Dobson d254/1200
- milan kuhejda
Dobson d254/1200
jsem úplný začátečník,prosím poraďte jako první dalekohled Dobson d254/1200 výrobce ATC Přerov
podle mě dobrá cena 12,990.-
- milan kuhejda
Dobson d254/1200
jo jěště jsem zapomněl dodat bydlím na vesnici,nejblíšší velké město cca 12 km žádné pouliční osvětlení a dalekohled nechci převážet
Dobson d254/1200
bafan napsal: jo jěště jsem zapomněl dodat bydlím na vesnici,nejblíšší velké město cca 12 km žádné pouliční osvětlení a dalekohled nechci převážet
Ahoj, pokud nejsi limitován osvětlením a máš i dobrý výhled na oblohu, není ani potřeba dalekohled někam vozit. Já taky často pozoruju na zahradě i když výhled není ideální.
S dobsonem těchto parametrů bude začátek super-dost toho uvidíš.Navíc obsluha dobsona je jednoduchá a pěkně se bude vynášet ven.
Ahoj, pokud nejsi limitován osvětlením a máš i dobrý výhled na oblohu, není ani potřeba dalekohled někam vozit. Já taky často pozoruju na zahradě i když výhled není ideální.
S dobsonem těchto parametrů bude začátek super-dost toho uvidíš.Navíc obsluha dobsona je jednoduchá a pěkně se bude vynášet ven.
Dobson d254/1200
Mám ho taky a jsem spokojen. Jen jsem někdy líný ho na 2x vynášet (podstavec a tubus), takže šáhnu po menším Skyluxu 70/700 nebo Maku 127/1500, které vynesu najednou. Při zjištění dobrého seeingu těmito menšími přístroji je ale pokoukání Dobsonem 254/1200 bezkonkurenčně nejlepší. Pozoruju ze zahrady na vesnici cca 7km od města. Veřejné osvětlení se většinou kolem 23 hod vypíná. Ideální by bylo si vybudovat pevnou pozorovatelnu s odsuvnou střechou ;D.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Dobson d254/1200
To Bafan:
Co jít do většího Dobsona?
Elbi nabízí 350-400mm f/5 Dobsony za solidní cenu -optika velmi dobrá.Elbi - Libor Němec http://sao.wz.cz/ATM/.
Pokud nemusíš dalekohled převážet proč nejít do většího průměru.Dalekohled by byl na celý život.
Co jít do většího Dobsona?
Elbi nabízí 350-400mm f/5 Dobsony za solidní cenu -optika velmi dobrá.Elbi - Libor Němec http://sao.wz.cz/ATM/.
Pokud nemusíš dalekohled převážet proč nejít do většího průměru.Dalekohled by byl na celý život.
Newton 114/1000 pointační, Newton 150/750, ccd kamera ATIK-16, montáž EQ6 Pro SkyScan v blízké budoucnosti.
- milan kuhejda
Dobson d254/1200
zatím díky pepanovi a hamrovi seeing u sebe doma nejsem schopen odhadnout takže mi doporučujete koupit,poraďte co přibrat za okuláry.
Včera jsem si půjčíl nějaký refraktor Tasco,montáž katastrofa,rozklepete ho jak mrkáte,asi ho zase rychle vrátím ať si nezkazím dojem o dalekohledech
Včera jsem si půjčíl nějaký refraktor Tasco,montáž katastrofa,rozklepete ho jak mrkáte,asi ho zase rychle vrátím ať si nezkazím dojem o dalekohledech
Dobson d254/1200
bafan napsal: jsem úplný začátečník,prosím poraďte jako první dalekohled Dobson d254/1200 výrobce ATC Přerov
Jste si jistý, že ho vyrábí ATC Přerov? Spíš bych tipoval, že je to čínský výrobek - Skywatcher.
Není to špatný dalekohled, ale běž se na něj před koupí podívat - je docela velký, což spoustu lidí záhy překvapí. Taky si myslím, že pro začátečníka není lepšího přístroje než kvalitní refraktor 80-100mm s širokým zorným polem, což doporučuji dobře zvážit.
Co do výběru okulárů a dalšího příslušenství. Začal bych s těmi co se dodávají k dalekohledu a výběr bych řesil až pak. Velice rychle zjistíš sám co vlastně budeš potřebovat.
Jste si jistý, že ho vyrábí ATC Přerov? Spíš bych tipoval, že je to čínský výrobek - Skywatcher.
Není to špatný dalekohled, ale běž se na něj před koupí podívat - je docela velký, což spoustu lidí záhy překvapí. Taky si myslím, že pro začátečníka není lepšího přístroje než kvalitní refraktor 80-100mm s širokým zorným polem, což doporučuji dobře zvážit.
Co do výběru okulárů a dalšího příslušenství. Začal bych s těmi co se dodávají k dalekohledu a výběr bych řesil až pak. Velice rychle zjistíš sám co vlastně budeš potřebovat.
