Průměr versus identifikovatelnost DSO

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

KDan napsal: Někde se dají využít i desetimetrová zrcadla...

Až potud bych souhlasil. Ale mluvíš -li o exaktnosti, tak tohle je nesmysl, ne ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
KDan

Příspěvek od KDan »

To MilAN:

Nevím přesně, v čem je potíž, když tak mi napověz. Jestli v tom, že desetimetrové zrcadlo je řešené jako adaptivní segmentové, nebo jestli vůbec ten průměr je už podle Tebe na pozemské umístění moc, nebo zda jsem se upsal někde úplně jinde.
O exaktnost mi ale moc nejde, rozhodně ne v první řadě; to bych psal úplně jinak a navíc astronomii se věnuju pouze ze záliby v ní; jde mi tedy spíš jen o filozoficko-technickou diskuzi a o to, jestli nenajdu ve svých názorech nějakou spřízněnou duši  ;).
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

I kdyby ty dalekohledy umožňovaly přímý přístup s okulárem do ohniska, i kdyby byly korigovány na vizuální oblast a i kdyby se našel dostatečně dlouhý okulár, tak minimální použitelné zvětšení ( při pupile 8 mm) , bude 1250x a zorné pole max 3´.
A i idyby na to ty podmínky někde nyly, na planety se nepodíváš ( leda přes temný filtr) a na DSO budeš kvůli malému poli hezky bloudit. Ale stejně dávno před tím narazíš na limit atmosféry.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
KDan

Příspěvek od KDan »

Tak to ano, myslel jsem, že budu brán trochu s nadsázkou. Muselo by být skutečně zajímavé bloudit v ohnisku takového zrcadla s okulárem v ruce  :).

Ale úplně daleko od reality to není a ani při tom bloudění by člověk nemusel umřít hlady. Když se podívám na snímek, pořízený v primárním ohnisku zrcadla dalekohledu Subaru, viz:

http://subarutelescope.org/Pressrelease ... bula_s.jpg

kde zobrazené pole má rozměr připbližně 11' x 9', pomalu by to už bylo (opět s nadsázkou) i na ten okulár (i když by oko bylo schopné převzít jen zhruba devítinu z celkového množství světla, shromážděného teleskopem, za podmínek, o nichž píšeš). A efektivní průměr zrcadla v tomto případě je přece tuším 8,3 m...! A podívat se do primárního ohniska Haleova teleskopu na Mount Palomaru se můžeme tady (zde by to šlo teoreticky i s okulárem, kdyby to mělo ještě nějakou vědeckou hodnotu):

http://www.astro.caltech.edu/palomar/prime/pf1.html

Nicméně, raději se v tomto tématu vrátím k triedrům.
Myzer

Příspěvek od Myzer »

KDan napsal: PS: Ke sledování Helixe triedrem blahopřeju. Nikdy jsem ho ještě triedrem nepokoušel. Bude to asi, i vzhledem k poloze toho objektu, dost obtížné. Musím se o něj taky pokusit!

Helix je v triedri v pohode aj u nas, zvlast ak je dobra priezracnost. Z krajin kde vystupuje vyssie, je vidiet aj volnym okom (cez O-III filter, vlastna skusenost).

Inak co je vidiet v triedri uvadza aj Stephan O Meara vo svojich knihach Messier a Caldwell objects (aj ked to nie je hlavna priorita projektu, je spomenute skoro pri kazdom objekte ci ho videl v triedri 7x35). Nie je az tak prekvapujuce, ze je toho vela. :)
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
Odpovědět