Dalekohled pro začátečníka
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Opravdu se nechceš nejdřív u někoho podívat ? Aby nebylo rozčarování. S planetami to teď půjde z kopce, na DSO to chce větší rouru. Neříkám že ED80 je na nic, ba naopak, ale chce to trošku vědět, do čeho jdeš.
Já bych to neuspěchal, na dalekohled je ještě celkem dost času, teď ani nenastává tma - astronomická noc. To pravé přijde až v srpnu a později.
Já bych to neuspěchal, na dalekohled je ještě celkem dost času, teď ani nenastává tma - astronomická noc. To pravé přijde až v srpnu a později.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
blackamon: Pokud očekáváš rozdíl na planetách či Měsíci, nebo DSO ano rozdíl bude viditelný. ED80 bude mít viditelně větší světelný zisk, větší rozlišení a se stejným okulárem větší zorné pole a kvalitnější obraz. AD800 má přece jenom malý průměr 50mm, nicméně achromát F16 nemívá vůbec špatný obraz.
Samozřejmě, každý dalekohled je malý, ale to je stále téma na AF, nikdy nekoupíš dostatečně kvalitní a dostatečně velký dalekohled, to mi věř.
Samozřejmě, každý dalekohled je malý, ale to je stále téma na AF, nikdy nekoupíš dostatečně kvalitní a dostatečně velký dalekohled, to mi věř.
Já se vrátím na úplný začátek, proč chceš řekněme extrémě přenosný dalekohled, jaké s ním chystáš výlety atd?
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
vla:
1. Bydlím v docela malém bytě, takže skladnost.
2. K nejbližšímu místu pozorování to mám asi 2 km, u sestry na zahradě v rodinném domku.
3. Hodně cestuji přírodou na místa, která nejsou přístupná autem (hory, staré zříceniny). Jednou jsme pozorovali zatmění Slunce z Pálavy, nejkrásnější zážitek. Má to svoje kouzlo, o které prostě nechci přijít.
Např. Dobsona bych proti mobilnímu dalekohledu využil tak na 30%. Takže raději oželím relativně horší obraz, než aby se mi doma na Dobsona prášilo. Ten dalekohled si chci sebou brát skoro všude. Stačí?
1. Bydlím v docela malém bytě, takže skladnost.
2. K nejbližšímu místu pozorování to mám asi 2 km, u sestry na zahradě v rodinném domku.
3. Hodně cestuji přírodou na místa, která nejsou přístupná autem (hory, staré zříceniny). Jednou jsme pozorovali zatmění Slunce z Pálavy, nejkrásnější zážitek. Má to svoje kouzlo, o které prostě nechci přijít.
Např. Dobsona bych proti mobilnímu dalekohledu využil tak na 30%. Takže raději oželím relativně horší obraz, než aby se mi doma na Dobsona prášilo. Ten dalekohled si chci sebou brát skoro všude. Stačí?
Celestron NEXSTAR SE 6, Refraktor AD800 (meopta 56/800) ; Montáž AZ-4 ; Okuláry BAADER 8-24mm HYPERION Mk.III, T-S PLANETARY HR 15, 7, 5, 3,5 mm ; Měsíční filtr BAADER ŠEDÝ 2” ND=0.9 (T=12.5%)
MMys: Souhlasím, zkusím někoho v okolí vyhledat. Celý srpen budu stejně pracovně v Německu, takže v červenci to v klidu zkusím u někoho vyzkoušet a září přijde koupě. Navíc stihnu došetřit nějaké peníze.S tak velkým rozpočtem jsem nepočítal...
