Maksutov 127/1500
- KpS
- Věk: 80
- Kontaktovat uživatele:
Maksutov 127/1500
hamr napsal: Ten red dot hledáček funguje na bázi červeného světýlka na stínítku, koukáš oběma očima, jedním přes hledáček, druhým na oblohu a musí se ti krýt objekt sledovaný volným okem s červeným bodem sledovaným okem druhým.Jen malá poznámka: Red-dot hledáček může používat i jednooký. V průhledu je vidět obloha 1:1 a po zapnutí přibude červený bod, který se diky optickému uspořádání jeví, jako by přicházel z nekonečna. Lze vyzkoušet i ve dne. Ovšem, mít otevřené i druhé oko nejen že nevadí, v noci je to výhodou.
Karel
Maksutov 127/1500
KpS napsal:
Ovšem, mít otevřené i druhé oko nejen že nevadí, v noci je to výhodou. Většinou používám Red-dot dokonce s krytkou vpředu a zaměřuji oběma očima.Nezarosený hledáček se totiž někdy hodí
Ovšem, mít otevřené i druhé oko nejen že nevadí, v noci je to výhodou. Většinou používám Red-dot dokonce s krytkou vpředu a zaměřuji oběma očima.Nezarosený hledáček se totiž někdy hodí
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Maksutov 127/1500
Nevěděl jsem kam to dát, tak to dávám sem. Tuhle jsem uvažoval s jakým refraktorem je co do světelnosti (nebo lépe řečeno viditelnosti slabších objektů) srovnatelný MAK 127. Je reálná úvaha spočíst plochu primárního zrcadla, odečíst plochu sekundárního zrcátka a z rozdílu zpětně spočítat průměr této nové plochy? Vychází mi tak průměr 119mm, což by odpovídalo zhruba 120mm refraktoru. Lze takto uvažovat nebo je to stínění sekundárním zrcátkem větší? Právě jsem si Maka představoval jako takovou náhradu toho zhruba 120mm refraktoru, ale ještě s delším ohniskem, protože refraktory se dělají většinou 120/1000mm a v daleko kratším a mobilnějším provedení. Potvrďte mi nebo vyvraťte tuto moji úvahu! Neměl jsem zatím možnost porovnání pohledu tím R120 a tak jen teoretizuju
.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Maksutov 127/1500
centrální stínění cassegrainů a jejich modifikací je větší než průměr sekundáru ->> výtah a clonění. Ztráty světla a kontrastu jsou větší než u jiných systémů.
-
Radoslav_Konecny
Maksutov 127/1500
to hamr : z celkové plochy zrcadla bych ještě odečetl 2 odrazy, to činí celkem asi 20% plochy a teprve pak přepočíst na refraktor,jinak je asi tvoje ůvaha správná. Radek
Maksutov 127/1500
Srovnávat dva systémy takovýmto způsobem mi přijde nesmysl, autoři příspěvků tady "zúročují" zcela obecné poznatky, které nelze aplikovat na porovnání dvou systémů bez jejich konkrétního popisu. Např. nezahrnout různé provedení clonění, antireflexí, počet optických členů, jsou-li tmelené, nebo třeba ne, přesnost výroby optiky, materiál optických členů, při vizuálním pozorování okuláry, jejich počty opt. členů, tmelení, antireflexe atd.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Maksutov 127/1500
To Radoslav,
při tom odečtu 20% pak vychází cca 106mm, takže Mak127 by odpovídal přibližně 100vkovému refraktoru.
To Vla,
nechci tu řešit nějaké přesné výpočty, jen mě zajímá s jakým refrakrorem by byl Mak srovnatelný i když vím, že srovnávat je těžké. Koupil jsem ho kvůli mobilitě a velikosti (lépe řečeno krátkosti). Jinak se mi právě líbila ta "čočka" kolem 120, ale ta je moc velká a 150ka tuplem. Samozřejmě nejlepší by bylo porovnat v praxi pohledem přes oba dalekohledy, ale k tomu jsem zatím neměl šanci.
při tom odečtu 20% pak vychází cca 106mm, takže Mak127 by odpovídal přibližně 100vkovému refraktoru.
