Dobrý den .Jsem naprostý začátečník a moc toho o pozorování nevím .Dlouho jsem vybíral dalekohled .Až jsem vybral jeden o kterém jsem byl rozhodnut (SW 200/1200 Eq5) pak jsem narazil na vaše forum a nakonec se teda rozhodnul pro dobsona 200/1200 ,ale pořád si nejsem plně jist ...ale jak to tady čtu tak vidím že hodně lidí přede mnou řešilo stejné dilema s ,,krabicí,,

).Zajímalo by mě,jestli se tyhle teleskopy liší resp.jen v montáži ?jinak kolimace ,výměna okulárů atd zůstává stejná?A ještě bych se potřebovla zeptat jak se s dobsony hledají obejkty ?Asi na sobě nemají nějaké stupně jak EQ montáže co ?SW Newton na EQ-5 montáži je si myslím 200/1000 a ne 200/1200.
Jinak doporučuju ten Dobson 200/1200 a když rozbiješ další prasátko, tak ber třeba i 250/1200...
Druhak o postavení Dobson montáže v herbolatém terénu, tak o to bych se nebál, i kdybych měl to podložit šutrem...

Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...