Celestron NEXSTAR SE 6, Refraktor AD800 (meopta 56/800) ; Montáž AZ-4 ; Okuláry BAADER 8-24mm HYPERION Mk.III, T-S PLANETARY HR 15, 7, 5, 3,5 mm ; Měsíční filtr BAADER ŠEDÝ 2” ND=0.9 (T=12.5%)
Takže raději oželím relativně horší obraz, než aby se mi doma na Dobsona prášilo. Ten dalekohled si chci sebou brát skoro všude. Stačí? :-)Přesně na tohle jsou ale pozorovací dalekhledy - široká pole, relativně malá zvětšení ( do 60x ), velmi kompaktní se vzpřímeným obrazem. Celkem na vše použitelné, jen na planety to je málo. Ale to budou všechny čočkové malé dalekohledy. A katadioptr zese nebude vhodný na větší pole, přírodu, mlhoviny.... Tady je více parametrů , a bez zvolení jasné priority to asi nepůjde.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Proto si myslím, že to ED80 by bylo ideální řešení, pokud chci sledovat i planety, nebo ne?
A zapomněl jsem dodat, že ho budu taky často vozit ke známému na chatu. Do auta by se Dobson taky už nedal, jezdíme skoro plně naložení.
A ještě teda uvedu ty priority: Především Měsíc, planety, Slunce, jasné galaxaxie (např. M31 atd.) Teprve pak Deep Sky... samozřejmě, čím víc jich uvidím, tím líp, ale chápu, že je to už o kompromisu (průměru) přenosného dalekohledu.
A ještě mě napadlo. Znáte nějaký dobrý, ověřený zahraniční eshop, kde by se ta sestava dala pořídit levněji?
A zapomněl jsem dodat, že ho budu taky často vozit ke známému na chatu. Do auta by se Dobson taky už nedal, jezdíme skoro plně naložení.
A ještě teda uvedu ty priority: Především Měsíc, planety, Slunce, jasné galaxaxie (např. M31 atd.) Teprve pak Deep Sky... samozřejmě, čím víc jich uvidím, tím líp, ale chápu, že je to už o kompromisu (průměru) přenosného dalekohledu.
A ještě mě napadlo. Znáte nějaký dobrý, ověřený zahraniční eshop, kde by se ta sestava dala pořídit levněji?
Hodně cestuji přírodou na místa, která nejsou přístupná autem (hory, staré zříceniny). Má to svoje kouzlo, o které prostě nechci přijít.
Ten dalekohled si chci sebou brát skoro všude. Stačí?Pokud je tohle jedna priorita a pozorování planet druhá, tak je to podle mě současně trochu neřešitelné.
To ED 80/600 ten požadavek alespoň minimálně splňuje, ale na pozorování planet to chce montáž minimálně na úrovni EQ5. Dovedu si dost dobře představit, jak se to celé naskládá na krosnu, ale že bych to chtěl brát na výlety vždy s sebou, to si tedy myslím, že píšeš o něčem, o čem nemáš nejmenší představu. 15 kg neforemného harampádí, k tomu krosna a něco osobních věcí -krásná představa na pěkné výlety po památkách a za zážitky
- Stanislavxyz
blackamon : Psal jsem Ti SZ, jsou tam i ty fotky, co jsi chtěl, mrkni na to. 
MilAN má pravdu- na takové nošení je nejlepší spektiv (nebo triedr). Je tu o tom celé vlákno: http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1260273368 Akorát na planety je spektiv málo...
MilAN má pravdu- na takové nošení je nejlepší spektiv (nebo triedr). Je tu o tom celé vlákno: http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1260273368 Akorát na planety je spektiv málo...
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Když budu chtít vynést jednou za čas ten dalekohled do kopce, tak ho tam vynesu. Po hřebenech ho tahat opravdu nehodlám a unesu ho pořád mnohem líp, než abych tam tahal třeba Dobsona. Nicméně včera jsem tady byl kolegama ujištěn, že na ED80 stačí v pohodě AZ4. Dnes už je to zase min. EQ5, ale nevadí. Nějak jsem si na to tady už zvykl. 
