Dalekohled pro (skoro)začátečníka

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
mkcz
Věk: 59

Příspěvek od mkcz »

To stana:

Rozdíl v dosahu tam je (to je další plus pro větší objektiv) ale pod jakým úhlem pozorovaný objekt uvidí záleží na celkovém zvětšení optické soustavy.
A my jsme diskutovali objektivy; 90mm a 150mm. Z těch můžeme jednoznačně spočítat množství světla, které každý z nich může shromáždit a rozlišovací schopnost, což je pro řekněme ideální objektiv 114/D (v mm). No a obojí samozřejmě vychází lépe pro 150mm objektiv (1,26 obloukových vteřin pro 90mm a 0,76 pro 150mm) plus jako bonus, že to je zároveň zrcadlo, takže bez barevné vady.
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
stana

Příspěvek od stana »

Moje zkušenost DSO a hvězdy: pozadí je díky nízké světelnosti výrazně ztmavené(naproti dobsonovi je to fakt hodně znatelně vidět), tzn. lépe vyniknou slabé hvězdy, mlhoviny atd. Mě to připadá tak, že světelnost zde částečně kompenzuje průměr zrcadla(objektivu).Co to meleš? Jaká světelnost?
::)
Prostě objektiv šupneš do oka a jak bude velký záleží na zvětšení!
Doporučuju 1,5 - 2,5 mm...Na okuk oblohy 4-5 mm.... ;)
U vizuálního pozorování je to o zvětšení/použitém okuláru!
A teda výstupní pupile! :o
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
David Svatoš

Příspěvek od David Svatoš »

Ach jo.. je jasný, že N-150mm ukáže víc jak R-90mm. Ale něco z toho průměru sežere centrální stínění. Takže z toho bude reálně tak jakoby 130mm? Pak se tady furt brečí, ře zrcadla s F/5 mají komu, nehodí se pro něj určitý okuláry, musí se kolimovat, práší se do toho, musí se to nechávat pokovovat, jsou nemotorný.. A já dodávám - vzhledově jsou prostě hnusný ;D
Tak, a teď jsem nakrkl zrcadláře ;)
Triedr:  BPC  7x35, 8x40, 20x60, Zeiss 8x30, 7x50, 10x50; Celestron 25x70
Dobson SW 200/1200,  Refra ED-80 na EQ3-2,  Lídlskop 70/700 na Astro-3,
stana

Příspěvek od stana »

Ne 130 mm ale 140 mm..
Ale kup si co chceš, je mi to fuk... ;D
P.S. Taky jsem trochu Refraktorista - mám malokuka!
;D :D
Já ohledně komy rozhodně nebrečím... ;)
Koma mi vadí-nevadí až někde na okraji 100° zorného pole...Dokonce jsem se včera díval s Ethoskem na Saturn "za roh" teda úplně na okraj Z.P. a Saturn byl furt Saturn... ;)
Furt otravujete s jakýmsi koma-strašákem... :-[ :P
Při pohledu za roh jsem si připadal jak utečenec z Jedličkova ústavu, že čučím ouplně mimo kamsi šejdrem...O tom Ethos není! Ethos je o tom, že máš volnost a necítíš okulár na oku a čučíš nalevo a napravo a je to SUPR "IN" POHLED!!
:)
Pardon, to není reklama, jen subjektivní dojem při používání těch dvou zelených granátů-čočkosuků...Fakt je prostě žeru a nemůžu si pomoct a neměnil bych je za nic na světě... 8-)
Panoptik má 68° Z.P. a v tomto rozsahu je Ethos dle mého názoru naprosto bez /rušivé a teda viditelné/ komy!
A to netvrdím jen já ale i fůra Amíků, co má Dobsony světelnosti 1:5..
Asi jim to, některým taky nevadí...Tím netvrdím, že ta vada tam není, ale oproti jiným okulárům je to zoft a mucha na okně..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
mkcz

Příspěvek od mkcz »

No a co se velikosti výstupní pupily týká, tak pro 90mm objektiv mi vychází max. rozumné zvětšení 150x a pro 150mm objektiv 250x.
V obou případech bude velikost výstupní pupily 0,6mm.
ladis
Věk: 46

Příspěvek od ladis »

Proboha to jsou tady hrozny keci ;)

Vezmete cokoliv a hlavne pozorujte. Teoretizovani je o nicem. Jinak je jasne, ze prumer nicim nenahradite. Nicim.
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
stana

Příspěvek od stana »

Proboha to jsou tady hrozny keci ;)

Vezmete cokoliv a hlavne pozorujte. Teoretizovani je o nicem. Jinak je jasne, ze prumer nicim nenahradite. Nicim. >:( 8-)
Snažím se poradit!
:)
"Hrozny keci" jsem zaznamenal v topiku o živých hvězdách... :P
Tady je to jen čajíček... :D
mkcz

Příspěvek od mkcz »

To David Svatoš:

Centrální zastínění ale v praxi pouze sníží kontrast a rozlišovací schopnost zůstává.
ladis
Věk: 46

Příspěvek od ladis »

Stano, to nebylo na Tebe. Ty jsi dobry pozorovatel. Nic ve zlem, ale nektere prispevky jsou opravdu hloupe. Jsou lidi, co stale mluvi o nejakych parametrech, ale v realu pak nenajdou zakladni souhvezdi :(
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
mkcz

Příspěvek od mkcz »

Stano, to nebylo na Tebe. Ty jsi dobry pozorovatel. Nic ve zlem, ale nektere prispevky jsou opravdu hloupe. Jsou lidi, co stale mluvi o nejakych parametrech, ale v realu pak nenajdou zakladni souhvezdi  :(
To je myšleno na mne ? Za těch pár základních výpočtů a diskuzi o parametrech dvou objektivů ?

