Výběr dalekohledu

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Výběr dalekohledu

Příspěvek od Sasa3 »

Jeste nam povez neco o sobe. Mel jsi uz nejaky dalekohled, vyznas se na obloze, atd...
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
pthvCZ

Výběr dalekohledu

Příspěvek od pthvCZ »

Jeste nam povez neco o sobe. Mel jsi uz nejaky dalekohled, vyznas se na obloze, atd...
Omlouvám se.

Na obloze se relativně vyznám. Samozřejmě mám mezery, ale člověk se musí pořád učit. Astronomie mě zajímala už od dětství. Vystudoval jsem průmyslovku (poté jsem byl ještě na čvut), kde jsem měl jako ročníkový projekt před maturitou ovládání teleskopu přes dálkové ovládání (tehdy od videa). Byl to takový běžný hvězdářský refraktor jako na odkazu. http://www.zbozi.cz/vyrobek/bresser-lunar-60-700-az/. Poté jsem již na tento koníček neměl dost času. Párkrát jsem, ale navštívil přednášky na KU díky kamarádovi, který tam studoval fyziku. Některé byli shodou okolností přednášky od RNDr. Jiřího Grygara, CSc. Letos se však spousta věcí mění, takže budu mít čas i finance se tomu věnovat.
Bill

Výběr dalekohledu

Příspěvek od Bill »

chtěl bych poradit s výběrem dalekohledu.
Ono i když máš docela slušný rozpočet, tak to nebude jednoduché a rozhodnutí budeš nakonec muset udělat sám.

Mohu ti něco poradit k montážím - CG5 ADC GT se nehodí na focení těžším a opticky delším dalekohledem. Já vím, že v první řadě vybíráš stroj na pozorování, ale bylo by škoda, kdyby se jim nedala nějaká ta menší galaxie cvaknout. CELESTRON #91519 AVX GoTo bude asi lepší, nicméně je to relativně novinka a nejsem si jistý, zda ji někdo má, připadně tak dlouho, aby se mohl podělit o zkušenosti.

Určitě je docela dobrý nápad koupit něco staršího, protože je dost nejisté, že na první pokus koupíš úplně ideální kombinaci, která ti bude dlohodobě vyhovovat a při nákupu starší techniky případná výměna nebude tak finančně náročná.

M:736 750 113
Boramyr
Věk: 42

Výběr dalekohledu

Příspěvek od Boramyr »

Já ji mám, ale bohužel zase nemám zkušenosti s jinými GoTo EQ montážemi a nemohu tak srovnávat. Používám ji vizuálně s ED100, což představuje jen zlomek nosnosti, ale několikrát jsem na ní měl Newton 200/1000. S výkonem motorů ani pak není problém, ale tuhost celé sestavy už za moc nestojí.

Nosnost, kterou udává výrobce je jako obvykle trochu přestřelená - montáž to unese, ale i na vizuál pak musíte být tolerantní. Osobně bych na ni naložil maximálně 8" SCT nebo 6" Newton. Jednou jsem z pár fotek Chí & h Per zkusil odečíst periodickou chybu - vyšlo mi po přepočtu na rovník asi 40" peak-peak s tím, že je poměrně hladká. Je to ovšem jen odhad od oka, žádné měření na základě pointace nemám.

Na ovládání či přesnost GoTo si nemůžu stěžovat. Dnes by mě asi nejvíc naštval kurs koruny - já ji kupoval před rokem a půl za 22900.
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Výběr dalekohledu

Příspěvek od Sasa3 »

pthvCZ: tezko rict, ktery. Schmidt-Cassegrain jsem nikdy nemel, snad poradi nekdo jiny. Ja jsem se ptal hlavne proto, ze tyhle dalekohledy nebudou pro zacatecnika, ale spis pro nekoho, kdo vi, co od nich cekat.

