Ustavení CG-5GT

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Uživatelský avatar
Gringo
Příspěvky: 26
Registrován: 10. 01. 2014, 10:22

Ustavení CG-5GT

Příspěvek #1 od Gringo » 19. 06. 2014, 21:46

Ahojte, prosim vas poradte mi ako spravne nastavit montaz bo som uz zufaly.

Moj postup nastavenia je
- Stativ do vodovahy
- Polarku mam v zornom poli (RA os)
- teleskop je nastaveny na vyznacenych bodoch (smeruje k polarke)
- v rucnom ovladaci mam nastavene GPS,cas,datum,lokalitu,zimny-letny cas
- zvolim Two star align
- najdem si hviezdy, zameram, potvrdim, vypisemi mi succes

a nech si zvolim akykolvek objekt zo zoznamu tak ho zameria ze ho nemam v zornom poli ani pri 50x zvacseni .
Skusal som sa vratit na moje zvolene hviezdy a ani tie mi spolahlivo nezameria.
Ako je to mozne ???

Snazil som sa dodatocne nastavit mozntaz podla Polar align (zameranie na polarku a doladenie pomocou srobikov na osiach a naslednom opatovnom nastaveni na 2 hviezdy) cez ovladac ale on mi teleskop obrati na Acamar ktory je pod horizontom asi si mysli ze som na opacnej strane planety.

Pravdepodobne som uz skusal vsetko ... ofic navod, nastavenia, soft upgrade, fact. reset, rozne ine navody ale bez vysledku.
Trapim sa s tym uz niekolko mesiacov a kedze som zaciatocnik a nemam sa na koho obratit tak ste moja posledna sanca kym to celkom nezabalim  :-[  :'(

za kazdu odpoved vopred dakujem.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18653
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Ustavení CG-5GT

Příspěvek #2 od MilAN » 19. 06. 2014, 21:54

Hvězdy vybíráš ty nebo necháváš výběr na softu ? Jak daleko od první a potom druhé hvězdy najede montáž ? DOjíždíš potom pomocí tlačítek ručního ovladače ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Gringo
Příspěvky: 26
Registrován: 10. 01. 2014, 10:22

Ustavení CG-5GT

Příspěvek #3 od Gringo » 19. 06. 2014, 21:59


Hvězdy vybíráš ty nebo  necháváš výběr na softu ?  Jak daleko od první a potom druhé hvězdy    najede montáž ? DOjíždíš potom pomocí tlačítek ručního ovladače ?

hviezdy vyberam zo zoznamu, najjasnejsie, dalej od seba skusal som pridat aj 3 dodatocnu hviezdu nastavenie za kazdym prebehne v poriadku a vypise succes. Ano pomocou tlacidiel tak ako pise na ovladaci + najvacsie zvacsenie na stred okularu a potvrdit.

Co sa tyka vzdialenosti od hviezdy niekdedy je to " dost vela " ale to bude asi tym ze nemam polarny hladacik a montaz nie je tak presne smerom na polarku.

Prave tento fakt som chcel odstanit s funkciou kde sa po nastaveni montaze na 2 hviezdy voli este polar align (doladenie srobami) ale vypise mi ze sa musia zvolit ine hviezdy a otoci mi teleskop pod horizont

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18653
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Ustavení CG-5GT

Příspěvek #4 od MilAN » 19. 06. 2014, 22:40

U EQ6 dost pomůže( vzhledem k velmi volně definované výchozí /parkovací poloze) po ustavení nechat montáž zaparkovat do výchozí polohy, vypnout a potom postup zopakovat. Pro funkci GoTo není třeba ustavovat montáž přísně vodorovně ani přehnaně přesně na pól.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Gringo
Příspěvky: 26
Registrován: 10. 01. 2014, 10:22

Ustavení CG-5GT

Příspěvek #5 od Gringo » 20. 06. 2014, 07:13


U EQ6 dost pomůže( vzhledem k velmi volně definované výchozí /parkovací  poloze)  po ustavení nechat montáž zaparkovat do výchozí polohy, vypnout a potom postup zopakovat. Pro funkci GoTo není  třeba  ustavovat  montáž přísně  vodorovně ani    přehnaně přesně na pól.
ako ho vratim na vychodiskovu poziciu ? to sa mi nepodarilo, viem si len nastavit home posicion v aktualnej pozicii po kalibracii.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18653
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Ustavení CG-5GT