Já jen, že Tě vůbec osobně neznám a na žádném společném pozorování jsem s Tebou nikdy nebyl. Tak nevím....
stana

Příspěvek od stana »

Stano, to nebylo na Tebe. Ty jsi dobry pozorovatel. Nic ve zlem, ale nektere prispevky jsou opravdu hloupe. Jsou lidi, co stale mluvi o nejakych parametrech, ale v realu pak nenajdou zakladni souhvezdi :(Ladisu! Myslím si, že oba + asi všechny zde sejří to počasí, jinak bychom tu nic nepsali a pak se pochlubili v topiku "pozorování" či jak se to jmenuje...
P.S. To, že se snažím poradit koupěchtivým a dostanu buchec, je jaksi nad rámec...
Však ať si kua koupí co chtějí! Já jen cítím povinnost předat radu od vás zde tu, co mi vymluvili nějakého Maka a doporučili Dobsona! Trefili se mi do šmaku a moc jim za to děkuji a jak říkají Slováci - Klobuk dole a tříkilo Dobson za malý peníz je dost dobré pokoukání!
Na nějaké refraktory 100 mm bych se klidně vykašlal...Refra uznávám jako přínos, nějaký Megrez APO 80-100 mm na festovní paralaktice s rovnačem pole a foťákem na astrofoto! Na okuk je potřeba co největší zrcadlo a intuitivní Dobson montáž...Kdo hledá něco jiného je asi buď neznalý věci nebo jiného naturelu než já, prostý okukovač oblohy... ;)
P.S. Jsem Staňa...Stana je proto, že se mi nechtěl psát háček...Jsem rodilý Prostějovák a Hanák blbééé... ;D
michal.b

Příspěvek od michal.b »

Musim se ohradit proti temto dvema prispevkum:

... A já dodávám - vzhledově jsou prostě hnusný  ;D
Tak, a teď jsem nakrkl zrcadláře  ;)
Tahle 150ka vazi 5 kilo, vejde se do bezne tasky pres rameno a da se s ni cestovat jakkoliv a kamkoliv. A vyprosuju si, ze by byla hnusna ;D

mkcz

Příspěvek od mkcz »

To michal.b:

Nádherný kousek. Gratuluji !
David Svatoš

Příspěvek od David Svatoš »

Michal.B: Tak to je pěkná prácička, klobouk dolů, tohle líbí. Ale vlastně to jen dokládá tu vyjimku potvrzující pravidlo :)
Triedr:  BPC  7x35, 8x40, 20x60, Zeiss 8x30, 7x50, 10x50; Celestron 25x70
Dobson SW 200/1200,  Refra ED-80 na EQ3-2,  Lídlskop 70/700 na Astro-3,
grajda

Příspěvek od grajda »

Já to nepotřebuju jako další dalekohled k tomu 70mm Newtonu, ale spíš jako náhradu. Už ho mám hodně dlouho a ta jeho montáž není taky moc stabilní. Každopádně vám všem děkuju a začnu šetřit  :)Nevím, zdalipak jsem to teď správně pochopil a nepíši to, co už je jasná věc:

Ten doporučovaný, dobře doporučovaný 150mm newton by nebyl jako další dalekohled. Je to opravdu kvalitní stroj na slušně stabilní montáži, se kterým je hodně zákazníků spokojených a za tu cenu je zadarmo.

Refraktor se používá pro planety taky a je často ještě kvalitnější, než newton, ale k tomu, aby tento newton předčil, bys svůj finanční limit musel minimálně desetkrát znásobit. Jinak názory se různí, ale myslím si, že k pohodlnýmu pozorování planet je nejlepší paralaktická montáž s pohonem (ten bys musel dokoupit). Jako dobrý kompromis, taky vynikající pro planety se ještě mrkni na ten "MAKSUTOV", co jsem předhodil.

Refraktor má taky svůj půvab a ten 120/1000 za cca 11000 Kč by byl taky bezva, ale je vhodnější spíš na DSO, kde se v něčem může tomu 150mm newtonu i vyrovnat, nebo jako univerzální dalekohled s krásou refraktoru. Na planety bude ale stejně lepší newton 150mm.
SW planetary 58°-2,5/400/8,7 (f/zv/zp')
SW 1,25/2''-70°-3,5/286/15+5/200/21+8/125/34+13/77/55
SW 2''-80°-20/50/96
Hyperion zoom-24-8/42-130/72-33
Filtry:ATC-všechny barevné+FX2,polarizační OMEGON
Odpovědět