Pokud jde o foceni, tak tyhle velka dela jsou spis na planety nebo mesic. Fotit mlhoviny a galaxie s nimi neni jednoduche. Opet pro zacatek to neni nejstastnejsi volba. Do zacatku foceni to chce spis nejaky mensi refraktor (~60-100mm prumer).
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Myval

Výběr dalekohledu

Příspěvek od Myval »

nvestovat bych chtěl do 50 000. Když to bude rozumné, může jit cena i přes. Chtěl bych pro začátek nějaký pozorovací na DSO. Později bych chtěl pořídít druhý na focení. Proto bych asi bral něco na EQ montáži. Přesun bude víceméně autem.
Ono na foceni a pozorovani to chce asi trochu jine pristroje. Ja jsem katadioptr nikdy nemel ale protoze chces pozorovat DSO a mas auto tak bych doporucil dobson. Treba tento http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... 18099.html je za tu cenu i s montazi a DSO v nem uvidis lepe nez v tech dalekoledech co uvadis. Jak uz tady bylo doporuceno, sel bych do bazaroveho, kde tak vyborny dalekohled jako je dobson sezenes pri trose stesti i za polovinu ceny noveho. Kdyz zjistis ze te pozorovani chytlo, tak si treba casem poridis dobsona o vetsim prumeru.

Dokud se s technikou trochu vic neseznamis, tak bych taky varoval pred vetsimi investicemi. Sance nakupu pristroje ktery je k zamyslenemu ucelu nevhodny je vysoka.
Ultralighty 254/1200, 114/500
Milovali jsme hvezdy prilis, nez abychom se bali noci. (Epitaf dvou amaterskych astronomu)
Bill

Výběr dalekohledu

Příspěvek od Bill »

No protože všechny rady jsou od nefotičů a nemajitelů katadioptrů, takže si dovolím pár poznámek.

1) pokud uvažuješ o focení DSO, určitě si kup EQ montáž. Určitě na ni nešetři z hlediska nosnosti/přesnosti ap. Na druhé straně montáž z druhé ruky určitě není špatný nápad - u "levných" montáží (<100k) ti žádný výrobce nezaručí parametry typu periodická chyba ap. U starší montáže a seriózního prodejce minimálně existují nafocené snímky a nějaké zkušenosti s konkrétním kusem. Zejména u CG5 ADV GT je pravděpodobně velký rozdíl mezi jednotlivými kusy.

U výběru montáže je důležité se rozhodnout, zda budeš v budoucnosti fotit s něčím větším, nebo zda montáž budeš používat na astrofoto s nějakým menším ED refraktorem a s větším katadioptrem budeš pouze pozorovat. CG5 na pozorování unese newton 200/1000 a katadioptr i větší. Celestron na něj dává až 11" SCT - ale to už asi bude moc. Ale 9,25" by snad neměl být problém.

Většina lidí má spíše montáže Skywatcher HEQ5 a EQ6. Mechanicky jsou asi lepší, ale já jsem přešen z CG5 na EQ6 a krom vyšší nosnosti jsem nějaká pozitiva nepozoroval. SW mi přijde od Celestronu lepší, na pozorování s 8" newtonem mi to přijde srovnatelné, EQ6 je mnohonásobně těžší. Ale CG5 bych nedoporučil na focení delším ohniskem než nějakých 600mm.
Pokud si koupíš starší EQ6, tak možná ji budeš muset trošku "dodělat". U nové jsem uvažoval o EQ-6 AZ, která je novější a mechanicky více vyladěná, nicméně cena 50k už je docela dost.

http://www.supra-dalekohledy.cz/montaz- ... 18359.html

Starší EQ6 se dá koupit za cca 15-20 tis. Kč.

Ale EQ6 už jsou docela těžké - hlava 15kg, + stojan, závaží... Musíš vědět, kolik toho chceš někam vláčet.

