WO FLT 98 Carbon Fibre Triplet Apo
Tak je tady dalsi otrava s tematem zda je vhodny ten ci onen dalekohled.
Zatim jsem myslim jeste podstatne nenarazil na limity sveho Celestronu ED-R 80/600mm, ale uz posilhavam po upgrade.
Pololetni premie jsou snad na ceste a tak mozno i neco malo obetovat.
Jako zajimavy kompromis vlastnosti vhodnych primarne pro Astrofoto na CG-5 ADV se mi jevi uvedeny kousek z nadpisu.
Bohuzel se jedna o naprostou novinku o ktere jsem nenasel zadnou pouzitelnou rezenzi ci demo snimek. Laguna i M31 na strankach vyrobce je bohuzel v prilis malem rozmeru. >:(
Takze zakladam tohle tema a pokud bude nekdo uspesnejsi s hledanim nebo dokonce s vlastni zkusenosti at ma kam to placnout.
PS: da se cekat od tripletu lepsi korekce zklenuti pole pripadne barevne vady nez u dubletu? Nebo bude reduktor/rovnac stale nezbytnou doplnkovou investici.
diky,
Zatim jsem myslim jeste podstatne nenarazil na limity sveho Celestronu ED-R 80/600mm, ale uz posilhavam po upgrade.
Pololetni premie jsou snad na ceste a tak mozno i neco malo obetovat.
Jako zajimavy kompromis vlastnosti vhodnych primarne pro Astrofoto na CG-5 ADV se mi jevi uvedeny kousek z nadpisu.
Bohuzel se jedna o naprostou novinku o ktere jsem nenasel zadnou pouzitelnou rezenzi ci demo snimek. Laguna i M31 na strankach vyrobce je bohuzel v prilis malem rozmeru. >:(
Takze zakladam tohle tema a pokud bude nekdo uspesnejsi s hledanim nebo dokonce s vlastni zkusenosti at ma kam to placnout.
PS: da se cekat od tripletu lepsi korekce zklenuti pole pripadne barevne vady nez u dubletu? Nebo bude reduktor/rovnac stale nezbytnou doplnkovou investici.
diky,
Pavel Vabrousek
Ahoj, počítej s tím, že pro fotografické účely budeš te korektor potřebovat. Co jsem měl pujčený FLT 132, tak bez něho fotit prostě nešlo. To klenutí pole bylo hodně znát. WO dělají rovnače přímo pro FLT, koukal jsem, že je u tohodle FLT 98 v nabídce. Možná (to jsi nejsem jistý) bude potřeba i extender, protože na fotcení nebývá ten výtah tak dlouhý.
http://lsastrofoto.cz/ e-mail: l[dot]spejchlik[at]seznam[dot]cz
N200/800
refr.70/500
Canon EOS 7D MK II.,CCD QHY8
NEQ6SS
12” DOBSON FLEX TUBE 305/1500mm
N200/800
refr.70/500
Canon EOS 7D MK II.,CCD QHY8
NEQ6SS
12” DOBSON FLEX TUBE 305/1500mm
Tak recenze ze světa jsou sice vynikající, ale bohužel ukázkových snímků je pořád málo.
Naštěstí se mi podařilo domluvit dlouhodobější zápujčku tohoto dalekohledu a dvou rovnačů pole od společností:
SUPRA (FLT98 + rovnač TS 1x) a
Dalekohledy Matoušek (rovnač pole TVue 0,8x)
Nakonec se mi podařilo přes snad nejhorší astro počasí za posledních pár let naexponovat pár snímků. Dokonce jsem si ověřil, že s oběma rovnači se dá dosáhnout celkem rovného pole a kulatých hvězd v rozích APS snímače. Kvůli efektu reduktoru 0,8x jsem nakonec zvolill rovnač od TeleVue, se kterým vzniká krásně světelný dalekohled 98/504mm (F= 1:5,14).
Pár snímků v rozlišení 1200x800 px jsem dal na Astrofotky.cz, ale nějak se mi je sem nedaří prolinkovat, takže zájemce odkazuji na
to, ať si tam vyhledají mé poslední čtyři snímky (hledat podle autora, Vabrousek Pavel):
http://astrofotky.cz/search_author.php
**** EDIT ****
Tak po rade Spravce astrofotek prikladam linky:
Dva snímky v plném rozlišení lze stáhnout zde:
http://www.vabrousek.cz/astroforum/2009 ... 0C20Dm.jpg
http://www.vabrousek.cz/astroforum/2009 ... 20full.jpg
Prodejcům děkuji za zapůjčení a doufám, že mé snímky někoho mohou inspirovat k podobné investici.
