Mam niekolko otazok ohladom tohto dalekohladu
popis:
reflektor (zrkadlový Newton), priemer zrkadla 130mm, ohnisko 650mm, priložené okuláre 10mm a 20mm, hľadáčik Star Pointer, eq.montáž CG-3 (EQ-2), oceľové nohy statívu;
1)Mate niekto skusenosti s tymto dalekohladom? Na www.dalekohlady.sk stoji 6600sk. co sa mi zda celkom fajn cena za 130mm zrkadlo,len ma napada ci nie je niekde háčik za takuto cenu,ci sa to neprejavi v jeho nizkej kvalite. S astronomiou v podstate len zacinam a bol by to moj prvy poriadnejsi dalekohlad.
2)Chcel by som nim okrem planet pozorovat aj silnejsie DSO. Viem,ze od neho nemozem ocakavat nejake detailne obrazy galaxii,ale chcel by som vidiet aspon ciastocne rozlozene vecsie gulove hviezdokopy,mozno naznaky tvarov jasnejsich galaxii a hmlovin.Myslite,ze ukoji moje DSO chúťky?
Byvam na kraji mesta,maximalna viditelna magnituda odhadom 4,5-5 m
Celestron AstroMaster 130/650 EQ
Ahoj, k dalekohledu se Ti vyjádřit nemůžu-neznám, ale mám Newtona 114/900 na montáži z duralových stojen a stál mě 7000Kč( 2 roky starý ), buď ceny klesly, nebo jde o nějakou akci. Zkus se podívat na www.Celestron.cz-tam 130 prodávají-můžeš porovnat ceny.
K DSO- mojí 114 je trochu vidět rozpat M-3 na okraji, klasika M-13 taky patrný slabý rozpad.
Na galaxie mám 200 a je to slabota-maximálně uvidíš mlhavý flek.
P.S. v mojí 114 je velmi pěkná M-57(prstýnek-skoro 10 magnituda).
K DSO- mojí 114 je trochu vidět rozpat M-3 na okraji, klasika M-13 taky patrný slabý rozpad.
Na galaxie mám 200 a je to slabota-maximálně uvidíš mlhavý flek.
P.S. v mojí 114 je velmi pěkná M-57(prstýnek-skoro 10 magnituda).
DSO typu slabe galaxie jsem videl pekne i v Cassiho lidlskopu (refr. 70/700), takze ve 130ce budou urcite bez problemu videt!
Ale i v me 200ce jsou to porad jen mlhave flicky s zadnymi ci minimem detailu (maximalne bocnim videnim naznaky ramen ci tmave pruhy apod.). I tak je parada je pozorovat a sledovat nejvzdalenejsi svety...
Ale i v me 200ce jsou to porad jen mlhave flicky s zadnymi ci minimem detailu (maximalne bocnim videnim naznaky ramen ci tmave pruhy apod.). I tak je parada je pozorovat a sledovat nejvzdalenejsi svety...

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
- martin.pavelek
No mam ted dobsona 130/900 a celkem na DSO jde. Neni to sice presne ten, co popisujes, ale prumer ma ten samy, takze je to snad celkem porovnatelne..asi s nim neuvidis uplne vsechno, ale jasnejsi nejsou problem.
Co se týče rozkladu hvězdokup, tak třeba M13 je na okraji taková zrnitá, ale u M2 už si nejsem jistý, to bych asi musel hodně věřit, že jsem něco zrnitého na okraji viděl...
Co se ostatních týče - v M31 je samozřejmě vidět, že jádro "svítí víc než zbytek" a ze je šišatá, ale jinak jsem zatím nic vic nerozeznal (jestli to vubec jen tak v dalekohledu jde). U M57 v lyře je celkem pekne videt, ze je uprostred tmavsi, nez na okrajich, vcera jsem s nim nasel i M1 (zacinam si sepisovat Messieruv katalog
) ), takze bych se nebal, ze toho budes mit na pozorovani malo...neco jde lip, neco jde hur, ale vesmes toho jde videt docela dost - co se me tyce, jsem s nim na DSO spokojeny, jak bude vyhovovat tobe nevim 
Co se týče rozkladu hvězdokup, tak třeba M13 je na okraji taková zrnitá, ale u M2 už si nejsem jistý, to bych asi musel hodně věřit, že jsem něco zrnitého na okraji viděl...
Co se ostatních týče - v M31 je samozřejmě vidět, že jádro "svítí víc než zbytek" a ze je šišatá, ale jinak jsem zatím nic vic nerozeznal (jestli to vubec jen tak v dalekohledu jde). U M57 v lyře je celkem pekne videt, ze je uprostred tmavsi, nez na okrajich, vcera jsem s nim nasel i M1 (zacinam si sepisovat Messieruv katalog