Zrcadla 300/1200 do tubusu menšího dalekohledu?

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Beasty

Příspěvek od Beasty »

add
můj současný sekundár má velkou poloosu cca 80 mm....Skoro:-)
Beasty
Duk

Příspěvek od Duk »

Beasty napsal: když už jsme tu diskuzi tedy rozjeli, jak bude vypadat kolimace na 18ti šroubech? nebo budou 3 ke kolimaci a zbytek, nebo dalších 18 k uložení?

S kolimací to nemá nic společného. Kolimace se bude provádět pomocí tří šroubů, ať je zrcadlo uloženo na třech či 27-ti bodech.
Během zítřka ti pošlu něco do mailu.
VK

Příspěvek od VK »

Beasty napsal: Já bych se do této diskuse rád vložil, je trochu OT, možná by stálo za uvážení přesunout ji do sekce dalekohledy, popřípadě ATM???? Martine, parametry svého zrcadla jsem nikde nepsal, DUK je ale zná, neboť cesty boží jsou nevyzpytatelné.  :)Luboši, tubus má šířku skoro 340 mm, nevím jestli na 300 zrcadlo by to nebylo už těsné. Hrubé úpravy bych zvládnul sám, tubus bych asi uříznul, asi bychom posunuli i pavouka aby mi zůstala zachovaná mísa. nicméně obrovský problém by byl se zrcadlem. To mi nikdo z mého okolí neudělá. Nikdy jsem se s tím nesetkal, nevím jak musí probíhat vlastní vsazení do trubky (nevím jestli nejsou třeba ještě další konstrukční úpravy - vrtání, broušení....) jak se celá soustava vyváží, vyosí, nebo co všechno se s tím musí provést. (omlouvám se, základní znalost bych měl mít :-/) další věc je, že rozhodně nemám potřebné vybavení a kromě tátovy dílny ani zázemí...Hlavně bych byl velmi nerad, aby mi doma leželo moje současné zrcadlo.
Beasty
Způsobů řešení tohoto úkolu je celá řada. Základní představu lze získat v knize Zajonc, I.: "Stavba amatérských ďalekohľadov a fotokomor" (http://www.suh.sk/publik.htm - předposlední titul).

Velmi dobrá česká stránka s mnoha odkazy na (zahraniční) stránky o stavbě dalekohledů je také http://www.grecner.cz/astro .

V. K.
Duk

Příspěvek od Duk »

VK napsal:

Způsobů řešení tohoto úkolu je celá řada. Základní představu lze získat v knize Zajonc, I.: "Stavba amatérských ďalekohľadov a fotokomor" (http://www.suh.sk/publik.htm - předposlední titul).

Velmi dobrá česká stránka s mnoha odkazy na (zahraniční) stránky o stavbě dalekohledů je také http://www.grecner.cz/astro .

V. K.
Njn, ale to, co jsi zde uvedl neřeší variantu uložení zrcadla.
Jinak na druhou stranu, není na škodu si výše uvedené přelouskat,
Beasty

Příspěvek od Beasty »

Dnes jsme tedy lehce pořešili, zda by bylo proveditelné (v mých silách) přestavění dalekohledu.
Rob.kr mi poslal několik fotek vany pro zrcadlo 250mm (tímto děkuji) snad jsem si udělal alespoň obrázek. Zkusím prozkoumat sekci ATM, možná budu úspěšný i tam, přece jen několik z vás již zkušenosti se stavbou nebo přestavbou dalekohledu zkušenosti má. VK mi doporučil literaturu, knihu od pana Zanojce mi nabídl deathbass, takže tu také prozstuduji a Duk pošle též nějaké fotky. Čili informací bych měl mít dostatek. Pokud bychom postavili uchycení pro zrcadlo, pustili bychom se teprve do "ničení" trubky co mám doma. Napadá mě, že ohnisko se bude muset přesně změřit, abychom neuřízli tubus moc:-) existuje nějaký vzorec nebo pomůcka? A když už budu v přestavbě pravděpodobně koupím i nový výtah.
Jinak čekám na rady a doporučení jsem veliké ucho a pokud se k samotné práci dostanu, budu vás informovat.
Beasty
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Pokud o zrcadle nic nevíš, tak bych se zatím do ničení nepouštěl. Pokud exiistuje měření kvality plochy zrcadla, existuje tedy i přesně změřné ohnisko.
Celá přestavba mi přijde dost komplikvaná vzhedem k tomu, co tím získáš.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Duk

Příspěvek od Duk »

Beasty napsal: Pokud bychom postavili uchycení pro zrcadlo, pustili bychom se teprve do "ničení" trubky co mám doma. Napadá mě, že ohnisko se bude muset přesně změřit, abychom neuřízli tubus moc:-) existuje nějaký vzorec nebo pomůcka? A když už budu v přestavbě pravděpodobně koupím i nový výtah.

Mě se velice osvědčil způsob rozkreslením v měřítku 1:1. Mohu říci, že až na jednu malou drobnost sedlo vše k plné spokojenosti.
Pokud budeš chtít používat i na focení, pak bych doporučil okulárový výtah http://www.celestron.cz/common/img/878411.jpg.
Snad ještě zajímavý postřeh, který se mi velice osvědčil. Není na škodu udělat osazení zrcadla v tubusu tak, aby s ním bylo možno polohovat směrem k sekundáru nebo naopak. Stačí pokud místo třech direk do tubusu, vyrobíš tři drážky.
Jiri_Skalsky

Příspěvek od Jiri_Skalsky »

To Beasty.MILANOVA rada je velice profi.Pokud si nekde nenechas zrcadlo zmerit,riskujes.Mas-li jenom trochu truhlarskeho zazemi,sestav si soustavu Newtona 300/1200 na drevenem drzaku a podivej se s nim an rozumne vzdalenou lampu nebo zarovku s vlaknem.Pokud dalekohled zaostris a uvidis obrazy bodu kulate,symetricky se rozsirujici pri posunu okularu pres ohnisko,maš paraboloid OK.Pokud ne,je pritomna sfericka vada.Je-li rozumne velka,nevadi,protoze s korektorem komy muzes sferickou vadu /posunem z optimalni polohy korekce/ ucinit system na ose stigmatickym.Samozrejme prijdes o uplnou korekci komy,ale s malou zbytkovou komou se tez necha dobre pozorovat a fotografovat
Jde-li Ti pouze o fotografovani,pak krasne fotografie lze delat i se zrcadlem s vlnovou aberaci treba 200-300nm,tedy o lambda/2.

S pratelskym pozdravem J.S.
Beasty

Příspěvek od Beasty »

V žádném případě nechci prozatím nic ničit. Osobně si myslím, že první obrovský problém nastane v okamžiku, kdy budu chtít zrcadlo 300 mm ve vaně dát do tubusu s průměrem 340 mm. na tom asi skončím. ještě není nic jisté.
Jiří, děkuji za doporučení, tato sestava by byla realizovatelná. Nicméně ani to zrcadlo ještě nemám v ruce:-)
Beasty
Odpovědět