Můj cíl je následující - Koupím ED80 s AZ4 což mi v pohodě vystačí minimálně dva roky, abych se vizuálně kochal a poznával všechny viditelné objekty tím dalekohledem. Pokud tomu pak propadnu ještě víc, koupím tu EQ5, hodinový strojek a začnu se věnovat i fotografování. No a když už budu mít tu montáž EQ5, tak už můžu na ni potom klidně koupit třeba Newtona 200/1200. Takže takto nějak to vidím já, a proto si myslím, že ten dalekohled ED80 bude pro začátek dobrá volba. Nicméně předem počítám s tím, že zase někdo přijde s reakcí, že uvažuji špatně, že AZ4 je slabá montáž, atd...
Můj cíl je následující - Koupím ED80 s AZ4 což mi v pohodě vystačí minimálně dva roky, abych se vizuálně kochal a poznával všechny viditelné objekty tím dalekohledem. Pokud tomu pak propadnu ještě víc, koupím tu EQ5, hodinový strojek a začnu se věnovat i fotografování. No a když už budu mít tu montáž EQ5, tak už můžu na ni potom klidně koupit třeba Newtona 200/1200. Takže takto nějak to vidím já, a proto si myslím, že ten dalekohled ED80 bude pro začátek dobrá volba. Nicméně předem počítám s tím, že zase někdo přijde s reakcí, že uvažuji špatně, že AZ4 je slabá montáž, atd...
Stanislavxyz- Děkuji moc, mrknu na to. Jo, a spektiv opravdu nechci, to se můžu klidně dále dívat mojí starou AD 800. Podrobněji jsem svůj záměr popsal v mém předchozím příspěvku.
Na taky maly dalekohlad ako je ED80 je AZ4 luxus. Znese aj omnoho tazsie pristroje. Inak na nosenie do prirody je ta montaz trosku tazka a hlavne dost neskladna.
Na take vylety mam fotograficky stativ a takuto azimutalnu hlavu:
http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... hluss.html
a obcas na tom prevadzkujem malokuka 102/500 a da sa to a to je naozaj lahke riesenie, dokopy asi 4 kg.
Na take vylety mam fotograficky stativ a takuto azimutalnu hlavu:
http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... hluss.html
a obcas na tom prevadzkujem malokuka 102/500 a da sa to a to je naozaj lahke riesenie, dokopy asi 4 kg.
ES Dobson 300/1500, APO 127 ... Binohlavky, Binokukatka
Tady se probírala zvětšení 150x a více. A ty doporučuješ Tritona ? Asi jsem ve špatné fóru 
P.S. A až bude kupující nadávat, měl by si zpětně projít fórum a podívat se, kdo že mu to doporučoval a ne nadávat na čínské výrobky
P.S. A až bude kupující nadávat, měl by si zpětně projít fórum a podívat se, kdo že mu to doporučoval a ne nadávat na čínské výrobky
blackamon: Myslím, že ED 80 tvoje požadavky celkem splňuje. Ta montáž, no to se spíš teprve uvidí. Ale jestli s tím nebudeš provozovat přímo horolezectví
, tak to bude asi dobrý. Ocelové nohy budou pevnější, ale taky hmotnější. Holt to je všechno kompromis, ale to je v amatérské astronomii celkem normální.
Takže výkon ED80
Takže raději oželím relativně horší obraz, než aby se mi doma na Dobsona prášilo.Jistě myslíš horší výkon, tedy menší dosah v mag. Co se týče samotné kvality obrazu , tak kéžby všechny dalekohledy ukazovaly tak dobře, jako ED optika.
Průměr 80mm není velký dalekohled, ale na své rozměry s kombinací dobré kresby u velkých zvětšeních do min.200x, se jedná o kvalitní hvězdářský dalekohled. Mám AD800 a mám Zeiss 80/1200, což je kvalitou podobné, jako ED80. Snad dáš pak za pravdu, až porovnáš ED80 vs AD800. Při podobných rozměrech, je dosah na DSO jasně znát. Samozřejmě dvoustovka Dobson je zase jinde. Je prostě velký.