To Vla,
nechci tu řešit nějaké přesné výpočty, jen mě zajímá s jakým refrakrorem by byl Mak srovnatelný i když vím, že srovnávat je těžké. Koupil jsem ho kvůli mobilitě a velikosti (lépe řečeno krátkosti). Jinak se mi právě líbila ta "čočka" kolem 120, ale ta je moc velká a 150ka tuplem. Samozřejmě nejlepší by bylo porovnat v praxi pohledem přes oba dalekohledy, ale k tomu jsem zatím neměl šanci.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Maksutov 127/1500
To hamr:
Len tak na okraj - presvedceni refraktoristi budu urcite tvrdit, ze 100ka refraktor sa vyrovna 150tke zrkadlu ...
Len tak na okraj - presvedceni refraktoristi budu urcite tvrdit, ze 100ka refraktor sa vyrovna 150tke zrkadlu ...
Maksutov 127/1500
SpaceMan napsal: To hamr:
...to vyznívá jako že jednoznačně nevyrovná. Přitom určitě záleží na typu obou dalekohledů a tak "co se srovnává". To by mě zajímalo, nemám možnost srovnání...
...to vyznívá jako že jednoznačně nevyrovná. Přitom určitě záleží na typu obou dalekohledů a tak "co se srovnává". To by mě zajímalo, nemám možnost srovnání...
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Maksutov 127/1500
Regulus napsal:
...to vyznívá jako že jednoznačně nevyrovná ...
To som nepovedal ...
...to vyznívá jako že jednoznačně nevyrovná ...
To som nepovedal ...
Maksutov 127/1500
Zdravím, koukám, že jste tu rozjeli pěknou debatu refraktor & Mak a tak by mě zajímalo srovnání achromátu s Makem ( oba podobných parametrů ) při pozorování planet. Co je podle vás výhodnější?
Díky za odpovědi.
Díky za odpovědi.
Maksutov 127/1500
Zaujímal by ma názor na použitie vazelíny v ďalekohľadoch.Mám mesiac SW127/1500 a pri zasvietení baterkou do tubusu som sa zhrozil.Primár bol plný akýchsi bodiek a mal šedý závoj.Keďže som z Ba a kúpil som ho v Prahe,volil som cestu rozborky.Všetky pohyblivé súčiastky boli riadne navazelínované čiernou vazelínou(asi zo Škody 105).Môže toto mazivo uvolňovať niečo čo vzlína a zachytáva sa na Al vrstve?Zrkadlo bolo po umytí na nerozoznanie od pôvodného stavu.Kedysi som vlastnil Mto 1000 a jeho vnútro bolo bez jedinej špinky a jediného flaku.
Maksutov 127/1500
jose napsal: Zaujímal by ma názor na použitie vazelíny v ďalekohľadoch.Mám mesiac SW127/1500 a pri zasvietení baterkou do tubusu som sa zhrozil.Primár bol plný akýchsi bodiek a mal šedý závoj.Keďže som z Ba a kúpil som ho v Prahe,volil som cestu rozborky.Všetky pohyblivé súčiastky boli riadne navazelínované čiernou vazelínou(asi zo Škody 105).Môže toto mazivo uvolňovať niečo čo vzlína a zachytáva sa na Al vrstve?Zrkadlo bolo po umytí na nerozoznanie od pôvodného stavu.Kedysi som vlastnil Mto 1000 a jeho vnútro bolo bez jedinej špinky a jediného flaku.Ahoj,
taky jsem zjistil černé tečky na primáru.Odkud si rozebíral dalekohled a čím si čistil zrcadlo?Díky za odpověd.
taky jsem zjistil černé tečky na primáru.Odkud si rozebíral dalekohled a čím si čistil zrcadlo?Díky za odpověd.
triedr 10 x 50,TSC/SKY MAKSUTOV 127/1500mm
Maksutov 127/1500
Ahoj.Ak nie si skúsený v tejto oblasti ,tak by som rozoberanie veľmi nedoporučoval.Čistenie optiky je popísané na stránkehttp://www.optikavod.cz/v sekcii časté dotazy a rozobratie tuhttp://avex.org.free.fr/dossiers-pratiques/mak127/.Najprv treba povoliť justážne šrouby a vytočiť podľa obrázku.Potom to je už jednoduché.Ale pár bodiek na zrkadle nie je nič hrozné ja som mal štastie na nejaký "prevazelínovaný" kus.Čudujem sa že to tam dávajú.
