pomoc při výběru newtona 300

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
michalc

Příspěvek od michalc »

Ahoj lidičky.
Abych se představil – jmenuji se Michal Čechmánek a tímto dnem jsem začal používat aktivně Astro fórum
Už delší dobu řeším to, že si konečně pořídím kvalitní dalekohled bohužel do teď mě nedovolil druhý koníček který mám (lítání a leteckou akrobacii).bohužel jsem čím dál více postižený a stále se moje oči obrací k obloze a to i včetně foťáku. Nějakou dobu mám půjčený dětský dalekohled - refraktor 48/500 edu/science u kterého musím mít obrovskou trpělivost >:( díky "gumové" montáži) Rád bych si pořídil dobsona podle informací které jsem pochytal na tomto fóru za posledních pár měs. a došel jsem k závěru pro rozumný kompromis na newtona 300/1500 a který mě osobně připadá jako dobrý kompromis ceny a výkonu (přeci jen ukáže velmi mnoho) na čtyřkilo nemám, menší mne nepřipadá vhodný -časem by stejně přišla změna na větší. Mám zúžený výběr na dva typy: první je 300 sky-watcheru http://www.binox.cz/teleskopy-reflektor ... 5-1500ota/ a další chci vlastní stavbu, kde bych použil zrcadla od Libora Němce. Moje otázka je, jak je velký rozdíl v kvalitě zrcadla od Sky-Watcheru a pana Němce. Hlodá mne tato myšlenka delší dobu a nechci porovnávat parametry jen "papírově".Zajímá mě jestli finanční rozdíl který bych investoval do dražšího vlastního dalekohledu bude dostatečně znát proti běžně prodávanému. PS: ta první varianta je bez dobsonové montáži kterou si chci udělat sám (jsem strojař, modelář a mám možnosti k výrobě - takže je to pro mne krásná výzva)Jinak místo sledování – Kroměříž, téměř okraj města a výjezdy za tmavou oblohou na Chřiby případně po práci mezi městy na cyklostezce kde rád fotím a pozoruji noční oblohu převoz mne netrápí - do auta to dostanu a to je hlavní. Časová realizace: vidím to na podzim po našetření dostatečné částky ale už se chci pomalu připravovat
Budu velmi vděčný za každou radu :-)
EQ6, NEWTON 200/730, pointační 100/500, drobeček dobson450/2020, Canon 600D
mkcz
Věk: 59

Příspěvek od mkcz »

michalc napsal:

"Moje otázka je, jak je velký rozdíl v kvalitě zrcadla od Sky-Watcheru a pana Němce. Hlodá mne tato myšlenka delší dobu a nechci porovnávat parametry jen "papírově"."

Vítej na astrofóru :),

za sebe mohu říci, že zrcadlo od pana Němce mám v Dobsonu a kreslí dobře. Pokud nechceš porovnávat "papírově", tak potom je potřeba postavit vedle sebe dva dalekohledy stejné optické konstrukce, apertury a relativního otvoru, použít stejné okuláry pro dosažení shodného zvětšení na pozorovaných objektech a porovnávat.

S pozdravem mkcz
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
michalc

Příspěvek od michalc »

za sebe mohu říci, že zrcadlo od pana Němce mám v Dobsonu a kreslí dobřeAhoj
nemám zrovna u sebe výpočet nákladu do "komponentů" bez materiálu ale mám pocit že mě to vycházelo zrcadla,newtonový hledáček který bych použil asi novinku http://www.celestron.cz/phpscripts/obra ... &vyska=400 jestli se hodí co se týká kvality ale cena super (možná si postavím k tomu vlastní newtonový hledáček 100/400) plus na začátek cca 3000kč v okulárech dohromady za 17tis a nějaké drobné plus materiál hotový tubus od Sky-Watcheru je za 13700kč takže přeci jen o trochu levnější.Zatím se přikláním k vlastní výrobě i když cenově je to přeci jen skok u stejných parametrů zrcadel.
mkcz

Příspěvek od mkcz »

Ohledně Tvé investice ve smyslu co se vyplatí resp. nevyplatí Ti jednoznačně neporadím ale řeknu Ti, že u mně byl rozhodující moment, že jsem chtěl teleskopický třídílný tubus abych mohl dalekohled "jednomužně" obsluhovat a byl v tomto nezávislý. To mi umožňuje s dalekohledem cestovat za tmou a to je pro mne rozhodující (pokud se mi chce ;)). Ale i když zůstávám na zahradě, tak nemusím nikoho ve 4 ráno budit aby mi pomohl to uklidit. Tož tak.
michalc

Příspěvek od michalc »

u mne to zase zatím na velikosti nezáleží do Focusu to nějak dostanu a hmotnost neovlivním teda když zatím neuvažuji stavět UL i když by se mě to celkem pěkně vyrábělo pomocí laseru a CNCéček.Pořád k UL Dobsonům nemám důvěru v pevnosti a možnosti uchycení časem na vlastní zahradní robustnou EQ montáž případně vidlicovou kde bych zkoušel pořídit nějakou tu fotečku
michal.b

Příspěvek od michal.b »

Pokud uvazujes o stavbe, tak bys k tomu mel mit alespon jeden z techto duvodu:
1) chces aby tvuj dalekohled mel nejakou specialni vlastnost, kterou komercni vyrobky nenabizeji
2) laka te stavba sama o sobe, proste si chces dalekohled postavit vlastnima rukama a prodavane vyrobky te nezajimaji

Ja jsem si svuj dalekohled postavil z duvodu 1) a jsem s nim spokojeny, ale co se financni stranky tyka, tak muzu rict, ze me vysel zhruba 2x draz nez kdybych koupil hotovy pristroj.