Podrobnější recenzi snad spáchám, až budu mít více zkušeností s tímto zajímavým kouskem.
Naštěstí se mi podařilo domluvit dlouhodobější zápujčku tohoto dalekohledu a dvou rovnačů pole od společností:
SUPRA (FLT98 + rovnač TS 1x) a
Dalekohledy Matoušek (rovnač pole TVue 0,8x)
Nakonec se mi podařilo přes snad nejhorší astro počasí za posledních pár let naexponovat pár snímků. Dokonce jsem si ověřil, že s oběma rovnači se dá dosáhnout celkem rovného pole a kulatých hvězd v rozích APS snímače. Kvůli efektu reduktoru 0,8x jsem nakonec zvolill rovnač od TeleVue, se kterým vzniká krásně světelný dalekohled 98/504mm (F= 1:5,14).
Pár snímků v rozlišení 1200x800 px jsem dal na Astrofotky.cz, ale nějak se mi je sem nedaří prolinkovat, takže zájemce odkazuji na
to, ať si tam vyhledají mé poslední čtyři snímky (hledat podle autora, Vabrousek Pavel):
http://astrofotky.cz/search_author.php
**** EDIT ****
Tak po rade Spravce astrofotek prikladam linky:
Dva snímky v plném rozlišení lze stáhnout zde:
http://www.vabrousek.cz/astroforum/2009 ... 0C20Dm.jpg
http://www.vabrousek.cz/astroforum/2009 ... 20full.jpg
Prodejcům děkuji za zapůjčení a doufám, že mé snímky někoho mohou inspirovat k podobné investici.
Podrobnější recenzi snad spáchám, až budu mít více zkušeností s tímto zajímavým kouskem.
Pavel Vabrousek
Tenhle dalekohled od WO vypadá hezky. S LuKo78 jsme před časem diskutovali přes SZ, jaký rovnač by byl vhodný. Určitě ho tyhle snímky budou zajímat.
Řekl bych, že ten TV0.8x funguje docela slušně, i když v rozích je už jisté skreslení patrné (a to i na 1200x800 snímku Rosetty - asi nejpěknější a nejostřejší snímek). Používám stejný reduktor na dalekohledu s podobnou světelností (f/6), ale kratším ohniskem (480mm). Výsledky jsou v podstatě podobné. Je tu ale několik věcí:
Na snímcích mi díky reduktoru vzniká sekundární barevná vada. Hvězdy dál od optické osy jsou z jedné půlky do modra a z druhé, vzdálenější strany, do červena. To na Tvých snímcích nevidím, z náznaků na těch 100% snímcích bych řekl, že tam je taky, ale že je hodně potlačena následným zpracováním. Není to opět žádný velký problém. Když udělám fotku 36x24cm, tak je tahle vada jen mírně patrná a to jenom, pokud se na snímku vyskytne nějaká jasnější hvězda.
Druhý problém, je že reduktor znamená také zhoršení kresby. Na svých snímcích pozoruji, že bez reduktoru ten dalekohled na optické ose kreslí líp. Není to samozřejmě problém jen TV0.8x, ale všech reduktorů. Horší kresba je patrná u těch originálnách snímků, resp. přijde mi, že by tenhle dalekohled měl kreslit ostřeji (i v téhle kombinaci s TV0.8x). Nejsem si však jist, do jaké míry je to dáno podmínkami, zaostřením a také RGGB maskou na foťáku. Z toho hlediska by bylo fajn, kdyby jsi mohl porovnat ostrost kresby dalekohledu bez jakéhokoliv dalšího členu, s TS rovnačem (jestli zůstane snímek stejně ostrý - teoreticky by mohl, TS nezkracuje ohnisko) a s TV0.8x. Bohužel tohle srovnání není jednoduché udělat právě díky těm zmíněným vlivům. Dlouhodobě pozoruji, že na nejlepších snímcích mám pološířky hvězd kolem 3.4", s TV0.8x jsem se pak dostal na 4.2" (neberte ta čísla doslova, obě totiž odpovídají hodnotě asi 1.05px a je vůbec otázka, jak moc jsou potom reálná). To jsou udáje pro monochromatickou CCD kameru Atik16IC. U DSLR (Canon 350D) se, samozřejmě v kombinaci s TV0.8x, nedostanu pod 6".
Tím se dostávám k dalšímu aspektu. Co je dobré pro DSLR ještě nemusí vyhovovat pro monochromatickou CCD kameru. Podle prvního snímku (viz. vlákno M51 a M101) se protažené hvězdy začínají projevovat už i na 11mm chipu. Je to prostě tím lepším rozlišením CCD kamery.