2) kadadioptr má asi horší poměr cena/výkon. Má své nevýhody - pokud má korekční desku, tak se déle temperuje, pokud má posuvné primární zrcadlo, tak většinou se s ním špatně fotí, na univerzální dalekohled má trošku zbytečně velkou ohniskovou vzdálenost. Ale má taky spoustu výhod. Samozřejmě kompaktnost, hmotnost, rozložení setrvačné hmotnosti ...
Taky je na EQ montáži okulárový výtah na rozumném místě (na rozdíl od newtona).
Měl jsem Maksutov 180/2700 - na menší DSO je prakticky shodný s 8" newtonem, ale na objekty, které vyžadují větší zvětšení je mnohonásobně lepší. Dvoj a vícehvězdy, planety, Měsíc ap. - tady byl mnohem lepší než 8" newton. Teď mám na focení katadioptr Vixen VC200L - má pevné primární zrcadlo a nemá korekční desku, takže se rychle temperuje. Ale zase má držák sekundáru, který dělá okolo jasných hvězd paprsky, které bych klidně oželel. Nicméně jako univerzální dalekohled to není - i s reduktorem má relativně dlouhé ohnisko (1278mm) a nižší světelnost F=6.4. Je to ale fotospeciál, který má velké sekundární zrcátko a na pozorování se moc nehodí. Pokud chceš občas i fotit s SCT, zkus se mrknout i na ACF, které mají i bez reduktoru rovné pole. Ale určitě se před zakoupením spoj s někým, kdo něco takového má.

Bill
M:736 750 113
altoz
Věk: 48
Kontaktovat uživatele:

Výběr dalekohledu

Příspěvek od altoz »

Ještě připojím pár postřehů k CG5. Jednou jsem na ni měl C11 a tohle už skutečně nebylo to pravé. Stabilita byla mizerná a montáž toho měla opravdu dost. Evidentně to už bylo za hranou rozumného používání.

Na druhou stranu pro focení je důležité i to jak dlouhou rouru na ni posadíš. Těch zmíněných 600 mm je pro refraktor rozumných, nicméně teď ji používám s 6" RC který má krátkou konstrukci a není nijak zásadní problém fotit na redukované ohnisko 920 mm nebo i 1370 mm bez redukce. Dokonce bych řekl, že je to lepší než s Newtonem 150/750.

Stále však platí to co ti Bill napsal, že jsou pravděpodobně velké rozdíly mezi jednotlivými kusy CG5 a to především v konstrukci deklinační osy. Některé modely mají kluzná ložiska a některé kuličková. S těmi kluznými nejspíš moc velké štěstí při fotografických pokusech neuděláš. Takže bych taky bral jedině odzkoušený kus.

Nebo se možná rozhodneš vstoupit rovnou do těžší váhové kategorie  ;). Mě od toho zatím odrazuje cena a to že bych musel tahat těžší harampádí - těžká montáž + větší baterie.
GSO RC 152/1370, TS APO Quadruplet 70/350, Baader Scopos 66/400, montáž CG-5 GT ADV, ASI1600MM-C, ASI462MM, ASI220MM mini, Canon EOS600Dmod., SharpCap, PHD2, triedr Helios 7x50
cuda1973

Výběr dalekohledu

Příspěvek od cuda1973 »

Ahoj vsem, mam SW dobson 200/1200 a ted chci koupit neco mensiho na cestovani napr.
SW D70/500
SW 80/400 vas oblibenec
SW 102/500 muj favorit
sw 70/700 ten uz je ale delsi
pozorat budu hlavne nocni oblohu, diky vsem za nazor.
Peťa

Výběr dalekohledu

Příspěvek od Peťa »

Ty 70mm jsou spíš hračky, 70/500 do batohu s pidistativem na tůru, 70/700 možná pokud tě zajímá hlavně Měsíc. Oba zbývající jsem měl, 80/400 funguje skvěle na fotostativu, 102/500 by už chtěl fotostativ hóódně bytelný nebo lépe menší AZ montáž typu AZ4, já ho měl na Vixen PortaPro nebo na čemsi podobném EQ3. Ve výsledku za ty dva centimetry průměru budeš muset tahat minimálně o polovinu vyšší váhu, zabere to dvojnásobný objem (což je podstatné pokud to vozíš pořád sebou v menším autě) a zaplatíš o dost víc. Sice na 10cm už pro mne začínají dospělé dalekohledy, má už možnost upgrade na 2", ale já osobně bych se přiklonil k tomu menšímu, protože se s kompletní výbavou vejdeš do menšího batohu nebo běžného levného hliníkového kufříku z OBI (plus v druhé ruce stativ). Ono se to nezdá, ale ten rozdíl ve skladnosti a přenositelnosti je velký.
Regulus

