Tak jsem se konecne dokopal ke slibene pohadce o kamere. Nejdriv jeste jednou podekuji Konihlavovi za to ze mi jako spravny astronadsenec zcela nezistne nabidl kameru k vyzkouseni, Pavle diky.
O kamere jsem si myslel ze by mohla byt pouzitelna na deepsky astrofoto, ale dokud to clovek nezkusi tak je to jen nejaka teorie a marketingove reci.
Musim rict ze me kamera rozhodne nezklamala, ba naopak, uz po par snimkach jsem zacal byt dost nadseny. Pro nekoho kdo je zvykly na dslr (a neni zmlsany chlazenou ccd tj. ja

) to byl celkem neuveritelny rozdil. Prestoze jsem vetsinu fotek zatim udelal v Praze tak i tak muzu s klidem rict ze opravdu netusim jak se jeste donutim vytahnout dslr z krabice. Ze tam bude nejaky rozdil to mi bylo jasne, ale ze rozdil v mono snimkach a snimkach pres bayerovu masku bude co se rozliseni tyce az tak velky tak to jsem si nemyslel.
Dalsi vec je citlivost, tady kamera drti dslr taky hodne slusne. Pri podobne dlouhe celkove expozici to pro moji chlazenou 350d nedopada moc dobre.
Co se napriklad ovladani tyce a tak nejak celkove prace s kamerou je rychlejsi a pohodlnejsi, s ovladaci zadny problem a po tom jsem pochopil, ze je proste potreba pokazde kdyz clovek na zacatku kameru pripojuje nastavit 12 bitu tak uz se mi ani nestavalo ze jsem omylem fotil v8.
Kalibrace: co se dslr naucis s nechlazenou kamerou jako kdyz najdes. Chce to dithering, a zkusit se co nejlepe trefit s darky k teplote lightu, proste stejne jako s nechlazenou dslr. S kalibraci jsem problemy nemel krom zacatku kdyz jsem to podcenil a pak jednou kdyz jsem byl liny delat darky, vzal darky z predchozi noci kdy byla teplota o dost nizsi a jeste jsem to mel bez ditheringu. To pak bylo pruhovane jako tygr.
Jedine co muzu kamere vytknout jsou svetle pruhy na vrsku a spodku snimku s menici se intenzitou ktere se nedaji okalibrovat a je nutne je vyhodit (dela to asi u 5-10 % snimku u delsich expozic a vypada to, ze to je standartni vlasnost kterou bude delat kazda kamera, nejak to souvisi s kalibraci senzoru, ukazka je prilozena v obrazkach)
Na odkazu nize je par ukazek pro predstavu (m13 a m16 z Prahy a ngc7023 ze Senohrab). Od kazdeho snimku tam je nezkalibrovana expozice, k tomu dark, flat, pak ta sama zkalibrovana expozice a nakonec prumer vsech expozic kdyby mel nekdo chut si to zkusit zpracovat.
data ke stazeni zde, heslo: astro
http://ulozto.cz/xbYdtV7K/qhy5lii-testing-images-zip