Ještě poslední poznámka, pokud si dobře pamatuji, tak TV0.8x je doporučován pro dalekohledy s ohniskovou délkou 400-600mm. Tahle WO98čka je na hraně optimálního pásma. Možná by taky stálo za to, vyzkoušet i rovnač, který WO k tomu dalekohledu doporučuje (teda pokud je k dostání). Rozhodně budou zajímavé i fotky přes TS1x (kvůli rozlišení). Pochopil jsem to dobře, že už nějaké máš? Šly by taky vystavit?
Řekl bych, že ten TV0.8x funguje docela slušně, i když v rozích je už jisté skreslení patrné (a to i na 1200x800 snímku Rosetty - asi nejpěknější a nejostřejší snímek). Používám stejný reduktor na dalekohledu s podobnou světelností (f/6), ale kratším ohniskem (480mm). Výsledky jsou v podstatě podobné. Je tu ale několik věcí:
Na snímcích mi díky reduktoru vzniká sekundární barevná vada. Hvězdy dál od optické osy jsou z jedné půlky do modra a z druhé, vzdálenější strany, do červena. To na Tvých snímcích nevidím, z náznaků na těch 100% snímcích bych řekl, že tam je taky, ale že je hodně potlačena následným zpracováním. Není to opět žádný velký problém. Když udělám fotku 36x24cm, tak je tahle vada jen mírně patrná a to jenom, pokud se na snímku vyskytne nějaká jasnější hvězda.
Druhý problém, je že reduktor znamená také zhoršení kresby. Na svých snímcích pozoruji, že bez reduktoru ten dalekohled na optické ose kreslí líp. Není to samozřejmě problém jen TV0.8x, ale všech reduktorů. Horší kresba je patrná u těch originálnách snímků, resp. přijde mi, že by tenhle dalekohled měl kreslit ostřeji (i v téhle kombinaci s TV0.8x). Nejsem si však jist, do jaké míry je to dáno podmínkami, zaostřením a také RGGB maskou na foťáku. Z toho hlediska by bylo fajn, kdyby jsi mohl porovnat ostrost kresby dalekohledu bez jakéhokoliv dalšího členu, s TS rovnačem (jestli zůstane snímek stejně ostrý - teoreticky by mohl, TS nezkracuje ohnisko) a s TV0.8x. Bohužel tohle srovnání není jednoduché udělat právě díky těm zmíněným vlivům. Dlouhodobě pozoruji, že na nejlepších snímcích mám pološířky hvězd kolem 3.4", s TV0.8x jsem se pak dostal na 4.2" (neberte ta čísla doslova, obě totiž odpovídají hodnotě asi 1.05px a je vůbec otázka, jak moc jsou potom reálná). To jsou udáje pro monochromatickou CCD kameru Atik16IC. U DSLR (Canon 350D) se, samozřejmě v kombinaci s TV0.8x, nedostanu pod 6".
Tím se dostávám k dalšímu aspektu. Co je dobré pro DSLR ještě nemusí vyhovovat pro monochromatickou CCD kameru. Podle prvního snímku (viz. vlákno M51 a M101) se protažené hvězdy začínají projevovat už i na 11mm chipu. Je to prostě tím lepším rozlišením CCD kamery.
Ještě poslední poznámka, pokud si dobře pamatuji, tak TV0.8x je doporučován pro dalekohledy s ohniskovou délkou 400-600mm. Tahle WO98čka je na hraně optimálního pásma. Možná by taky stálo za to, vyzkoušet i rovnač, který WO k tomu dalekohledu doporučuje (teda pokud je k dostání). Rozhodně budou zajímavé i fotky přes TS1x (kvůli rozlišení). Pochopil jsem to dobře, že už nějaké máš? Šly by taky vystavit?
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
pozrel som si tie obrazky a zaujimalo by ma, ci by ich nebolo mozne premerat CCD Inspectorom... Na prvy pohlad su totiz tie obrazy hviezd take roznorode - asi vplyvom spracovania. A ostrost tiez nie je extremna, to ale je ina kapitola. Je jasne, ze kazdy korektor/reduktor zhorsi kresbu v ose. Otazka je, o kolko a ci je to z hladiska uzivatela akceptovatelne...
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Vabra: strucny prehled (navod) jak vlozit odkazy z astrofotek sem na forum jsem lehce popsal zde: http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 58/120#120
Vabra: strucny prehled (navod) jak vlozit odkazy z astrofotek sem na forum jsem lehce popsal zde: http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 20#120Diky za hint.
Uz jsem tam ten nejluxusnejsi link s nahledem pridal...
Uz jsem tam ten nejluxusnejsi link s nahledem pridal...
Pavel Vabrousek
to vabra:
je super, že jsi sem dal linky na Ty Tvoje snímky z 98FLT Carbon , čekal jsem na ně!
