Jupiter66 píše: ale někteří mi říkali, že je snadný kupovat další a další teleskopy a že bych měl možná zkusit vytáhnout z toho, co mám, maximum, zkusit lepší čočky, možná i barlowovi atd.
Ale kdo to říkal. Ty ho znáš? Spíš platí jen to, o malém zvětšení. Malé zvětšení a široké pole. Skoro by se dal použít i docela slušný a né moc levný okulár, byť cena samotného dalekohledu je, jak hračka z hračkářství. Mám 80mm hledáček a už jsem se párkrát zakoukal nějak déle a ubral tak času hlavnímu dalekohledu. Ten pohled je docela pěkný a má své kouzlo.
Velké zvětšení, je ale náročná disciplína pro optiku, seeing a kolimaci. Snad nikdy to není na 100 % OK. No a achro 80/400 má hned nějakých 80% fuč díky krátkému ohnisku.
Takže ten 5mm, nebo 4mm okulár sice zvětší obraz, ale spokojenost moc nečekej.
Při pozorování Měsíce to bude snad trochu použitelné, ale planety víc detailů nepřinesou.
Když je optika kvalitní, tak na Jupiteru při zvětšení asi 100x zkušený planetář dokáže rozpoznat trochu víc, než jen SEB a NEB. Při horší optice a méně zkušenostech zůstává spíš jen ten SEB a NEB.
Sice to moc smysl nemá, ale můžeš uděla clony, nebo clonu asi 65mm a zaclonit objektiv. Barevná vada bude nepatrně menší. Jistě taky menší rozlišovací schopnost, ale asi o ani nepoznáš.