Co se tyce kvality Elbiho zrcadel, tak ja jsem ten prvni clovek v jeho referencich :)
michalc

Příspěvek od michalc »

Pokud uvazujes o stavbe, tak bys k tomu mel mit alespon jeden z techto duvodu:
1) chces aby tvuj dalekohled mel nejakou specialni vlastnost, kterou komercni vyrobky nenabizeji
2) laka te stavba sama o sobe, proste si chces dalekohled postavit vlastnima rukama a prodavane vyrobky te nezajimajiTak u mne je patrně jak jednička (mít kvalitní zrcadlo) tak i dvojka která mne opravdu láká.
No vidím že vlastní stavba zvítězí.Tvoji referenci u Libora jsem už četl dříve.Je taky pravda že výroba malých newtonů je dost nákladná ale jak stoupá průměr, tak se tyto hry cen vyrovnávají či dokonce obrací (záleží na možnostech a schopnostech člověka co vše si sežene a co vyrobí)
mkcz

Příspěvek od mkcz »

Je taky pravda že výroba malých newtonů je dost nákladná ale jak stoupá průměr, tak se tyto hry cen vyrovnávají či dokonce obrací (záleží na možnostech a schopnostech člověka co vše si sežene a co vyrobí)
Pokud nepočítáš vlastní čas a pokud jej máš :).
michalc

Příspěvek od michalc »

Pokud nepočítáš vlastní čas a pokud jej mášSamozřejmě, svůj osobní čas je nejdražší komodita a kdybych ho měl započítat do výroby dalekohledu, tak to budou šílené částky ale někdo se baví u televize či v hospodě a někdo výrobou dalekohledu, která ho baví a vidí že dokázal něco co má i vlastní srdce pro toho dotyčného
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Pokud nemáš zvláštní důvod postavit dalekohled nějak jinak, než je tovární výrobek, potom není co řešit a je jednoznačně výhodnější koupit hotový  tubus s optikou ( pokud tedy chceš stavět Dobsona). Pokud nechceš stavět dobsonovský box, potom je  prakticky ve stejné ceně kompletní Dobson.
Pokud  chceš něco postavit truchu jinak, i potom vyjde  daleko výhodněji koupit  tubus s optikou,  a  využít některé součástky.
Pokud chceš ale stavět vše úplně jinak než je na prodávaném dalekohledu,  i potom je možné koupit OTA  Newton. Koupě samostatné optiky vyjde   dráž. Ale pokud chceš extra  kvalitu optiky, potom bych v podobné cenové relaci , za  jakou to vyrábí p. Němec, koupil optiku od fy Orion Optics,  vyrobenou s garantovanou přesností, jejíž jakost je podložena interferogramem plochy, a s napařenou odrazovou vrstvou  s nejvyšší odrazivostí.
Situace se za posledních několik let  radikálně změnila, a v současné době se těžko hledá důvod, proč nekoupit hotový výrobek. mKdysi to bylo kvůli nedostupnosti a ceně, dnes je to se stavbou přesně naopak.
O kvalitě  sériové optiky v asijských výrobcích není potřeba pochybovat. Bude  ve většině případů lepší, než optika, která se běžně prodává jako  bazarová .
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
michalc

Příspěvek od michalc »

Dobsonovou montáž si chci udělat sám (alespoň něco vlastního). Co se týká ceny optiky od Orion Optics, tak už zase skáču celkem dost nahoru za jejich zrcadla, na to že to bude můj první kvalitní dalekohled.Libora Němce bych zase až tak nezatracoval...

Když bych se zeptal ještě trochu jinak: máte někdo lidičky od Sky Watcheru 300 o které tady píši??docela by mne zajímala jaká je spokojenost
ladis
Věk: 46

Příspěvek od ladis »

300mm je velmi dobra volba.

1) Do auta se dalekohled dle info od Tebe vejde, takze otazka prevozu je vyresena.

2) Po sve zkusenosti s asijskymi dalekohledy Skywatcher je muzu jen vrele doporucit. Zobrazuje perfektne.

3) Nic bych nestavel a rovnou koupil hotovy vyrobek Skywatcher. Cokoliv mezi 200-300mm je vyborna volba. Usetreny cas bych venoval vytisknuti a zalaminovani vyhledavacich map, koupi dalsich okularu apod.

4) pristi leto delam elementarku na vetrone, tak doufam, ze bude moznost spolecne se videt a pokecat, idealne treba na srazu v Zubri Vidim, ze tato kombinace konicku (vcetne foceni) je nam spolecna.

Vitej!
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
michal.b

Příspěvek od michal.b »

Když bych se zeptal ještě trochu jinak: máte někdo lidičky od Sky Watcheru 300 o které tady píši??docela by mne zajímala jaká je spokojenost
300mm Skywatchera ma Stana, urcite ti o nem rad poreferuje :)
Lukina

Příspěvek od Lukina »

300mm Skywatchera ma Stana, urcite ti o nem rad poreferuje Smiley  
Dej si u stany zobrazit poslednich 100 prispevku a min. u tretiny z nich se to hodnoceni dozvis. Hodnoti ho porad...Jen ho obcas nazyva bojler, apod. Ethosy jsou pak druha vec... ::)
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

.Libora Němce bych zase až tak nezatracoval...
Nikde jsem L. Němce nezatracoval.  Pokud Ti udělá speciální cenu, něco ušetříš proti Orion Optics. Pokud použije  ceny, kterou má v nabídce, potom  optika od Orion Opt.  je pro mě jak cenově, tak garancemi jedničkou.
Ale pokud chceš stavět jen montáž, potom bych nic neřešil a koupil hotový tubus s optikou od Sky Watcheru. Nedělej si velké iluze o tom, že poznáš nějaký kvalitativní rozdíl této optiky od nějaké speciální.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Odpovědět