jo presne decka, ten
https://williamoptics.com/wo-star71-71m ... -refractor je novejsi verze od WO. Jen to ve skutecnosti neni 71mm ale 70mm a F/5. Pry je to kus od kusu, lepsi i horsi a vetsinou jak ty WO tak ty pod TS znackou "delaji" pry trochu artefakty kolem jasnejsich hvezd (kus od kusu).
ten Vixen FL55SS jsem nejak vyloucil predem, jeste na nej znova mrknu, ale typicky ma vixen u tech spot diagramu okenko 200um, tj. 2x vetsi jak takahashi a 4x vetsi jak ASA na svych zrcadlovych soustavach... a jak jsem ted rozmazlenej ostrejma zrcadlovejma soustavama, tak se tech refraku bojim, ze to bude proste "knedle"...
jinak asi jsem ho vyloucil pro F/5.5+ bo tak nejak, ale je zrejme, ze refraktor nikdy nebude F/4 super kresba v celym poli na velky snimac, to proste jde az u velkych apertur a zejmena to jde u zrcadel (pro me aktualne plati, ze nejlepsi refraktor je reflektor

).
nicmene nejakou nahradu za 77EDII F/4.3 Borg bych uvital

uvidime pro co se nakonec rozhodnu.
mimochodem psal jsem do Starlight Instruments ohledne FTF vytahu pro Takahashi FS-60C(B) protoze SI nema v nabidce u tech malych 2" vytahu moznost koncovky na zavit, ale jen s 2" prstencem (BCR - brass compression ring) a misto aby me poslali do haje, tak mi napsali, ze by to jako slo, kdyz jim reknu co chci, ze by mi jako i udelali vlastni/custom zavit na konci vytahu atp. tak uvidime... no u vytahu za $600 bez DPH by jako mohli vyjit zakaznikovi vstric
to u toho Vixenu FL55SS se bojim ten vytah nahradit bude vetsi problem, uz z obrazku mi prijde, ze je tam ten vytah namontovan nakrivo