Příspěvek #6 od MilAN » 20. 06. 2014, 08:28

Snad ti tuhle proceduru popíše někdo, kdo tuto konkrétní montáž používá. Přeci jen se jak výrobci , tak jednotlivé typy v jedotlivostech liší.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
deepspace
Příspěvky: 128
Registrován: 12. 09. 2012, 08:49

Ustavení CG-5GT

Příspěvek #7 od deepspace » 20. 06. 2014, 09:15

Ja túto montáž mám, pokial mi takto zblblo GoTo preliečilo to továrenské nastavenie. V inom prípade som mal zle nastavenú časovú zónu, alebo letný zimný čas. Ale podla toho čo píšeš dole používaš GPS modul, takže v tom by problém byť nemal. Bývam v Bratislave, pokial by si bol niekde z okolia, mohli by sme tie montáže porovnať.

Martin

Uživatelský avatar
MaG
Příspěvky: 9972
Registrován: 06. 04. 2002, 21:22
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Kontaktovat uživatele:

Ustavení CG-5GT

Příspěvek #8 od MaG » 20. 06. 2014, 09:41


U EQ6 dost pomůže( vzhledem k velmi volně definované výchozí /parkovací  poloze)  po ustavení nechat montáž zaparkovat do výchozí polohy, vypnout a potom postup zopakovat. Pro funkci GoTo není  třeba  ustavovat  montáž přísně  vodorovně ani    přehnaně přesně na pól.
Milane můžu se ještě zeptat - myslíš tím, že ustavené montáži řeknu otoč se do "home position", ona se vrátí na ty dvě značky na osách (zřejmě jen přibližně), já montáž vypnu a před dalším ustavením už montáž neotočím přesně na ty značky, ale budu montáži tvrdit, že ta poslední home pozice jsou ty dvě značky?

U mé CG5 se běžně setkám s tím, že po přesném ustavení na Polárku a nastavení montáže na značky mi montáž najede nejpřesněji jen několik stupňů od zvolené hvězdy, takže musím pak tlačítky doladit a po alignu na dvě hvězdy to pak v okolí těchto hvězd najíždí dostatečně přesně, tzn. když třeba fotím kometu, co nevidím na matnici, mohu se spolehnout, že bude poblíž středu pole 2x3st.

Zaujala mě ale ta poznámka o tom, že pomůže ji vrátit do výchozí polohy - vypnout a zapnout - a znova ustavit. To by znamenalo, že ty dvě značky nesedí. Bylo by tedy zajímavé vypozorovat, zda si ty značky "nepřekreslit" pro moji ideální výchozí pozici a do té na začátku montáž nastavit.
Martin Gembec, Astronomické události
CG5 GT Adv., Celestron ED80/600+Vixen 0,67x, Orion Optics Newton CT 200, Canon 30Dmod + 5D

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18653
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Ustavení CG-5GT

Příspěvek #9 od MilAN » 20. 06. 2014, 10:25

Já nevím, jak CG -5GT, ale u montáží EQ6 to takhle funguje.Ono , pokud nechci fotit ( nevadí mi nějaké drobné stáčení pole) potom stačí ustavit montáž jen od oka. Samozřejmě, ty značky potom nesouhlasí s tím, co by měly znamenat, montáž najíždí na ty 2 hvězdy s chybou. ale ty je vycentruješ a dáš příkaz "Home Position" a ona si najede tam, kde by podle ní měly být ty značky. A pokud s ničím nepohneš, po opětném zapnutí to najde ty 2 hvězdy velmi dobře a Go-To najíždí také dobře. Chce to ale odzkoušet na konkrétní montáži.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
deepspace
Příspěvky: 128
Registrován: 12. 09. 2012, 08:49

Ustavení CG-5GT

Příspěvek #10 od deepspace » 20. 06. 2014, 10:30

Na CG5-GT by to mala byť položka v utilites - Set mount position..

