QHY5 II pro deep sky foto

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14889
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

QHY5 II pro deep sky foto

Příspěvek #46 od MMys » 24. 02. 2015, 20:08

Main relays - jo, to bude asi ten správný rozdíl.  Já jsem vůbec nějak položku main relays nezaregistroval, vždycky jsem používal buď guider realys, nebo přímo komunikaci s montáží. Proto mi nešlo do hlavy, jak se to spolu popere. Takže díky za tuhle diskuzi, nakonec jsem z toho moudřejší také.

Teď jsem kouknul na web k MaxIm DL:  http://www.cyanogen.com/help/maximdl/Sending_Commands_to_the_Telescope.htm

a tam se píše:


Guider Relays or Main Relays

Some CCD cameras include a built-in port that can be connected directly to a telescope mount, using an RJ-11 (telephone cable) connector. Cameras supporting this feature include all SBIG models, current-model Starlight Xpress cameras, and some special-purpose autoguider cameras such as the Orion StarShoot Autoguider. Normally Control Via is set to Guider Relays, but if you happen to have a main camera with an autoguider port, you can use it instead by selecting Main Relays.

Takže v téhle konfiguraci by to mělo fungovat. A taky asi funguje.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Libcz
Příspěvky: 516
Registrován: 07. 07. 2006, 13:43

QHY5 II pro deep sky foto

Příspěvek #47 od Libcz » 19. 03. 2015, 10:02

Tak čerstvá zkušenost z terénu - je to funkční, ale použitelnost malá. Vysvětlím podrobněji - kluci čínští z nějakého (mě) neznámého důvodu mají aktivní takovou fičuru, že pokud se zapne 12bit vyčítání obrazu, deaktivuje se guide port. Takže diskutovaný postup v MaximDL (QHY5l hlavní, Celestron Neximage guidovací, pulzy se posílají přes QHY ST4 port) sice funguje na jedničku, ale lze fotit pouze 8-bitově :( Jedině fakt propojit montáž a PC napřímo přes ručku, ale mám SynScan verzi 2.xx a ta to neumí. Mám sice HW modifikaci, ale už nemám COM port (jen obal z něj :-D)

Leze z toho pak něco takového, z čehož teda moc nadšený věru nejsem (80x100s gain 70, 8bit, kalibrace pouze DF)
Libor Brodský
HEQ5, ED80/600, Canon 350D, QHY5L-II

Uživatelský avatar
mich1
Příspěvky: 1088
Registrován: 24. 07. 2010, 20:00

QHY5 II pro deep sky foto

Příspěvek #48 od mich1 » 19. 03. 2015, 11:07

Hele to neni az zas tak spatny, ale kazdopadne ve 12 bitech by to urcite dopadlo lepe.
newton 30 cm, eq6

Uživatelský avatar
ogami
Příspěvky: 725
Registrován: 15. 02. 2009, 17:42
Kontaktovat uživatele:

QHY5 II pro deep sky foto

Příspěvek #49 od ogami » 19. 03. 2015, 12:23

Libcz: pres neco takoveho by mela jit propojit montaz s PC a jde to mimo rucku. pouzivam to na svou Syntrek montaz (pres EQmod) a nikdy bych to za ovladani ruckou nemenil ;)
Ondřej Kozáčik
Dalekohledy: SW Esprit 80, Scopos ED 66/400, GSO 150/750, Baader Vario 60
Montaz: HEQ-5 Syntrek
CCD: ATIK 383L+, QHY5
Filtry: Astrodon  LRGB 36mm, Starlight Xpress USB FW

Uživatelský avatar
dablik
Příspěvky: 567
Registrován: 17. 09. 2012, 13:17
Bydliště: Panenský Týnec
Věk: 40

QHY5 II pro deep sky foto

Příspěvek #50 od dablik » 19. 03. 2015, 12:55

Libore, neco podobneho, jako postnul ogami, pred casem vyrabel biker.fm . Ja mam od nej taky jeden kousek a slape to v pohode.
na foceni: SV80 APO, WO102 GT, ASI1600MM cool, 8x50 hledacek + QHY5, hodne ruznych krouzku a udelatek :)  
montaz: EQ6R

