrouby držátek, které drží kotouč jsou utaženy pevně, nebo jsou zajištěny nějakým Loctitem. Vlastní držátka jsou ale volná.
Otázka tedy zní:
Je to správně (?) a je to jen maximálně zjednodušenou konstrukcí a utažení by mohlo způsobovat deformaci. Nebo je s tím potřeba něco dělat? Pocitově na mě vůle nepůsobí úplně dobře. Dalekohled skladuju svisle, zrcadlem dole, převážím naležato, jinak to nejde a zacházím s ním jemně. Nejsem si vědom, že by dostal nějakou ránu.
Rád bych znal váš názor.
Martin
Volné uložení zrcadla SW Dobson 200/1200
- Martin Kimr
Dobson Sky-watcher 254/1200, Triedry 10x50, 25x100, Canon EOS50D
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
No, neviem, či som to pochopil správne, ale i u môjho zrkadla sú tamtie kovové doštičky (ktoré sú medzi držiakmi a upevňovacími skrutkami hlavného zrkadla) voľné. Teda jedna z nich zostáva voľná, i keď tie dve skrutky dotiahnem na doraz.
Spomínam si, že také to "viklanie", či klepanie zrkadla som postrehol, pri kolimácii a po zabudnutí spätnej aretácie skrutiek na zadnej strane krytu. Skús pozrieť, či nie sú uvoľnené krížové skrutky na zadnej (vonkajšej) strane misy zrkadla.
Spomínam si, že také to "viklanie", či klepanie zrkadla som postrehol, pri kolimácii a po zabudnutí spätnej aretácie skrutiek na zadnej strane krytu. Skús pozrieť, či nie sú uvoľnené krížové skrutky na zadnej (vonkajšej) strane misy zrkadla.
- Martin Vyskočil
- Věk: 45
Nechal bych to tak, jak to je. Pokud ta vule neni takova, ze by to melo vliv na obraz, vubec bych s tim nehybal. Sklo ma taky njakou tepelnou roztaznost a tim, ze je tam vule je zaruceno, ze tam nebude deformace vlivem dotazeni sroubu.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
- Martin Kimr
Jo jo, už jsem to tak nějak kopromisně udělal. To zrcadlo bylo tak volné, že by s ním šlo otočit a při transportu by se pohybovalo. Dal jsem každému ze šroubů 1/4 závitu - šly ztuha, ale dobře. Packy jsou pořád volné, ale zrcadlo drží. Dalo by se s ním hnout, ale ztuha.
Uvidím při dalším pozorování jak dopadla kolimace a jestli nedochází k nějakým deformacím.
Uvidím při dalším pozorování jak dopadla kolimace a jestli nedochází k nějakým deformacím.
Dobson Sky-watcher 254/1200, Triedry 10x50, 25x100, Canon EOS50D