Ahojte
Montáž som už zbežne otestoval. Zatial som mal možnosť testovať iba s mojím kompaktom SONY RX 100. Test so zrkadlovkou bude keď chalani na akciu donesú niečo rozumné. Testoval som na Poľane - modrá zóna - dobrá obloha.
Vyhotovenie:
Vyhotovenie tela a mechanizmu je na slušnej úrovni. Telo je celokovové. Mechanizmus sa dá ľahko celý rozobrať.
Nedostatky:
- Výrobca zvolil pre uchytenie statývovej hlavy konštrukciu s veľkou fotodierou smerom do montáže a pribalil dve redukčé skrutky. Jednu z velkého na velký fotozávit a jednu z velkého na malý fotozávit. Veľký fotozávit bol nepresne vylisovaný čo malo za následok zaseknutie skrutky vo fotohlave. Pri jej vyberaní som redukčnú skrutku zničil. Vyriešiil som to kúpou druhej redukcie za cca 2e (Hama).
- Zameriavač polárky je obyčajná plastová rúrka. Toto som vedel a aj v DE recenzii to písali. Čo ma ale zaskočilo bolo, že vo vnútri nemala matný povrch. Lesklý vnútorný povrch hádže aj v noci odlesky a zameranie polárky je dosť nekonfortné. Plánujem to vyriešiť vložením valčeka s matného čierneho papiera. Presnosť zamerania je však aj napriek tomu dostatočná pre širokouhlé fotenie. S mojím kompaktom som skúšal 2 min a bolo to OK. Ak máte doma polárny hladáčik z nejakej montáže tak stojí zato ho tam primontovať. Pre fotenie s väčším ohniskom je to už ale otázne - otestujem a napíšem sem.
- Moja gulová hlava má nízku výšku a aretáciu riešenú páčkou. Nakoľko je LX2 širší ako podstava hlavy tak táto páčka pri aretácii narážala do tela LX2. Kto má aretáciu valčekom alebo vyžšiu hlavu nebue mať problém. Dá sa to poriešiť kúpou dyštančnej redukčnej skrutky, ktorá nadvihne hlavu - cca 5E (Hama). Nepovažujem to za nejakú chybu - skôr rôznorodosť fotohláv.
Fotenie:
Natiehnete budíka, nasmerejete foták na Andromedu a ide to

. Jednoduchosť obsluhy hodnotím velmi pozitívne. Nakoľko je fotenie oblohy pre mňa skôr doplnková záležitosť pri pozorovaní tak mi toto riešenie stačí.
Zatial som sa dostal len k single-shotovému foteniu. Som začiatočník. Plánujem nafotiť sadu fotiek a kamoš to potom poskladá. V prílohe tohto postu je fotka v oblasti Casiopea - Andromeda. F2, 30s, ISO 3200, SONY RX 100. Vyznačil som tam DSO, ktoré sme aj v tú noc pozorovali. V ľavo dole je vidieť hviezdu v tvare trojuholnika - to si ešte musím naštudovať čo to znamená. Vyvažovaciu strunu som nepoužil lebo kompakt je ľahký.
Záver:
Pokial nefotíte a chcete si občas niečo "cvaknúť" v noci tak je to dobrá voľba. Ďalšie postrehy po Vianociach.