Pokud se sestava staví venku na zahradě / na výjezdech, tak už ten newton 203/1000 bude absolutní maximum - spíše už za ním. Já EQ6 mám a N203/1000 jsem na DSO focení zavrhnul po pár pokusech a raději se trápím s RC8, kde bojuji s kolimací, ale oproti 2x delšímu tubusu 8" newtona je to nebe a dudy. Vše těžké mám na jedné straně dalekohledu a tedy prakticky na kříži montáže.
Relativně dlouhý tubus newtona s jedním koncem těžkým kvůli primáru a druhým kvůli sekundáru+ výtahu + kameře mi strašně na montáži kmital, navíc ten už dost velký tubus je jak plachta a při sebemenším vánku to byl ztracený boj. S 250tkou to bude ještě 2x horší, nestojí to za ty nervy, opravdu. Dneska bych na EQ6 doporučil opravdu maximálně na hraně 203/800 (pokud člověk ovšem má nějaké zkušenosti s takto světelnou sestavou - má to zase svoje...), pokud se z toho člověk nemá zbláznit. A myslím to vážně kolikrát je to takový stav, že mít v ruce sekeru...

Newton 152/750 je za pár korun a je to na blbnutím s focením DSO bezproblémový stroj na EQ6. Nebo nějaký refraktor - ale to bude dražší. Pár korun investice do toho 152/750 se bohatě vrátí na nervech a několika hrstích šedivých vlasů.... a i ty hezké obrázky budou o mhoho dříve. Jen to bohužel není na focení 5' galaxií, ale tam ani ten 8" newton nezazáří.
Newtona 250mm bych na EQ6 tedy bral výhradně na planety a na DSO s ním zcela zapomněl. Je to rada od srdce, penězi draze zaplacená a vráskami tvrdě potvrzená.

EDIT: mimochodem věta z inzerátu: "Selling as I've purchased a smaller RC scope" hovoři za komentáře. Ten člověk si prožil to co já!