Nepsal, ale už píše...
Dalekohled pro začátečníka
- Stanislavxyz
Tazatel nic nepsal, že potřebuje zvětšení 150x
Nepsal, ale už píše...
Nepsal, ale už píše...
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
- Dansemacabre
Už jsem taky zjistil - s půjčeným barlow 2x a 5mm čočkou je vidět jen rozmazaný kulatý třesoucí se flek, takže se budu muset spokojit s výměnou 5mm za 4mm a tu čtyřku si nechat jako maximální zvětšení, co to zvládne. (možná by to mohlo dát barlow 1,3, ale nebudu rozmlsanej, potřebuju ještě filtr na znečištění
)
16" SW goto dobson + C9.25 na EQ6-R, ASI 2600mc
U takhle svetelne optiky (f/5) hraje velkou roli pri pozorovani planet kolimace. Nemusis ji resit hned (dulezitejsi je pozorovat), ale je dobre o tom vedet, neco si o tom precist a naucit se v prvni fazy poznat, jak moc je dalekohled rozkolimovany (hlavne to hned nekolimuj!).
Ja jsem se svym byvalym Newtonem 150/750 (s vynikajici optikou od Orion Optics UK) taky toho moc na planetach nevypozoroval. Muj 80mm refrak toho ukazoval vic.
Cili moje rada je, moc se s tim, jak dalekohled kresli na planetach netrap (chtel jsi ho na DSO). Zkus spis pochopit a zjistit, cim to je. Urcite to do budoucna bude cenna zkusenost.
Ja jsem se svym byvalym Newtonem 150/750 (s vynikajici optikou od Orion Optics UK) taky toho moc na planetach nevypozoroval. Muj 80mm refrak toho ukazoval vic.
Cili moje rada je, moc se s tim, jak dalekohled kresli na planetach netrap (chtel jsi ho na DSO). Zkus spis pochopit a zjistit, cim to je. Urcite to do budoucna bude cenna zkusenost.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Už jsem taky zjistil - s půjčeným barlow 2x a 5mm čočkou je vidět jen rozmazaný kulatý třesoucí se flek, takže se budu muset spokojit s výměnou 5mm za 4mm a tu čtyřku si nechat jako maximální zvětšení, co to zvládne. (možná by to mohlo dát barlow 1,3, ale nebudu rozmlsanej, potřebuju ještě filtr na znečištění
)
Mám dobsona 130/650, refrák 60/700 oboje na GoTo montáži.a k tomu nejkratší okulár 4 mm, barlow 2x (dá se použít i jako cca 1,3x). Z mých malých zkušeností plyne, že 4 mm jsou na hraně použitelnosti za ideálních podmínek. S barlowem 2x je to nepoužitelné. Většinou větší, tmavý rozmázlý a třesoucí se obraz.
Mám dobsona 130/650, refrák 60/700 oboje na GoTo montáži.a k tomu nejkratší okulár 4 mm, barlow 2x (dá se použít i jako cca 1,3x). Z mých malých zkušeností plyne, že 4 mm jsou na hraně použitelnosti za ideálních podmínek. S barlowem 2x je to nepoužitelné. Většinou větší, tmavý rozmázlý a třesoucí se obraz.
Máš pravdu, ale tohle žádný nováček nechce slyšet (ačkoliv se na to ptá) a sám sebe přesvědčí, že do toho půjde 
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- Dansemacabre
Myslím, že jsem se poučil, 4mm je tu podle zkušeností uživatelů AS (a teď už i mých) to největší zvětšení a jinak spíš ty setové 25 a 10mm na DSO. Barlow u tohoto dalekohledu (dobson 130/650) nemá smysl... Holt dokud si to člověk sám nevyzkouší, tak si říká "ono to nějak půjde" Jediná další investice bude filtr, případně lepší dlouhý okulár.
Jen v té 4-ce toho neuvidíš více jak v 5-ce, jen trochu hůře. Je to okulár jen na Měsíc a eventuelně na Jupitera.
lepší rada žádná než špatná
Máš pravdu, ale tohle žádný nováček nechce slyšet (ačkoliv se na to ptá) a sám sebe přesvědčí, že do toho půjde 
V podstatě 4 mm jsem koupil proto, abych ze 130/650 vytáhl maximální rozumné zvětšení, čili 130x a jak říkám je to maximum za výborných podmínek, tj. málokdy. Pokud použiji barlow 2x, je to teoretické maximum 260x - zatím nikdy nebylo uspokojivě použitelné. Takže věřme zkušeným, při menším zvětšení jsem z pozorování měl vždy lepší zážitek než při pokusech o maximální zvětšení.
Ještě koukám triedrem 70 x 12 a to je nádherné pokoukání. Dokonce jsem vymyslel jak ho namontovat na GoTo.
V podstatě 4 mm jsem koupil proto, abych ze 130/650 vytáhl maximální rozumné zvětšení, čili 130x a jak říkám je to maximum za výborných podmínek, tj. málokdy. Pokud použiji barlow 2x, je to teoretické maximum 260x - zatím nikdy nebylo uspokojivě použitelné. Takže věřme zkušeným, při menším zvětšení jsem z pozorování měl vždy lepší zážitek než při pokusech o maximální zvětšení.