Uživatelský avatar
Gringo
Příspěvky: 26
Registrován: 10. 01. 2014, 10:22

Ustavení CG-5GT

Příspěvek #11 od Gringo » 20. 06. 2014, 11:07


Ja túto montáž mám, pokial mi takto zblblo GoTo preliečilo to továrenské nastavenie. V inom prípade som mal zle nastavenú časovú zónu, alebo letný zimný čas. Ale podla toho čo píšeš dole používaš GPS modul, takže v tom by problém byť nemal. Bývam v Bratislave, pokial by si bol niekde z okolia, mohli by sme tie montáže porovnať.

Martin

ahoj, gps som zadaval manualne kedze RS nie je v zozname lokacii, cas zona 1, daylight saving tak ako to ma byt. Proste nastavenie prebehne bez chyby.

Ale po nastaveni nech si zvolim akykolvek objekt tak mi ho nezameria spravne a po kazdom nastaveni je to priblizne rovnaka chybna vzdialenost od zvoleneho objektu (par stupnov, neviem to presne opisat). Od zvoleneho objeku sa teleskop nastavi akoby do laveho dolneho rohu stvoruholnika ak je zvoleny objekt v strede stvorca.

Pripada mi to akoby v ovladaci bola nastavena akasi ochylka. Ale settings som uz presiel asi 20x no ale ja ako laik mozem len tapat ci je spravne nastaveny ovladac (fact reset bol aplikovany).

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 3899
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Ustavení CG-5GT

Příspěvek #12 od Bill » 20. 06. 2014, 17:20

No já nevím - na první pohled mi to přijde, jako by jsi měl blbě souřadnice, datum nebo něco takového. Nemáš třeba špatně znaménko u souřednic nebo něco takového?

Ale každopádně udělej reset do továrního nastavení, nic tím nezkazíš.

Bill
M:736 750 113

Uživatelský avatar
Gringo
Příspěvky: 26
Registrován: 10. 01. 2014, 10:22

Ustavení CG-5GT

Příspěvek #13 od Gringo » 20. 06. 2014, 19:11

Dufam ze sa mi dnes podari ak mi to pocasie dovoli vyskusat nasledovny postup

- nastavenie pomocou 2 hviezd + dodatocnu kalibracnu hviezdu
- kalibracna hviezda sa vyuzije pri nasledovnom Polar align (teleskop uz neotoci pod horizont, vychadza so zvolenej kalibracnej hviezdy)
- pri polar alignente sa v druhom kroku necentruje kalibracna hviezda v hladaciku podla ovladaca ale pomocou srobou na osiach

ak vysledok nebude dostatocny vyskusam Milanovu metodu home posicion a opat nastavit na 2 hviezdy.

ak ani po tomto sa mi to nepodari a teleskop prezije moju zurivost :D
objavi sa na fore v sekcii predaj :-/

dakujem kazdemu za rady.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18653
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Ustavení CG-5GT

Příspěvek #14 od MilAN » 20. 06. 2014, 19:12

Gringo : nevím, co označuješ GPS, protože podle toho,jak píšeš co nastavuješ, tam žádný GPS modul nemáš. Čili v nastavení bys neměl mít nastaveno GPS, ale manuální nastavení zeměpisných souřadnic a času včetně pásma a volby letního/normálního času. Současně to určitě nefunguje.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Gringo
Příspěvky: 26
Registrován: 10. 01. 2014, 10:22

Ustavení CG-5GT

Příspěvek #15 od Gringo » 20. 06. 2014, 19:50


Gringo : nevím, co označuješ GPS, protože podle toho,jak píšeš co nastavuješ, tam žádný GPS modul nemáš. Čili v nastavení bys neměl mít nastaveno GPS, ale manuální nastavení  zeměpisných souřadnic a času včetně pásma a  volby letního/normálního času. Současně to určitě nefunguje.

No je to tak ze som ho zadaval pomocou smartfonu-skysafary kedze je moznost zadat polohu priamo do ovladaca alebo ina volba zvolit si zozoznamu statov/miest, tuto moznost mi dalo pri fact reset a da sa navolit aj v menu scope setup/setup time - site. Pri dalsom zapnuti uz nemusim zadavat miesto kde sa nachadzam kedze stanovisko mam stale to iste, ovladac nevyzaduje ani zvolenie statu/mesta. GPS suradnice zadane do ovladaca som overoval niekolko krat a mno mali by byt v poradku su to konkretne longitude 19°56'02" East a Latitude 48°22'45" North.


Zpět na “Fórum pro začátečníky”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host