Prosím o radu...................

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
biker.fm
Věk: 58
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

to Howking: Tak to chces presne takovy dalekohled co chcou vsichni zacatecnici. Az ho nekdo vyrobi (a ze ho nikdo nevyrobi je jasne), tak o odbyt jiste nebude mit nouzi Tezko takhle radit. Zajdi si na nejaky sraz co se kona v okoli (ja a dalsi, jezdime do Beskyd za tmavou oblohou), nejlepsi je se podivat ruznymi dalekohledy a pak se rozhodnout pro to co Ti bude nejlepe vyhovovat v ramci kompromisu. Jeden dalekohled na vse neni a ani nebude, vzdy to bude o nejakem kompromisu.

Co se tyce pouze pozorovani, tak na EQ5tku toho neni moc na vyber co bys mohl na ni dat. A na paralaktiku pouzit newtona taky neni dobra volba (pristup k ukolaru v ruznych pozicich). Tady bych doporucil bud nejaky refraktor nebo radeji SCTecko (ne vetsi nez 200/2000).

Pro pozorovani bych ale se spise dival neco na dobsonove bedynce. A nezapomen ze dalekohledme to teprve vse zacina, penize jeste za to a pak jeste za tamto ;D (okulary, filtry)
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
biker.fm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

do Bory nenarvuSklopis zadni sedadla a neni problem to dat do kufru :)

Howking
Věk: 55
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Howking »

Ale tomu já přece rozumním. Pro mě ten kompromis znamená primárně krátké světelné ohnisko na co nejširší pole a v  případě prodlužovat barowem (a tím tam zanést i optické vady - chápu, že čím víc prvku v optické ose, tím hůř byť by byly sebelepší - to je ten kompromis) Chápu, že QE5 to asi unese, ale nesmí to být dlouhé, aby byl moment setrvačnosti co nejmenší a kmitalo to co nejmíň. Chápu, že převody EQ5 jsou hrubé a krok motorků velký a tak je jasné, že se můžu rozloučit s delšími expozicemi  - zase kompromis - proto volím větší průměr. Chápu, že menší průměr bude mít menší seing než větší i když větší zvětšení mi stejně atmosféra nedovolí jak na 150 - přesto chci 200 - zase kompromis. Já si myslím, že vcelku orientovaný jsem. A tak nějak mi vychází ten Newton 200/800 jako ideální volba mezi kompromisy. Vím, že nebude v ničem tak dobrý jak stroje speciální pro konkrétní typ pozorování, ale věřím, že bude dost dobrý.
No SCT mě taky láká i když přijdu zorné pole a s focením DSO bude na dlouhém ohnisku a špatné montáží asi taky útrum - ale líbí se mi zase technicky (já vím, nesmyslný pocit) :-D
biker.fm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

To SCTecko jsem mel na mysli hlavne pro pozorovani. Pokud bys ho chtel i na foceni, tak penize za reduktor Te neminou. Na te EQ5tce mas analogove motory nebo krokove ? Nejak mi to uniklo asi (ta informace).

Ta volba 200/800 je to nejvetsi co muzes na EQ5tku dat a budes s tim mit stale problemy, 150/750 by te montazi vice sluselo. Dalsi penize na pointer a 20litru je malo (hlavne pokud bys jeste musel delat upgrade z analog.motorku na krokove). Jo a to jsme se jeste ani nebavili o komakorektoru.

Howking
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Howking »

Mám tam krokáče. (a do budoucna počítám i s výměnou jejich převodovek za lepší a opravu šneků v montáži, stejně jako s úpravou firmware řídící jednotky) Pointační kamerka mi tu byla doporučena za 4 litry a pointační dalekohled k tomu nechám Lídlskop (s ohniskem 900 by měl stačit bohatě - když jsem se dočetl, že dnes i 100 stačí)
biker.fm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

Krokace jsou ok, jake upravy firmware ridici jednotky mas na mysli ? Lidlskop neni moc vhodny na pointaci, je to dlouha trubka a pri dnesnich technologiich a moznostech bohate staci neco jako je treba 70/500 nebo nekteri pointujou i pres hledacek.

