Dobson 254/1200- problém

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Dobson 254/1200- problém

Příspěvek od Konihlav »

navic, pokud se jedna o internetovy prodej, mas pravo od koupe ustoupit, ve lhute tusim nejakych 14ti dnu, i bez udani duvodu :-)

ale verim, ze se normalne domluvis s prodejcem, preci jen "jsme lidi" (vetsinou) :-)

takze kudlak (good luck)
Bytomak

Dobson 254/1200- problém

Příspěvek od Bytomak »

navic, pokud se jedna o internetovy prodej, mas pravo od koupe ustoupit, ve lhute tusim nejakych 14ti dnu, i bez udani duvodu  No to je sice pravda, ale předpokládá se, že kupující vrací nepoškozené zboží bez známek užívání, takže kdyby to chtěl udělat takhle, tak by vlastně bral toho Černého Petra na sebe a prodejce by celkem oprávněně odmítl vrátit peníze. Já jednoznačně radím trvat na reklamaci a v první řadě kontaktovat prodejce a pokusit se s ním domluvit. Doufejme že je to solidní firma a taková by měla podobnou věc vyřešit bez problémů.
MAREK-ZA

Dobson 254/1200- problém

Příspěvek od MAREK-ZA »

Keď už ste hovorili o tej kolimácii- aj tam bol problém- keď som sa pozrel cez otvor pre okulár do sekundárneho zrkadla, videl som tam len okraje tubusu a vôbec nie hlavné zrkadlo- to sekundárne zrkadlo bolo úplne inak natočené a keby som ho chcel natočiť smerom na hlavné zrkadlo musel by som to urobiť veľmi násilnou formou.
Začínam mať taký pocit, že celý tento kus bol nejaký chybný.
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Dobson 254/1200- problém

Příspěvek od Konihlav »

to je jasny, ze je chybny. Proste reklamovat. Pak nam napis zkusenosti s prodejcem ;-)
stana

Dobson 254/1200- problém

Příspěvek od stana »

Keď už ste hovorili o tej kolimácii- aj tam bol problém- keď som sa pozrel cez otvor pre okulár do sekundárneho zrkadla, videl som tam len okraje tubusu a vôbec nie hlavné zrkadlo- to sekundárne zrkadlo bolo úplne inak natočené a keby som ho chcel natočiť smerom na hlavné zrkadlo musel by som to urobiť veľmi násilnou formou.
Začínam mať taký pocit, že celý tento kus bol nejaký chybný.No sekundár byl otloukán pohybujícím se zrcadlem a zkřivilo to nejspíš pavouka.. :(
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
MilAN
Věk: 77

Dobson 254/1200- problém

Příspěvek od MilAN »

Jediná rozumná rada je rychle reklamovat. A hlavně nic s tím nedělat. Kolimace je to poslední, o co by ses měl teď zajímat !
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
vla

Dobson 254/1200- problém

Příspěvek od vla »

Dnes jsi již měl mít telefonicky dohodnutý další postup s prodejcem! Prodejce mohl dalekohled pouze přeposlat a ani ho nemusel vidět. Problém mohl nastat i třeba pádem při transportu atd. Takže jak píší i jiní okamžitě reklamovat a počkat na reakce prodejce. Popisováním co vše je vadné a otálením s reklamací si svoji situaci můžeš jen zhoršit a prodejce i trochu naštvat a tím ovlivnit jeho chování. Mnohem diplomatičtější by bylo nejprve v klidu reklamovat a pak prodejce případně pochválit za přístup. Reklamace se nechá vyřídit v klidu a třeba okamžitě, nebo taky v zákonných lhůtách a se spoustou zbytečných starostí a průtahů. Zatím víme jediné, dostal jsi vadný výrobek, ale takových případů budou denně na trhu stovky, možná tisíce, takže nic vyjímečného se zatím neděje a přijde mi zbytečné to jakkoli medializovat.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
t0mas

Dobson 254/1200- problém

Příspěvek od t0mas »

ja som svojho dobsona kupil takisto cez internet a prisiel mi slovenskou postou v 100% stave... len to ze v jeden den mi prisla dobsonova montaz a asi o 2 dni na to tubus ;D

dufam ze predajca rozhodne v tvoj prospech.. trocha som snimi komunikoval mailom aj raz som z predajcom z astronyx-u volal a nemal som z nich zly pocit.... dufam ze je to seriozna firma lebo mam na plane od nich daco nakupit.... ale uvidime ako sa vyriesi ta tvoja reklamacia..
Hyperion 13mm,  SQM;  nikon CF 10x50
MAREK-ZA

Dobson 254/1200- problém

Příspěvek od MAREK-ZA »

