Prosím o radu

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
dazby

Prosím o radu

Příspěvek od dazby »

Také už bych se rád věnoval tomuto pororování. Odkládám to asi 30let. Brouzdám zde i jinde a tak se rozhoduji mezi SW 2001PEQ5M, Newton d 200/f 1000, (1:5) v ceně:asi 16000,- a Maksutov 90/1250 nebo 127/1500. Ten Newton mě trochu odrazuje tou velikostí. Fotit zatím nehodlám. S montáží si také nevím moc rady. Montáž asi EQ-5 ale nevím jestli +hodinový strojek nebo HEQ nebo GOTO ? Není zde někdo z okolí Nového Jičína co by mě mohl osobně umírnit nebo nastartovat nebo take nakopnout ? Díky.
Kubajz

Prosím o radu

Příspěvek od Kubajz »

Jak onen 200mm newton tak maksutov-cassegrain jsou skvělé přístroje které odvedou vynikající službu,ale výběr je pochopitelně otázkou kompromisů.
newton:+větší světelný zisk,větší rozlišovací schopnost,použitelný na focení plošně větších DSO,otevřený tubus a tím výrazně kratší temperace
-velikost a hmotnost,tím pádem i potřeba lepší montáže,na focení potřeba komakorektor(jinak je to ovšem čistý a kvalitní optický systém)
maksutov-cassegrain:+malá velikost a tím pádem skladnost,jednodušší přeprava a na vizuál postačí slabš montáž.Optický systém je kvalitní a v rámci průměru nabízí téměř maximálněí výkon
-menší světelný zisk a rozlišovací schopnost,kvůli nízké světelnesti nemožnost fotografovat rozsáhlejší DSO(ale jak ukazuje na svých stánkách MP zde z fóra,tak s ním lze také dělat výborné snímky především planet a málo plošných jasných DSO),také je potřeba dlouhá temperace(hodina až dvě-to především na planety,plošné DSO lze pozorovat ovšem dobře i s nedostatečně vytemperovaným dalekohledem)
možná jsem na něco zapomněl,ale to doplní jiní

pokud máš ovšem k dispozici pevné pozorovací stanoviště či auto na přepravu dalekohledu tak bych se většího newtona nebál.Sám jsem ovšem dopad tak že mám jak onoho maka tak větší newton,člověk je často líný vytahovat to veliké dělo a zkrátka ne všude ho lze vzít sebou ;Dale to uvidíš časem sám
Jakub Kristek
Obrázek
fidler

Prosím o radu

Příspěvek od fidler »

to: dazby
Poslal jsem soukr.zprávu .
dazby

Prosím o radu

Příspěvek od dazby »

Díky za odpověď. Ta temperace maka je tak zdlouhavá? Já si myslel že vytáhnu přístroj na balkon a kouknu. Bydlím na konci vesnice a nazahradě je rozhled i dost místa pro pořádné dělo. S přepravou problém nemám. Pojedu se podívat ještě jednou na toho N 200. To byla první nabídka a si to tak nechám.
A mohu se ještě zeptat na tu montáž? Myslím jaký přínos pro mně začátečníka by měl třeba hodinový strojek, nebo motorek v jedné ose nebo dvě osy? nebo GOTO? Jsem z toho jelito :-/
Kubajz

Prosím o radu

Příspěvek od Kubajz »

dazby napsal: Díky za odpověď. Ta temperace maka je tak zdlouhavá?Ano,u maka takto zdlohavá je,protože má docela silný meniskus.Když pak pozoruješ především planety s nedostatečně vytemperovaným dalekohledem tak obraz jakoby "plave" a nedá se na to koukat,ovšem u DSO to tolik nevadí...Prostě v podvečer hodím dalekohled v otevřené krabici na balkon a až se setmí tak můžu pozorovat :)
a co se montáže týče,tak já a asi i dost dalších zde by ti doporučili montáž bez go-to systému,při vlastnoručním vyhledávání objektů se mnohem lépe seznámíš s oblohou a jednotlivými objekty a nebudeš pak mít problém ony objekty nalézt v libovolném dalším dalekohledu(nebudeš ten typ go-to astronoma co na obloze neukáže ani Kasiopeu :P).
Jakub Kristek
Obrázek
ladis
Věk: 46

Prosím o radu

Příspěvek od ladis »

dazby napsal: Díky za odpověď. Ta temperace maka je tak zdlouhavá? Já si myslel že vytáhnu přístroj na balkon a kouknu. Bydlím na konci vesnice a nazahradě je rozhled i dost místa pro pořádné dělo. S přepravou problém nemám. Pojedu se podívat ještě jednou na toho N 200. To byla první nabídka a si to tak nechám.
A mohu se ještě zeptat na tu montáž? Myslím jaký přínos pro mně začátečníka by měl třeba hodinový strojek, nebo motorek v jedné ose nebo dvě osy? nebo GOTO? Jsem z toho jelito :-/

pokud nefotis a jsi zacatecnik, prave pro seznameni s oblohou Go-to montaz nedoporucuji a naopak VRELE doporucuji at uz paralaktiku bez go-to ci azimutalni nenavadenou montaz! Ja zvolil cestu co nejvetsiho prumeru zrcadla a misto montaze mam dobsona a fakt je, ze Te to nauci dobre vyhledavat...
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
dazby

Prosím o radu

Příspěvek od dazby »

Jo, to ono go-to nechám plavat. Ale pohon hlavní osy je asi nutný,, V pondělí se ozvu u prodejce a uzavřu to. Na této stránce jsem našel velice jasné a stručné vysvětlení souvislostí. Jedná se tam sice o focení ale to je jeden základ. http://astrofoto.euweb.cz/ (vybavení aneb co k tomu budu potřebovat) To by mělo vyskočit ihned jak se amater přihlašuje na toto astronomické fórum .
Kubajz

Prosím o radu

Příspěvek od Kubajz »

Paralaktika je při vizuálním pozorování pohodlná na pozorování především planety při velkém zvětšení,ale nikoli nezbytná,při pozorování při menším zvětšení se bez ní pohodlně obejdeš.Na druhou stranu onu HEQ-5tku bys v budoucnu mohl využít třeba na focení :).Konečné rozhodnutí je ale stejně jen na tobě
Jakub Kristek
Obrázek
Odpovědět