Co se týče planet a Měsíce, tak zase oproti AD800 bude jasně znatelný rozdíl. Jednak bude víc světla, což je i u pozorování planet a dokonce i Měsíce u menších dalekohledů taky důležitý.
No a druhák, jestli u AD800 používáš zvětšení 80x, tak u ED 80 to může být 160x dokonce unese i trochu víc. Obraz už bude samozřejmě tmavší, ale pozorování Měsíce, nebo Jupitera při zv. 200x je pořád možný. Taky pak už hodně záleží na seeingu.
Takže pozorování např. GRS (rudá skvrna na Jupiteru) nebo Cassiniho dělení v Saturnově prstenci, je už pro tenhle dalekohled normální.
Taky ale počítej s tím, že jako už normální hvězdářský dalekohled, potřebuje alespoň průměrné okuláry, aby ten dobrý výkon mohl podat. Např. pěkný pohled za zvětšení kolem 25x okulárem za 500kč moc nečekej. Takže min. časem budeš muset dva-tři slušnější okuláry koupit. Jistě stačí v bazaru.
Takže výkon ED80
Takže raději oželím relativně horší obraz, než aby se mi doma na Dobsona prášilo.Jistě myslíš horší výkon, tedy menší dosah v mag. Co se týče samotné kvality obrazu , tak kéžby všechny dalekohledy ukazovaly tak dobře, jako ED optika.
Průměr 80mm není velký dalekohled, ale na své rozměry s kombinací dobré kresby u velkých zvětšeních do min.200x, se jedná o kvalitní hvězdářský dalekohled. Mám AD800 a mám Zeiss 80/1200, což je kvalitou podobné, jako ED80. Snad dáš pak za pravdu, až porovnáš ED80 vs AD800. Při podobných rozměrech, je dosah na DSO jasně znát. Samozřejmě dvoustovka Dobson je zase jinde. Je prostě velký.
Co se týče planet a Měsíce, tak zase oproti AD800 bude jasně znatelný rozdíl. Jednak bude víc světla, což je i u pozorování planet a dokonce i Měsíce u menších dalekohledů taky důležitý.
No a druhák, jestli u AD800 používáš zvětšení 80x, tak u ED 80 to může být 160x dokonce unese i trochu víc. Obraz už bude samozřejmě tmavší, ale pozorování Měsíce, nebo Jupitera při zv. 200x je pořád možný. Taky pak už hodně záleží na seeingu.
Takže pozorování např. GRS (rudá skvrna na Jupiteru) nebo Cassiniho dělení v Saturnově prstenci, je už pro tenhle dalekohled normální.
Taky ale počítej s tím, že jako už normální hvězdářský dalekohled, potřebuje alespoň průměrné okuláry, aby ten dobrý výkon mohl podat. Např. pěkný pohled za zvětšení kolem 25x okulárem za 500kč moc nečekej. Takže min. časem budeš muset dva-tři slušnější okuláry koupit. Jistě stačí v bazaru.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
http://planety.g6.cz/
Příspěvek od Milana má v sobě tu důležitou informaci-když ženeš optiku na fyzikální mez možností (která je u ED80 překvapivě daleko) a na velkých zvětšeních, potřebuješ ji pořádně opřít.
Na AZ montážích si do sestavy udeš pořád drbat ručním pohonem, proto padlo to prohlášení o EQ-5. Protože EQ 3-2 asi nemá dost hladký chod aby se obraz neklepal a neztrácel tak detaily. CG-4 má prý chody o něco lepší kvůli lepšímu uložení os.
Na AZ montážích si do sestavy udeš pořád drbat ručním pohonem, proto padlo to prohlášení o EQ-5. Protože EQ 3-2 asi nemá dost hladký chod aby se obraz neklepal a neztrácel tak detaily. CG-4 má prý chody o něco lepší kvůli lepšímu uložení os.
SW Mak 127/1500; EQ-Mon 2 s lehkou úpravou mechaniky a pohony; Meopta 7x50; Hensoldt-Wetzlar 8x24 někdy z r. 1916