Ještě koukám triedrem 70 x 12 a to je nádherné pokoukání. Dokonce jsem vymyslel jak ho namontovat na GoTo.
- Stanislavxyz
V podstatě 4 mm jsem koupil proto, abych ze 130/650 vytáhl maximální rozumné zvětšení, čili 130x
Mě teda vychází 650:4 = 162,5... :-/
Jinak souhlasím s MilANem- jestli má 5mm, tak měnit ho za 4mm nestojí za tu anabázi s posíláním, přínos - jestli vůbec nějaký bude - bude minimální.
Jinak souhlasím s MilANem- jestli má 5mm, tak měnit ho za 4mm nestojí za tu anabázi s posíláním, přínos - jestli vůbec nějaký bude - bude minimální.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Jejda ty počty omlouvám se za chybu. Dělil jsem to z hlavy 5 mm a ne 4 mm >:(. Nj. falíruje v tom dělení (ne to násobení, jak říká klasik).
Takže z toho i plyne, že těch 5 mm je tak akorát to rozumné maximum pro 130/650.
Takže z toho i plyne, že těch 5 mm je tak akorát to rozumné maximum pro 130/650
Může být, ale nemusí. Možná je to trochu jedno. Rozdíl ve zvětšení 130x vs 162x není moc velký. I tak bych asi šel do 4mm okuláru. To, že se po pár pozorováních zdá, že 5mm je max. neznamená, že to max. je. Obraz ovlivňuje hodně faktorů, které zná asi každý. Seeing, temperace, kolimace, pokles teploty během pozorování. Dále, když se musí do dalekohledu šťouchat, tak to je třeba taky dobře zmáknout a vlastní zkušenost s lovením detailů na planetách.Nevěřím, že tohle všechno po pár čumendech klapne, aby se mohlo říct ,, kratší okulár nemá cenu.
Z letitých zkušeností pozorování především Jupitera a Marsu, postupně používám větší zvětšení.
A nejde jen o Jupiter, který je na zvětšení (a seeing) náročnější, ale i o Saturn, který za průměrného seeingu pozoruju zase trochu větším zvět. než Jupiter. Větší zvětšení pak potřebuje Mars a těsné dvojvězdy.
Tím ale nechci říct, že ten dobsonek zvětšení 162x určitě dobře unese.
Může být, ale nemusí. Možná je to trochu jedno. Rozdíl ve zvětšení 130x vs 162x není moc velký. I tak bych asi šel do 4mm okuláru. To, že se po pár pozorováních zdá, že 5mm je max. neznamená, že to max. je. Obraz ovlivňuje hodně faktorů, které zná asi každý. Seeing, temperace, kolimace, pokles teploty během pozorování. Dále, když se musí do dalekohledu šťouchat, tak to je třeba taky dobře zmáknout a vlastní zkušenost s lovením detailů na planetách.Nevěřím, že tohle všechno po pár čumendech klapne, aby se mohlo říct ,, kratší okulár nemá cenu.
Z letitých zkušeností pozorování především Jupitera a Marsu, postupně používám větší zvětšení.
A nejde jen o Jupiter, který je na zvětšení (a seeing) náročnější, ale i o Saturn, který za průměrného seeingu pozoruju zase trochu větším zvět. než Jupiter. Větší zvětšení pak potřebuje Mars a těsné dvojvězdy.
Tím ale nechci říct, že ten dobsonek zvětšení 162x určitě dobře unese.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
http://planety.g6.cz/
- Dansemacabre
Mám ten obchod za rohem takže práce s výměnou žádná a rešerší tady na AS mi vyšlo, že většina uživatelů 130/650 tady má k dalekohledu 4mm objektiv, čili jsem ho pořídil taky (na místo původně pořízené 5mm). Díky všem za trpelivost a za rady, teď jen čekám na čisté nebe a další výplatu, protože bez UHC filtru to moc nepůjde ani na periferii (trochu mě děsí, že to miniaturní sklíčko stojí tolik co jiný dalekohled) 
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jestli je tento dalekohled http://dalekohledy.heureka.cz/national- ... c-114-500/
použitelný pro začátečníka. Dle názorů tady na fóru je Dobsonova montáž vesměs chválena a dalekohled se podle obrázků zdá i "kolimovatelný". Předem děkuji za názory.
chtěl bych se zeptat, jestli je tento dalekohled http://dalekohledy.heureka.cz/national- ... c-114-500/
použitelný pro začátečníka. Dle názorů tady na fóru je Dobsonova montáž vesměs chválena a dalekohled se podle obrázků zdá i "kolimovatelný". Předem děkuji za názory.
Berkut 10x50
- Dansemacabre
Jsem sice úplný nováček, ale jelikož jsem týden zpátky řešil to samé (levný malý dalekohled), tak můžu říct, že není lepší poměr cena/výkon/přenosnost než dobson 130/650 - [url]http://www.binox.cz/teleskopy-reflektor ... kywatcher/
[quote=6D68677A6C64686A686B7B6C090]Jsem sice úplný nováček, ale jelikož jsem týden zpátky řešil to samé (levný malý dalekohled), tak můžu říct, že není lepší poměr cena/výkon/přenosnost než dobson 130/650 - [url]http://www.binox.cz/teleskopy-reflektor ... kywatcher/
Berkut 10x50