dobson 8

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Honza OV
Věk: 49

dobson 8

Příspěvek od Honza OV »

diky vam za příspěvky.jsem naprostý začátečník.nevím o pozorování vubec nic,nevím jstli mě to bude bavit,takže nechci investovat vic než je zdrávo.chci koupit něco na čem získam zkušenosti.finance pro mě nejsou problem takže pokud mě to chytne koupím něco na urovni.
Triplet TS 115/800 a triedry různých značek a velikostí
ladis
Věk: 46

dobson 8

Příspěvek od ladis »

dobson 8" je na urovni! A tom myslim vazne. Jestli budes pozorovat v takove tme, o jake jsi mluvil, budes nadsen! Jeste si dokup UHC od Lumiconu za 3000,-, krasne se Ti zkontrastni mlhoviny (mimo reflexnich), planetarni mlhoviny, zbytky po supernovach...
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Honza OV

dobson 8

Příspěvek od Honza OV »

mlhoviny?ja si myslím že budu rad když najdu na obloze nějakou planetu natož mlhoviny ;D.vubec se nevyznam v souhvězdich,a uz vubec nevim jak najit planety.čekají mě krušné začátky.větší amater než jsem já není :-/
Honza OV

dobson 8

Příspěvek od Honza OV »

ale měsíc poznám ;D.aspon něco ne? :D
stana

dobson 8

Příspěvek od stana »

Co na to říct! O nějakých financích a investicích nemůže být řeč! Dobson 300-stovka za 14 litrů je něco, co tu ještě nikdy nebylo!
Jó leda bych dal za pravdu těm nesmyslům, že si radši koupím 15 cm "kukátko" a uvidím toho víc... ;D
Za investici ke zvážení považuju osobně nějaké Meadeáky či jiné s plným "vybavením" od 100 k a víc!
Hehe! Pardon, včera jsem se zapoměl na pivu a dnes říkám bez obalu jen to, co si myslím... ;)
...A jdu shánět aspirín, páč mě příšerně bolí hlava.... :-/ :'(
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
ladis
Věk: 46

dobson 8

Příspěvek od ladis »

kubula77> ja na tom byl pred rokem a pul stejne (uplne stejne) a ted si uz uzivam pozorovani na hranici detekce okem ;)

Dobson Te sam nauci. Nejprve ale vezmi otacivou mapku, cervenou baterku a vyraz ven a poznavej souhvezdi. Bez toho budes mit fakt problem. Staci alespon par zakladnich jarni, letni, podzimni a zimni oblohy. Takovych 20 souhvezdi a hned se budes orientovat.

Jinak mlzinek se neboj, od toho mas (budes mit) take dobsona, aby zamakal a predvedl Ti klenoty oblohy v plne krase! Proto ale doporucuji i UHC, dela fakt hodne.

Zacni otevrenyma a vetsima kulovyma hvezdokupama, proste zacni Messierovym katalogem...

Mlhoviny, planetarni mlhoviny (krom nejvetsich) a galaxie si nech az najdes par hvezdokup. A nebo zacni jako ja od nejtezsich, je to "hozeni do vody", ale funguje skvele ;D

Precti si na internetu o tom, co vlastne pozorujes. Co to jsou hvezdokupy, co mlhoviny, co galaxie. Mnohem vice si pak uzijes pozorovani!

A obligatne nemohu jinak nez doporucit - zaplat si pobyt na letosni MHV a prijed. Za ten vikend uvidis a pochopis vice, nez za 10 let ctenim AF...

P.S. Kup si Karkoschkuv astronomicky atlas, je pro Tebe jak delany!

A jeste jedno - vypln si v profilu alespon mesto, kde bydlis, at vime, zda te muzeme nekde pobliz pozvat na spolecne pozorovani...
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Raad

dobson 8

Příspěvek od Raad »

Zdravím,
Chtěl bych se zeptat lidí, kteří dalekohled (dobson 8 ) kupovali u firmy ATC, jak dlouho jste čekali než Vám přístroj přijde poštou, a také jak jste s tímto obchodem spokojeni. Uvažuji o koupi tohoto přístroje, ale nechce se mi čekat např. 4 týdny, děkuji za odpovědi.
stana

dobson 8

Příspěvek od stana »

Raad napsal: Zdravím,
Chtěl bych se zeptat lidí, kteří dalekohled (dobson 8 ) kupovali u firmy ATC, jak dlouho jste čekali než Vám přístroj přijde poštou, a také jak jste s tímto obchodem spokojeni. Uvažuji o koupi tohoto přístroje, ale nechce se mi čekat např. 4 týdny, děkuji za odpovědi.No na tříkilo jsem čekal tři-čtyři týdny...Ale jinak spokojenost..
P.S. Dokonce jsem ani nemusel jezdit pro stroj a pan Holubec, díky tomu, že má sídlo firmy od mého bydliště "kousek", tak mi ho sám přivezl a hned zkolimoval..
;)
Snad to nezní jako reklama, ale mě to vyhovovalo! Než hledat v Přerově to sídlo firmy.. ;)
Éto vsjo, co k tomu můžu dodat..
/Od pana Zahajského jsem zase kupoval okulár a UHC filtr a od pana Matouška zase Ethose../ ;)
ALE!! Čistou oblohu mi bohužel neprodá nikdo z nich... :'(
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Odpovědět