Maksutov 127/1500
hamr napsal: Nevěděl jsem kam to dát, tak to dávám sem. Tuhle jsem uvažoval s jakým refraktorem je co do světelnosti (nebo lépe řečeno viditelnosti slabších objektů) srovnatelný MAK 127. Je reálná úvaha spočíst plochu primárního zrcadla, odečíst plochu sekundárního zrcátka a z rozdílu zpětně spočítat průměr této nové plochy? Vychází mi tak průměr 119mm, což by odpovídalo zhruba 120mm refraktoru. Lze takto uvažovat nebo je to stínění sekundárním zrcátkem větší? Právě jsem si Maka představoval jako takovou náhradu toho zhruba 120mm refraktoru, ale ještě s delším ohniskem, protože refraktory se dělají většinou 120/1000mm a v daleko kratším a mobilnějším provedení. Potvrďte mi nebo vyvraťte tuto moji úvahu! Neměl jsem zatím možnost porovnání pohledu tím R120 a tak jen teoretizuju
. Pouzite zo stranky http://www.obloha.webzdarma.cz/a_dal.php Zadal som 30 percent priemeru centralne tienenie zhruba tak to bolo na mojom Mak-u
"Vámi vybraný CASSEGRAIN:
průměr objektivu = 127 mm, ohnisko = 1500 mm, používá zvětšení: 60 x, s okulárem f = 25 mm, při zorném poli: 45 úhlových minut.
Zvolený přístroj má světelnost 1: 11.8 s výstupní pupilou 2.1 mm.
Teoretické mezní rozlišení činí: 0.98 úhl. vteřin a nejmenší teoretický, pozorovatelný detail na Měsíci měří: 1822 m.
Nynější (na zvětšení závislé) rozlišení činí: 3.33 úhlových vteřin a na Měsíci rozeznáte datail velký 6222 metrů.
Průměrná velikost obrazu planety Jupiter v ohnisku dalekohledu 0.291 mm
Teoretický průměr Airyho disku (při vlnové délce světla 546nm): 0.0157 mm, nebo-li: 2.16 uhlových vteřin.
Hvězdná velikost prakticky dostupná: 11.81 mag. a teoreticky až: 12.81 magnitud.
Maximální zvětšení 254 x, minimální zvětšení 15.9 x, optimální zvětšení 31.8 x.
Vzhledem ke světelnosti dalekohledu nejlepší vlastnosti dostupné v okuláru f = 23.6 mm.
Centrální stínění zabírá 9 % plochy a 30 % průměru efektivní průměr (hvězdy a objekty):115.6 mm(průměr)
srovnání s refraktorem bez barevné vady při pozorování planet: 88.9 mm. (průměr )
poznámka: Zvolené zvětšení dalekohledu je vhodné"
"Vámi vybraný CASSEGRAIN:
průměr objektivu = 127 mm, ohnisko = 1500 mm, používá zvětšení: 60 x, s okulárem f = 25 mm, při zorném poli: 45 úhlových minut.
Zvolený přístroj má světelnost 1: 11.8 s výstupní pupilou 2.1 mm.
Teoretické mezní rozlišení činí: 0.98 úhl. vteřin a nejmenší teoretický, pozorovatelný detail na Měsíci měří: 1822 m.
Nynější (na zvětšení závislé) rozlišení činí: 3.33 úhlových vteřin a na Měsíci rozeznáte datail velký 6222 metrů.
Průměrná velikost obrazu planety Jupiter v ohnisku dalekohledu 0.291 mm
Teoretický průměr Airyho disku (při vlnové délce světla 546nm): 0.0157 mm, nebo-li: 2.16 uhlových vteřin.
Hvězdná velikost prakticky dostupná: 11.81 mag. a teoreticky až: 12.81 magnitud.
Maximální zvětšení 254 x, minimální zvětšení 15.9 x, optimální zvětšení 31.8 x.
Vzhledem ke světelnosti dalekohledu nejlepší vlastnosti dostupné v okuláru f = 23.6 mm.
Centrální stínění zabírá 9 % plochy a 30 % průměru efektivní průměr (hvězdy a objekty):115.6 mm(průměr)
srovnání s refraktorem bez barevné vady při pozorování planet: 88.9 mm. (průměr )
poznámka: Zvolené zvětšení dalekohledu je vhodné"
Lidloskop 70/700, Skywatcher 90/910