Vím, že už tady někde podobné vlákno bylo, ale prosím o názor zkušenějších.
V zimě jsem vloni tahal dobsona NW 250/1200 do chalupy, ale znáte to - projít přes celou stodolu, pak dvůr (tam se pozorovat nedá) jedny dveře , druhé dveře .....
Letos nechávám dalekohled ve stodole, kde na něj neprší, ale jinak není klimaticky příliš chráněný (vzdušná vlkost, průvan a pod.).
Zkuste přidat pár názorů, co je pro dalekohled lepší.
Třeba to pomůže i ostatním. ???
Parkování Newtona
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Parkování Newtona
Z mé zkušenosti je pravidelné tahání domů, do tepla a vlhka, horší, než ponechání na takovém místě, které popisuješ. Při donešení prochladlého dalekohledu domů obvykle na zrcadle zkondenzuje voda, která přilepí usazený prach a udělá po čase mapy, a tak pořád dokola.
Ve stodole s nejvyšší pravděpodobností na zrcadle nic kondenzovat nebude (stodola je docela suché místo), a pokud bude tubus zakrytovaný, ani prach není problémem.
Navíc ho budeš mít pokaždé nachystaný a skoro vytemperovaný.
Já bych ho nechával pěkně ve stodole
Ve stodole s nejvyšší pravděpodobností na zrcadle nic kondenzovat nebude (stodola je docela suché místo), a pokud bude tubus zakrytovaný, ani prach není problémem.
Navíc ho budeš mít pokaždé nachystaný a skoro vytemperovaný.
Já bych ho nechával pěkně ve stodole
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Parkování Newtona
To samé, jen bych mu udělal polystyrenovou bednu, jednak by se tím ještě snížila možnost zaprášení a hlavně v naší stodole se někdy při prudké změně venkovní teploty vše kovové orosí, zpravidla při jarním rychlém oteplení a to by se asi týkalo i zrcadla a tubusu. Takže pro jistotu bych ještě přidal izolovanou bednu a do ní bych sbíral pytlíčky se silikagelem, dnes jsou skoro všude.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Parkování Newtona
To Steven,
mám podobný problém. Bydlím na venkově a taky máme kromě stodoly takový hospodářský objektík, kde chci v budoucnu v podkroví pozorovatelnu. Ale v přízemí tohoto objektíku mám strach právě dobsona nechat. Je to zezadu zakopané v zemi a je tam dost vlhko i když jsem prokutal nějaké větrací otvory s mřížkama. Naše dámy si tam právě uskladnily zrcadlo (běžné na prohlížení jejich krásy), které jim bylo líto vyhodit, no a to během pár let zcela "osleplo" (zčernalo). Takže to mě odradilo tam toho dobsona skladovat. Až to spáchám v tom podkroví myslím bude to dobré, zdivo už tam není vlhké a budu to líp větrat. Ta stodola bude asi lepší, má tisíce děr a nebude tam snad takové vlhko. Zatím dobsona tahám taky z domova, i když jak uvedl MMys není to taky nejlepší (to střídání teplot) a dávání namrzlého chudáka v zimě dovnitř do tepla. Takže taky uvítám další rady a doporučení
.
mám podobný problém. Bydlím na venkově a taky máme kromě stodoly takový hospodářský objektík, kde chci v budoucnu v podkroví pozorovatelnu. Ale v přízemí tohoto objektíku mám strach právě dobsona nechat. Je to zezadu zakopané v zemi a je tam dost vlhko i když jsem prokutal nějaké větrací otvory s mřížkama. Naše dámy si tam právě uskladnily zrcadlo (běžné na prohlížení jejich krásy), které jim bylo líto vyhodit, no a to během pár let zcela "osleplo" (zčernalo). Takže to mě odradilo tam toho dobsona skladovat. Až to spáchám v tom podkroví myslím bude to dobré, zdivo už tam není vlhké a budu to líp větrat. Ta stodola bude asi lepší, má tisíce děr a nebude tam snad takové vlhko. Zatím dobsona tahám taky z domova, i když jak uvedl MMys není to taky nejlepší (to střídání teplot) a dávání namrzlého chudáka v zimě dovnitř do tepla. Takže taky uvítám další rady a doporučení
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Parkování Newtona
Já mám dobsona na zahradě v dřevěném domku ( kdybych napsal kůlna tak to pro něj bude moc potupné ) . Je to vyhovující , v zimě po pozorování ho tam schovám a nechám ho jak je , tedy většinou pokrytý jinovatkou , druhý den když už je suchý tam dojdu a navléknu na něj igelitový pytel - přez vršek kde jsou hledáčky a okulárový výtah , spodek nechám jak je , občas ho otřu od prachu . Zrcadlo má pořád venkovní teplotu a myslím že s touhle péčí na dalekohledu nic netrpí . Původně jsem na něj chtěl vyrobit kvůli prachu takovou skříň ale myslím že je to zbytečné .Jinak ho po zahradě dopravuju na rudlíku , doporučuji ale bantamová kolečka , to je důležité .Důležité jsou také samozřejmě dobré zámky na dveřích , už mě jednou vykradli dům tak vím o čem je řeč .
Televue Genesis 101/500 ,Takahashi Mewlon 210 , Orion optics newton 350 ,H-alfa teleskop Comes 90/2600 filtr Lunt 0,7A ,achromát 127/1200 , triedr Canon 10x42 L IS
Parkování Newtona
Chcel by som sa spytat ci mozem newtona 200/1000 nechavat na balkone. Nevadi ze je tam zima ako vonku? Tubus mavam zakryty krytkou a cely dalekohlad a montaz mam pod plachtou. Neposkodi sa nejako dalekohlad a montaz? Dakujem za odpovede. mirec95
C8N Newton 200/1000, triéder 12x45, CG-5 s motormi, Parracor visual
Parkování Newtona
Osobně bych se bál nechávat v zimě dlouhodobě dalekohled v mrazu. I když se to nezdá, je tam spousta dílů z plastu (např. držák hledáčku). A spousta plastů při dlouhodobém pobývání na mrazu velmi křehne.
život chápu jako muzikál, pak se dá vydržet...
Parkování Newtona
Pokud dáš dalekohled do kopule nebo do domečku , je také venku.Teplota stejná, rosení podobné. Při zlomech počasí ( teplota/vlhkost) dochází k orosení částí dalekohledů. Pokud se nechá dalekohled uzavřený v malém prostoru - např. v igelitovém pytli nebo bedně, zústává vlhký dlouhodobě a to by nebylo nejvhodnější jak pro kovové díly, tak i zrcadlo. Ve větším prostoru dojde k přirozenému usušení povrchu. Přesto dalekohled trpí - o čemž svědčí např. stav kovových součástek na hvězdárnách. Ideální je, pokud lze dalekohled přemístit např. na chodbu, do sklepa nebo garáže, kde- i když se nejedná o vytápěné prostory-se nedosahuje stavu rosného bodu a dalekohled po pozorování se sám zbaví námrazy i vlhkosti a při tom nedojde k zapaření.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Parkování Newtona
Ano dalekohlad by som mohol dat do garaze aj do sopy (tam ma dedko a babka vselijake nepotrebne vecicky
). V sope som nechal montaz a musel som ju celu cistit od prachu. A pomoze dat to do tej garaze?
C8N Newton 200/1000, triéder 12x45, CG-5 s motormi, Parracor visual