Jirasek píše:Jo mimochodem, na cizích fórech tyhle dost chválí. Anglické i německé weby, tady mi přijde, že kdo nechce dobsona nebo vysolit velký peníz za teleskop, tak nedostane kloudně poradíno. Avšak, zkuste u mne udělat výjimku a poradit neco levnějšího.
Tak to buď možná rád, že jsi na tomhle fóru, páč bys vyhodil přes 3tis. Když není možnost investovat trochu víc peněz, tak v tom případě postupuj zvlášt pomalu a s rozvahou.
Možná je v okoli někdo zkušenější, kdo by byl ochotný zvážit, jaké máš podmínky a jaký dalekohled a na jaké montáži bys potřeboval. Jestli jsi schopný do asi jednoho roka došetřit asi 3-4 tis. tak bys mohl mít dalekohled, který už něco dokáže. Ani tak to zázraky nebudou, ale oproti těm atrapám, které jsi vybral vlastě docelá ano.
Teoreticky by možná šlo si zatím na tu přechodnou dobu dalekohled půjčit. Možná se najde někdo, kdo má menší dalekohled, který moc nepotřebuje. A abych jen tak neplácal do větru, tak já Ti klidně jeden na nějakou dobu půjčím. Ovšem záleží kde bydlíš, páč ho moc daleko zase ale nepovezu. Když dál, tak se třeba najde někdo ochotný z menší dálky.
Mám refraktor AD 800. Je to prcek o průměru objektivu 56mm s ohniskem 800mm. Zvětšení jsou jen 40x a 80x, což není mnoho, ale kresbu má velice pěknou. Je v hodný především na pozorování Měsíce a omezně i planet. Třeba by pomohl si udělat obrazek o budoucím větším dalekohledu.