.
Já samozřejmě zvažuji jaký reduktor by byl v budoucnu lepší. Počkám na originál FLAT-4 od WO. Jinak zajímavé by bylo dát k dalekohledu ten flattener od WO, který je pro FLT 110, i když ten má 4" výtah a ten FLT98 Alu má 3,5" výtah. Nikde jsem nenašel, zda by šel umístit. Tento rovnač by mne moc moc zajímal!
Uvidíme, těd to počasí!
LuKo78
je super, že jsi sem dal linky na Ty Tvoje snímky z 98FLT Carbon , čekal jsem na ně!
Já samozřejmě zvažuji jaký reduktor by byl v budoucnu lepší. Počkám na originál FLAT-4 od WO. Jinak zajímavé by bylo dát k dalekohledu ten flattener od WO, který je pro FLT 110, i když ten má 4" výtah a ten FLT98 Alu má 3,5" výtah. Nikde jsem nenašel, zda by šel umístit. Tento rovnač by mne moc moc zajímal!
Uvidíme, těd to počasí!
LuKo78
Výrobce doporučuje použít typ 3
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Typ 3?
Vždyť nový FLAT-4 je dělaný hlavně pro FLT98, nemýlím-li se, ne?
Vždyť nový FLAT-4 je dělaný hlavně pro FLT98, nemýlím-li se, ne?
pozrel som si tie obrazky a zaujimalo by ma, ci by ich nebolo mozne premerat CCD Inspectorom...CCD Inspektor je placeny a tak mi to za to nestoji. Pokud jej nekdo ma tak muzu poslat jak RAW snimky tak automaticky zpracovany TIFF z DSS (preba pres RapidShare)...Pripadne kdo ma nejakou funkcni "trial" verzi at mi posle mail nebo SZ...
Pavel Vabrousek
Na snímcích mi díky reduktoru vzniká sekundární barevná vada. Hvězdy dál od optické osy jsou z jedné půlky do modra a z druhé, vzdálenější strany, do červena. To na Tvých snímcích nevidím, z náznaků na těch 100% snímcích bych řekl, že tam je taky, ale že je hodně potlačena následným zpracováním. ...
...
Možná by taky stálo za to, vyzkoušet i rovnač, který WO k tomu dalekohledu doporučuje (teda pokud je k dostání). Rozhodně budou zajímavé i fotky přes TS1x (kvůli rozlišení). Pochopil jsem to dobře, že už nějaké máš? Šly by taky vystavit?
Add sekundarni barevna vada u rohovych hvezd:
Ano neco podobneho tam mam take a docela mne to mrzi, nicmene zrovna na snimku Plejad prakticky tento problem neni. Tj. povazuji jej za zavisly na kvalite zaostreni. Castecne to muze byt i tim ze Plejady jsou focene na neupravenem fotaku, ktery neni na cervenou tak citlivy, u ostatnich snimku focenych na modifikovanou C20D je tento jev podstatne vyraznejsi. Jeste se tomuto problemu budu venovat.
Add TS rovnac.
Nejaky snimek snad vyhrabu, ale necekejte zadny zazrak. Poslednich par tydnu byly prilezitosti na foceni velmi vzacne a ja uz od zacatku spise uprednostnoval rovnac s reduktorem. Sekundarni barevna vada se u nej myslim takhle moc nevyskytovala.
Pavel Vabrousek
Výrobce doporučuje použít typ 3
K dispozici jsem nemel WO typ 3 ani 4 takze jsem zkousel co bylo dostupne a duvody pro sve rozhodnuti jsem popsal vyse.
Pokud by se ukazalo a byla moznost vyzkouset, ze W.O. FF typ 4 je to prave orechove, tak holt poslu TV FF dal s malou ztratou a provedu upgrade.
K dispozici jsem nemel WO typ 3 ani 4 takze jsem zkousel co bylo dostupne a duvody pro sve rozhodnuti jsem popsal vyse.
Pokud by se ukazalo a byla moznost vyzkouset, ze W.O. FF typ 4 je to prave orechove, tak holt poslu TV FF dal s malou ztratou a provedu upgrade.
Pavel Vabrousek
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
[split] [link=http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 668005/0#0][splithere][/link][splithere_end]
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Jenom dotaz na vlastníky FLT 98. Jestli jsou nějaké další zkušenosti
s reduktory, případně další zkušenosti s tímto dalekohledem jak
na vizuální pozorování, tak i na foto.
Díky a zdravím Jirka
s reduktory, případně další zkušenosti s tímto dalekohledem jak
na vizuální pozorování, tak i na foto.
Díky a zdravím Jirka