Dnes jsi již měl mít telefonicky dohodnutý další postup s prodejcem!  Prodejce mohl dalekohled pouze přeposlat a ani ho nemusel vidět. Problém mohl nastat i třeba pádem při transportu atd. Takže jak píší i jiní okamžitě reklamovat a počkat na reakce prodejce. Popisováním co vše je vadné a otálením s reklamací si svoji situaci můžeš jen zhoršit a prodejce i trochu naštvat a tím ovlivnit jeho chování. Mnohem diplomatičtější by bylo nejprve v klidu reklamovat a pak prodejce případně pochválit za přístup. Reklamace se nechá vyřídit v klidu a třeba okamžitě, nebo taky v zákonných lhůtách a se spoustou zbytečných starostí a průtahů. Zatím víme jediné, dostal jsi vadný výrobek, ale takových případů budou denně na trhu stovky, možná tisíce, takže nic vyjímečného se zatím neděje a přijde mi zbytečné to jakkoli medializovat.
Predajcovi som hneď včera, keď som zistil vadu napísal e-mail. Skúšal som sa mu aj dovolať, ale bohužiaľ je odcestovaný. To, že nemôžem ďalekohľad reklamovať hneď, nie je moja chyba, ale ani jeho. Jediné, čo mi teraz ostáva, je čakať.
TomasSVK

Dobson 254/1200- problém

Příspěvek od TomasSVK »

Prodejce mohl dalekohled pouze přeposlat a ani ho nemusel vidět. Problém mohl nastat i třeba pádem při transportu atd.
To je pravda, mne prisiel zabaleny v krabici bez viditelneho otvorenia, cely dalekohlad bol vynikajuco zabaleny. Zeby v Cine nemali vystupnu kontrolu? Alebo ju robil brigadnik? :(
SkyWatcher 254/1200
26mm setovy SkyWatcher 52°, 13mm Hyperion 68°, 6mm SkyWatcher Planetary WA 58°, Polarizacny filter, Farebne filtre #12,21, BAADER AstroSolar™ folia
MAREK-ZA

Dobson 254/1200- problém

Příspěvek od MAREK-ZA »

To je pravda, mne prisiel zabaleny v krabici bez viditelneho otvorenia, cely dalekohlad bol vynikajuco zabaleny. Zeby v Cine nemali vystupnu kontrolu? Alebo ju robil brigadnik?   :(
Tiež mi je divné, že sa v takejto serióznej firme /aspoň som si to doteraz myslel/, že sa môže niečo takéto stať. Alebo som dostal možno jeden z 10000 ďalekohľadov s takýmto problémom. >:(
Ale aspoň som jeden z mála, ktorý môžu potvrdiť, že výrobky od Sky-Watcheru sú naozaj kvalitné. Po ceste dlhej vyše 8000 km a najmenej 6 vyloženiach a naloženiach sa čudujem, že sekundárne zrkadlo má len kúsok odštiepený a na hlavnom zrkadle je len pár škrabancov- možno by sa s tým aj dalo pozorovať, ale ja som si ďalekohľad objednal nový a nepoškodený.
ladis
Věk: 46

Dobson 254/1200- problém

Příspěvek od ladis »

Tiež mi je divné, že sa v takejto serióznej firme /aspoň som si to doteraz myslel/, že sa môže niečo takéto stať. Alebo som dostal možno jeden z 10000 ďalekohľadov s takýmto problémom. >:(
Ale aspoň som jeden z mála, ktorý môžu potvrdiť, že výrobky od Sky-Watcheru sú naozaj kvalitné. Po ceste dlhej vyše 8000 km a najmenej 6 vyloženiach a naloženiach sa čudujem, že sekundárne zrkadlo má len kúsok odštiepený a na hlavnom zrkadle je len pár škrabancov- možno by sa s tým aj dalo pozorovať, ale ja som si ďalekohľad objednal nový a nepoškodený.
Rozhodne souhlasim. Jednoznacne trvej na reklamaci a zaslani noveho. Drzim palce!
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Stratus
Věk: 73

Dobson 254/1200- problém

Příspěvek od Stratus »

Rozhodne souhlasim. Jednoznacne trvej na reklamaci a zaslani noveho. Drzim palce!Potom všem, jak to tady medializoval, to nebude mít s prodejcem vůbec jednoduché! Navíc, správný postup byl: na nic nečekat, zabalit a poslat zpět k reklamaci.
MAREK-ZA

Dobson 254/1200- problém

Příspěvek od MAREK-ZA »

Potom všem, jak to tady medializoval, to nebude mít s prodejcem vůbec jednoduché! Navíc, správný postup byl: na nic nečekat, zabalit a poslat zpět k reklamaci.
Mne vôbec neide o to, aby som to medializoval. Chcel som sa len poradiť o tom, či sa takto bežne balia ďalekohľady. Na predajcu by to namalo mať zlý dopad, pretože to nieje chyba predajcu, ale chyba vo výrobe. Ak nebudem mať pri reklamácii žiadne problémy, predajcovi to môže akurát zvýšiť popularitu.
Mohol som to aj hneď poslať naspäť, ale nechcem nič posielať, pokiaľ mi predajca nepotvrdí, že zásielka nepôjde na moje náklady /ide to dosť do peňazí/.
lada777

Dobson 254/1200- problém

Příspěvek od lada777 »

Před půlrokem jsem koupil Dobsona (stejného od stejné firmy). Došel omotaný polystrenem, že snad i kdybych po něm skákal, tak se nic nestane. Nicméně věřím, že firma kde jsi si jej koupil je seriózní....napiš pak jak jsi dopadl...
Dobson SW 254/1200 + setové okuláry
triedr 20x60
home made refraktor 60x600 (muzejní kus)
Odpovědět