Příspěvek #2840 od Gretas » 17. 09. 2019, 21:01
Ahojte,
pisal som prvykrat do fora pre zaciname s astrofoto, ale pride mi to neprehladne. Budem sa sem snazit pisat otazky (a nasledne aj moje riesenia) pri skladani prvej zostavy pre astrofoto.
Takze, najprv som studoval uplne zaklady o astrofoto s tym, ze som vedel, ze chcem fotit hlavne hmloviny a nasledne galaxie.
Na zaklade hrania sa so Stellariom som zistil, ze na objekty ktore chcem zacat fotit bude asi idealny Skywatcher ED80 s 0.85 flattenerom/reducerom, teda co sa tyka ohniskovej vzdialenosti. Fotak s ktorym budem zacinat je Fuji X-T20 ktory pouzivam aj na bezne fotenie.
Nasledoval vyber adekvatnej montaze, bola mi tu poradena HEQ5, ktora sa akurat vyskytla v bazary a zobral som ju.
Teraz nasleduje aspon pre mna ta komplikovanejsia cast a to je kupa dalsieho vybavenia.
V principe som zistil, ze mi treba nasledne veci a tu by som potreboval poradit:
Externy zdroj (nemozem fotit z domu). Nasiel som 12V 17Ah, bude to stacit na par hodin (5-6) vonku?
Nahrievacie pasy
Kontroler na nahrievacie pasy. Tu som trochu zmateny ohladom konnektorov ktore maju niektore nahrievacie pasy, su nejake co sa daju pripojit rovno na zdroj bez kontrolera?
Bathinova maska
Adapter na moj fotak. Kedze mam fuji co je dost specificky mount, adapter vyraba ho len Baader pricom je to T2-Fuji X adapter pricom flattener pre skywatcher ma M48 ako vystupny priemer. Baader ma redukcny kruzok co sa da vymenit priamo v adaptery.
Distancne kruzky. Back focus pre moj flattener je 55mm pricom Baader adapter+ vsunutie cipu oproti rovine adapteru robi 26mm, tj potrebujem este 29mm distancerov, Baader vyraba M48-M48 distancer s dlzkou 28mm a chcem k tomu pridat este 1mm kruzok. Tu som si neni isty, ci to cele chapem spravne co sa backfocusu tyka.
Externa spust/intervalometer na fotak
Chcem zacat fotenim bez guidovania, s tym, ze casom kupim autonomny guider Lacerta Mgen2 s nejakym zakladnym 50mm hladacikom a pripojim to k zostave, ale to chcem riesit az cez zimu.
Zabudol som este na nieco co sa tyka fotozostavy na zaciatok? Pripadne nejake dalsie rady na co mam mysliet co sa hardwaru tyka?