Výběr dalekohledu

Příspěvek od Regulus »

Ještě bych zvážil triedr, na planety sice není, ale to ty jmenované refraktůrky taky moc ne Z uvedených bych bral tu 70/500, ta stovka už je dost větší, a stejně jako ne o moc větší 80ka Malokuk bude u obou větší i barevná vada než u 70ky.
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
cuda1973

Výběr dalekohledu

Příspěvek od cuda1973 »

diky za postrehy..
a co treba MAK 100mm zvladne to AZ3?
mak je maly prenosny snad i lehky na planety by stacil..
elon254

Výběr dalekohledu

Příspěvek od elon254 »

Pro cuda1973 skromně přidám svůj názor. Pokud se hodláš jen tak pokochat noční oblohou, určitě se v těch malých průměrech "najdeš". Pokud si ale zvyklý pozorovat 8", a s měnšími průměry nemáš zkušenost, tak bys mohl být překvapen. Např. refraktor 100mm nerozloží M13 na hvězdy(za dobrých podmínek je se 4" pozorovatelná max. zrnitost v krajních partiích). Nechci odradit-proti gustu žádný dišputát.
UL 6", UL 14", Meopta AD, 70/900, CZ 8x30, 7x50,
okulary: ATC 32/8/4, Cz 10/16/20, GSO 30, SPL25, TV Radian 18/10/6, TS 8,Vixen LV 4/2,5
filtr: O Ill, UHC, H-beta, solar
http://planety.g6.cz/
http://www.boto.cz
http://elon254.rajce.idnes.cz/
Regulus

Výběr dalekohledu

Příspěvek od Regulus »

Co jde vidět MAKem100mm nevím, ale AZ3 jej utáhne určitě.
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Howking
Věk: 55
Kontaktovat uživatele:

Výběr dalekohledu

Příspěvek od Howking »

Tak se taky poohlížím po něčem vhodném a vím co chci a co nechci, jen se nevyznám v kvalitě.

Co chci:
- čisté zrcadlo (newton, cassegrain, ...) ale žádný refrakční člen (samozřejmě vyjma okuláru)
- eq montáž s hodinovým strojkem (ne nutně goto, ale potěší)
- vysoká světelnost
- průměr minimálně 150 mm
- nízká cena :)

Co nechci:
- žádný barow a podobná optika napevno (korigující vady primáru), u většiny to nepíšou, ale vypadá to nápadně, když newton s světelností 1/5 má nějak podivně dlouhý okulárový výtah (to by muselo být sekundární zrcátko poloviny průměru primáru, že).
- žádnou azimutální montáž i když naváděnou - na focení delších expozic (třeba i složených z spousty krátkých) je to naprd - otáčí se zorné pole.

Co s tím budu dělat:
- Fotit všechno (planety i dso - proto vyšší světelnost - protáhnout jde pro planety ohnisko vždy, se zkrácením je to horší)
- Pozorovat očima.
- Zkusím se vrátit i k proměnkám.

Koukal jsme po Newtonech Bresser. Jsou levné a z Lídslkopu vím, že optiku umí (když odhlídnu od záměrně zanedbaných okulárů, tak objektiv má výborný - za ty prachy), jen mám podezření, že tam ten bralow napevno asi bude a to nechci.
Co poradíte, že by bylo nejvhodnější? Přeci jen asi máte výrazně lepší přehled o trhu a o kvalitě.
Děkuji.
Odpovědět