Abych se představil – jmenuji se Michal Čechmánek a tímto dnem jsem začal používat aktivně Astro fórum
Už delší dobu řeším to, že si konečně pořídím kvalitní dalekohled bohužel do teď mě nedovolil druhý koníček který mám (lítání a leteckou akrobacii).bohužel jsem čím dál více postižený a stále se moje oči obrací k obloze a to i včetně foťáku. Nějakou dobu mám půjčený dětský dalekohled - refraktor 48/500 edu/science u kterého musím mít obrovskou trpělivost >:( díky "gumové" montáži) Rád bych si pořídil dobsona podle informací které jsem pochytal na tomto fóru za posledních pár měs. a došel jsem k závěru pro rozumný kompromis na newtona 300/1500 a který mě osobně připadá jako dobrý kompromis ceny a výkonu (přeci jen ukáže velmi mnoho) na čtyřkilo nemám, menší mne nepřipadá vhodný -časem by stejně přišla změna na větší. Mám zúžený výběr na dva typy: první je 300 sky-watcheru http://www.binox.cz/teleskopy-reflektor ... 5-1500ota/ a další chci vlastní stavbu, kde bych použil zrcadla od Libora Němce. Moje otázka je, jak je velký rozdíl v kvalitě zrcadla od Sky-Watcheru a pana Němce. Hlodá mne tato myšlenka delší dobu a nechci porovnávat parametry jen "papírově".Zajímá mě jestli finanční rozdíl který bych investoval do dražšího vlastního dalekohledu bude dostatečně znát proti běžně prodávanému. PS: ta první varianta je bez dobsonové montáži kterou si chci udělat sám (jsem strojař, modelář a mám možnosti k výrobě - takže je to pro mne krásná výzva)Jinak místo sledování – Kroměříž, téměř okraj města a výjezdy za tmavou oblohou na Chřiby případně po práci mezi městy na cyklostezce kde rád fotím a pozoruji noční oblohu převoz mne netrápí - do auta to dostanu a to je hlavní. Časová realizace: vidím to na podzim po našetření dostatečné částky ale už se chci pomalu připravovat
Budu velmi vděčný za každou radu