Napájení GOTO montáže pro Nexstar SE

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
ASTEPONE

Příspěvek od ASTEPONE »

Navazuji na svůj dřívější dotaz ohledně GOTO montáže  pro Nexstar SE. Tentokrát se mi jedná o vhodnost napájení pomocí  AC/DC adaptéru. Na  tomto odkazu http://www.celestron.com/c3/support3/in ... &nav=0,215
doporučuje fa Celestron   na DC výstupu  2,5 amper, ačkoliv p. Zahajský v Supře Praha k  Nexstarům  doporučuje na svém webu  1 ampéru. Jaký máte uživatelé Nexstarů SE výstupní proud na adaptéru a stačí vám 1A ?
A ještě   dotaz ohledně vhodnosti  AA baterií k napájení montáže Nexstaru SE.  Na tomto odkazu firmy Celestron http://www.celestron.com/c3/support3/in ... &nav=0,215
se píše, že není vhodné používat baterie Nicd a Nimh ale jen alkalické. Mám to chápat tak, že nemůžu použít opakovaně dobíjecí baterie, ale jen jednorázové a alkalické k tomu? Pokud nefungují dobíjecí AA baterie, tak to se napájení  pomocí jednorázových AA baterií pěkně prodraží! Nebo Vám dobíjecí baterie v Nexstaru SE fungují  dobře ? Taktéž díky předem  za Vaše zkušenosti a odpovědi.
 triedry Nikon 8x30 EII, Pentax 8x42 DCF CS, GPO Passion HD 10x50, Fujinon FMTR SX 10x50
dvader
Věk: 59

Příspěvek od dvader »

Používání AA ber jako nouzové řešení, ať už to budou primární či alkalické články. Jejich kapacita je malá a vydrží jen chvilku...
Lepší řešení je externí gelový aku.
Reálnou spotřebu těchto montáží neznám ale pokud budeš hodně pozorovat, tak časem zjistíš, že potřebuješ i nějaké vyhřívání a to je další odběr. Proto bych šel do gelového aku v rozmezí 7 až 20 Ah. :)
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
daghtus

Příspěvek od daghtus »

NiCd su nevhodne, lebo dodavaju len 1.2V per clanok a montaz moze byt neschopna korektne navadzat. Osobne som to ale neskusal. Aspon tak som sa docital. Ja osobne pouzivam AA len ako backup. Primarne som kupil za EUR 15 adapter do autozasuvky a napajam teleskop z autobaterie. Teleskop nema taky odber, aby ju to za noc "vypraskalo", tazke no problem. Je to lacnejsie ako kupovat zdroj, ale treba mat auto "pobliz".
Stratus
Věk: 73

Příspěvek od Stratus »

NiCd su nevhodne, lebo dodavaju len 1.2V per clanok a montaz moze byt neschopna korektne navadzat.Ano, běžné akumulátory mají cca o 0,25V menší napětí než baterie. Při 4 článcích to je o 1V méně, při 8 článcích až o 2 volty méně. Nevím kolik jich potřebuje Nexstar SE. Řešením jsou tzv. dobíjecí baterie, které mají 1,5V jako baterie. Nevýhodou je, že oproti NiCd, NiMH akumulátorům snesou mnohem menší počet nabití (cca 40x). Před časem je prodával GM Electronic.
Stratus
Věk: 73

Příspěvek od Stratus »

Ty co před časem nabízel GME byly, myslím, od Sony. Jinak ve Slaném se vyrábí také (RAM články), ale ten počet nabíjecích cyklů mají ještě menší, viz. odkaz:
http://shop.battex.cz/pdf/NA-AA-XL.pdf
Aletel
Věk: 64

Příspěvek od Aletel »

Nedávno se mi dostal do opatrovnictví starší kousek Nexstar 4GT /4"/, který je vlastně starším bráchou řady SE. Stejnou otázku jsem řešil rovněž po vyždímání dvou sad alkalických "tužkovek" na cca 50%, kdy už elektronika dalekohledu začala vypovídat poslušnost a pohony začaly jančit.
Nevím jak to je s Nexstar SE řadou, ale zde se ukázalo, že pokud napětí klesne při zátěži oběma pohonama pod cca deset voltů, tak řídící elektronika začne "kravnout".
Řešením tedy bylo napájení z AC/DC adaptru... konektor (samice) 4GT pro napájení v tišťáku je atypický (šroubovací). Protikus nemaje, tak jsem rozebíral, kuchal a nahradil "šuplíkovým" univerzálem pro běžnou koncovku adaptéru. Použil jsem adaptér s výstupem 12V/1,2A. Ukázalo se, že rovněž při zátěži oběma pohony elektronika zjančí...
Tak jsem použil zdroj, co jsem měl CB vysílání 13,4V/4A a zde už vše fungovalo jak má.
No a protože jsem chtěl být mobilní a nezávislý na síti, připravil jsem si dva li-pol 3-články 2700mAh s patřičnými konektory. Dostavilo se však zklamání, neb při nízkých teplotách kolem nuly klesala rapidně schopnost li-polek dodat patřičný potřebný proud během zátěže při přejíždění na další sledovaný objekt a opakovaly se stejné peripetie s elektronikou.
Nakonec jsem v Lidlu natrefil na "laciné" NiMH akumulátory s udávanou kapacitou 2500mAh za 99Kč po 4kusech. Koupil jsem rovnou zásobu na dvě sady a po nabití došlo k poznatku, že na jednu sadu NiMH, běhal Nexstar 4GT poslušně celkem dvě noci bez chybičky (3,5h + 4h). Jednu noc pak při teplotě -1,5 °C něco kolem hodiny a půl, než jinovatka a chlad v polobotkách vyhnaly do tepla domova. Z tohoto jsem vcelku sám překvapen, že lacné Lidl aku ukázaly funkčnost k užitku.
Z toho plyne poučení, že pro provozování Nexstaru to chce poměrně "tvrdý" zdroj proudu, který vykryje nárazové proudové špičky při záběru a udrží přitom napětí nad 10V.
AC/DC adaptér je nepraktický, zakopávání o kabel, namotávání kolem dalekohledu, vyškubnutí banánků a znovu nastavování na hvězdy, tuhnutí kablíku chladem aj.
Jak už tady zaznělo, vyplatí se zauvažovat nad gelovým PB nebo autobaterií, případně zakoupit "výkonné" nabíjecí aku/NiMH... a v praxi vyzkoušet, co se nejlépe osvědčí.
Zatím to u mě vyhrály NiMH, čas ukáže, zda-li to není jen prvotní energetický záchvěv čerstvé, málo užívané sady.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a stále nevím nic - tudíž to vím správně.
Astrotrac TT320X + objektivy + Canon xxxx, vlastní montáž EQ v Astro-budce, INDI projekt, QHY-9, GSO 200/800
daghtus

Příspěvek od daghtus »

DC adaptér je nepraktický, zakopávání o kabel, namotávání kolem dalekohledu, vyškubnutí banánků a znovu nastavování na hvězdNexStar SE ma funkciu "cordwrap", ktora zabranuje tomu, aby sa kabel zamotal okolo montaze. Zakopnut sa onho da stale, ale clovek si zvykne.
Odpovědět