- milan kuhejda
Dobson d254/1200
velikost dobsonu neřeším,nikam ho vozit nebudu,spíše mě zajímá jestli ho vůbec zvládnu zaměřit a pak udržet objekt v zorném poli,časem jsem uvažoval že udělám na garáži kousek střechy na odsunování,do 350 až 400 zatím nepůjdu možná za několik let až zvládnu tu 254
Dobson d254/1200
To mpe:
Nyní se zabývám focením DSO ccd kamerou ATIK-16 na ED80/600mm Sky-Watcher.Vše je na montáži Meade LXD75.Docela je to fuška řádně zaostřit a bez pointace pořizovat ze 100 snímků tak 75 kvalitních 30sec exponovaných pro skládání.
Myslím,že 100mm ED f/9 refraktor je skvělý přístroj nejen pro začátečníka v astrofoto.Rád pozoruji i ED80 vizuálně jasnější DSO,Měsíc,planety.Lehký skladný transportovatelný a kvalitní refraktor.
Díky GOTO jsem tímto přístrojem nalezl i M97 na hranici viditelnosti.Bez GOTO bych neměl nejspíš šanci.
Nyní se zabývám focením DSO ccd kamerou ATIK-16 na ED80/600mm Sky-Watcher.Vše je na montáži Meade LXD75.Docela je to fuška řádně zaostřit a bez pointace pořizovat ze 100 snímků tak 75 kvalitních 30sec exponovaných pro skládání.
Myslím,že 100mm ED f/9 refraktor je skvělý přístroj nejen pro začátečníka v astrofoto.Rád pozoruji i ED80 vizuálně jasnější DSO,Měsíc,planety.Lehký skladný transportovatelný a kvalitní refraktor.
Díky GOTO jsem tímto přístrojem nalezl i M97 na hranici viditelnosti.Bez GOTO bych neměl nejspíš šanci.
Newton 114/1000 pointační, Newton 150/750, ccd kamera ATIK-16, montáž EQ6 Pro SkyScan v blízké budoucnosti.
Dobson d254/1200
Standartně dodávané okuláry s dobsonem byly 10 a 25mm. Já je mám doplněny ještě o 5, 17 a 32mm, čímž pokryju celou škálu zhruba po 7mm - 5,10,17,25,32. Hodlám ještě dokoupit výhledově Barlow 2x. Myslím, že pro začátek ti ty dva postačí - zvětšení 48x a 120x a postupně si budeš dokupovat další. Možná by si využil ten Barlow, že bys měl na planety a Měsíc větší zvětšení 48x2=96x a 120x2=240x. To ti, ale ukáže postupný vývoj. Ten 32mm je dobrý, že má při menším zvětšení větší zorné pole a je s ním příjemné pozorování velkých a jasných DSO. Jinak pozorování s Dobsonem je v pohodě, ovládání je otázkou chvilky. Paralaktika, kterou mám u Maku mi připadne taková neohrabanější, ale pro focení je nutná. Já ji používám bez pohonu, jen na vizuelní pozorování a tam mi často spíš překáží a kolikrát uvažuju, že si udělám nějakou motáž azimutální. Nechci tím paralaktiku však nějak hanit ::). Jinak je to skutečně Čínská výroba a ATC jej jen dodává. Je tu na mém malém obrázku vlevo (ten prostřední). Dodává jej i Supra Praha (odtud mám já).
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
- milan kuhejda
Dobson d254/1200
Za tu cenu a s tím výtahem je to dobrý kauf.
Při trošce snahy se dá s tímto dobsonem pozorovat i fotit všechno, včetně deep sky.
Při trošce snahy se dá s tímto dobsonem pozorovat i fotit všechno, včetně deep sky.
Murphyho zákon seeingu: Seeing je nejhorší v okamžiku expozice.
dobson 400/1828, dobson 305/1500 na paralaktickém stolku, MAK 127, MTO, SKYMASTER 15x70
http://astrofotky.cz/~aquarius
dobson 400/1828, dobson 305/1500 na paralaktickém stolku, MAK 127, MTO, SKYMASTER 15x70
http://astrofotky.cz/~aquarius
Dobson d254/1200
To aquarius:
Na DSO fotografovat pomocí ccd kamery Dobson dost dobře nejde pokud není na Poncetově plošině.
Např: Montáž LXD75 je poměrně přesná a pokud se ustaví slušně lze s ní snímat max 60 sec jeden snímek na ccd kameře ATIK-16 při ohnisku 600 mm.
Při 50 snímcích je odpad řádově 10 snímků.Beru takové snímky pro další zpracování které nejsou při formátu 1:1 rozmazané chodem motorů montáže.
Rozlišení na 1 pixel je cca 2.3".Hvězdy jsou kruhové co nejmenšího průměru za daných atmosférických podmínek a v rámci přesnosti zaostření dalekohledu.
Na DSO fotografovat pomocí ccd kamery Dobson dost dobře nejde pokud není na Poncetově plošině.
Např: Montáž LXD75 je poměrně přesná a pokud se ustaví slušně lze s ní snímat max 60 sec jeden snímek na ccd kameře ATIK-16 při ohnisku 600 mm.
Při 50 snímcích je odpad řádově 10 snímků.Beru takové snímky pro další zpracování které nejsou při formátu 1:1 rozmazané chodem motorů montáže.
Rozlišení na 1 pixel je cca 2.3".Hvězdy jsou kruhové co nejmenšího průměru za daných atmosférických podmínek a v rámci přesnosti zaostření dalekohledu.