Howking
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Howking »

jake upravy firmware ridici jednotky mas na mysli ? - no přemýšlel jsem kdybych nechal vyrobit nové převodovky s minimálně polovičním převodem pro zjemnění kroku motorků, tak ve firmware adekvátně změnit jednorychlostní/hodinový posun. Poloviční převod by zároveň vytvořil větší krouťák na šneka a tím by šel šnekový převod víc nastavit s přesahem (natěžko) a eliminovat tak další vůle.
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Největší problém bych viděl v tom, že když ti tu radili abys koupil alespoň HEQ5, tak sis nechal od někoho poradit, že EQ5 stačí. Ale v té době ( a není to tak dávno) jsi nás přesvědčoval, že v budoucnu na tom bude maximálně Newton 150/600
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Howking
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Howking »

No jednak už se stalo a pak HEQ5 je o dost dražší, těžší a já už to nějak "spytlíkuju" (nejsem levý ani manuálně ani digitálně). V nejhorším jde vždy prodat a koupit HEQ5 - no ztratím, ale už jsem v životě přišel o mnohem víc peněz.
biker.fm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

No jednak už se stalo a pak HEQ5 je o dost dražší, těžší a já už to nějak "spytlíkuju"Jakekoliv dodelavky, predelavky, spytlikovani je cesta do ... a ve finale se na tom jen zbytecne promrha cas a dalsi penize. No a pokud budes kupovat dalsi montaz, tak uz radeji pouvazuj o NEQ6 ...

Napsal jsi uz cim chces fotit ? (webka na srandicky, fotak, ccd kamera)

Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

Je dobré, mít nějaký vzor. Přesvědčovat techniku k lepším výsledkům, než jaké skutečně zvládne? To není dobrá cesta. U focení planet jsi mohl trochu kopírovat např. kolegy proky a Alexis. Jejich snímky Jupitera, jsou pěkný. Předělávat montáž není zrovna levný a stejně bytelnější nenahradí.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Howking
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Howking »

Napsal jsi uz cim chces fotit ? (webka na srandicky, fotak, ccd kamera) - přesně - postupně asi všechno - vím, že s jídlem roste chuť a tak je jasné, že se nakonec u mě vše objeví - zatím nemám nic (až na tu webku a mobil) a bedlivě sleduji bazarové nabídky zrcadlovek. Ale priorita je nejdřív ten dalekohled.
biker.fm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

Artaban to vystihl presne. Nedokazes udelat neco lepsiho nez na kolik ta dana montaz konstrukce udelana (neni to jen o prevodech a sneku).

biker.fm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

že se nakonec u mě vše objeví -Podivej se na astrofotky.cz a muzes si udelat obrazek co lze vyfotit fotakem, chlazenym fotakem a ccd kamerou (barevnou a cernobilou). Vetsinou je u fotek i popis kolik snimku bylo pouzito a jake casy a cim to kdo zpracovaval. Je to dobra studna informaci pro predstavu co cim muzes dosahnout a netreba jit cestou pokus omyl a zase pokus a zase omyl a penize v tahu ...

Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

Howking: Jen k Tvé poptávce. Achromát 150/F4 by měl tak velkou barevnou vadu, že by sotva zvládal zvětšení 30x. Tedy by nebyl vhodný na vizuál a větší zvětšení a na foto už vůbec né. Ani o takovém nevím. Jestli chceš na foto refraktor, tak jedině s ED, nebo APO optikou. I tak budou mít ohnisko min. F5 a větší průmery nad asi 100mm ještě delší ohnisko. Jako dobrý refrák na foto je uznáván ED80 a EQ5 ho unese.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Odpovědět