Uživatelský avatar
Libcz
Příspěvky: 516
Registrován: 07. 07. 2006, 13:43

QHY5 II pro deep sky foto

Příspěvek #51 od Libcz » 15. 04. 2015, 21:44

Ogami, Dablik - tak já nakonec jak přecházím na pointaci přes hledáček, tak jsem vyzkoušel ručku přepnout na řízení přes sériový port (mám tam HW modifikaci, aby to šlo a takový přepínač naboku chráněný proti nechtěnému přepnutí, skoro jako odpalovací čudlík raket ve stíhačce :-D) a světe div se, ono to ještě funguje na jedničku. Takže si časem určitě nějakou galaxii (asi znovu M101, ať jde vidět rozdíl) zkusím QHY-kem na 12bitů
Libor Brodský
HEQ5, ED80/600, Canon 350D, QHY5L-II

Uživatelský avatar
MayJ
Příspěvky: 1147
Registrován: 12. 07. 2016, 20:42
Bydliště: Sázava
Věk: 34
Kontaktovat uživatele:

Re: QHY5 II pro deep sky foto

Příspěvek #52 od MayJ » 16. 01. 2017, 19:33

A jaký soft by jste nejvíce použili na jednotlivé snímky z této kamery?
Díky

Uživatelský avatar
majklus
Příspěvky: 592
Registrován: 12. 06. 2014, 09:18
Bydliště: Tehov u Říčan
Věk: 41

Re: QHY5 II pro deep sky foto

Příspěvek #53 od majklus » 17. 01. 2017, 08:47

Když jsem s ní zkoušel fotit, používal jsem na DSO FireCapture a později Sequence Generator Pro - lite verze je zdarma a dobře si rozumí s PHD2 na pointaci a dithering...

Na planety a Měsíc používám FireCapture doteď.
AR127/1200, TS72/432 APO, N100/1029 na koukání; RC203/1624, N203/1000, N150/600 na focení; Canon 1000Dm, ASI174MM Cool

Uživatelský avatar
MayJ
Příspěvky: 1147
Registrován: 12. 07. 2016, 20:42
Bydliště: Sázava
Věk: 34
Kontaktovat uživatele:

Re: QHY5 II pro deep sky foto

Příspěvek #54 od MayJ » 17. 01. 2017, 09:48

Děkuji za komentář, slyšel jsem, že si tato kamera s FireCapture moc nerozumí, ale může to být věc názoru, vyzkouším.
Ten sequence generator vyzkouším také.
Díky

Uživatelský avatar
MayJ
Příspěvky: 1147
Registrován: 12. 07. 2016, 20:42
Bydliště: Sázava
Věk: 34
Kontaktovat uživatele:

Re: QHY5 II pro deep sky foto

Příspěvek #55 od MayJ » 17. 01. 2017, 21:38

Ještě se zeptám Sequence generator asi nekomunikuje přes USB ale jedině ASCOM?
Díky

Uživatelský avatar
MayJ
Příspěvky: 1147
Registrován: 12. 07. 2016, 20:42
Bydliště: Sázava
Věk: 34
Kontaktovat uživatele:

RJ-11/RJ-12

Příspěvek #56 od MayJ » 03. 04. 2017, 21:00

Zdravím všechny,
měl bych dotaz ohledně kabelu na guiding. U kamery QHY 5LII-C je součástí guinding kabel, který má oficiální označení RJ-12.
Já tento kabel bohužel nemám, dá se použít normální kabel, který má onačení telefonní a nebo musím koupit přímo ten od výrobce?
Všem díky

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 3842
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: QHY5 II pro deep sky foto

Příspěvek #57 od Bill » 03. 04. 2017, 21:47

Ano, je to běžný telefonní kabel - ale musí mít zapojených všech 6 pinů (RJ11 má jenom 4 kontakty). Taky zapojení musí být 1:1. Už jsem viděl tlf. kabely, které byly otočené - 1-6, 2-5, 3-4...

Jinak zrovna jsem pro někoho jiného koupil kabel a konektory - takže v případě zájmu můžu nacvaknout a poslat...
M:736 750 113

Uživatelský avatar
MayJ
Příspěvky: 1147
Registrován: 12. 07. 2016, 20:42
Bydliště: Sázava
Věk: 34
Kontaktovat uživatele:

Re: QHY5 II pro deep sky foto

Příspěvek #58 od MayJ » 03. 04. 2017, 21:54

Super díky pošlu SZ

Davifi
Příspěvky: 91
Registrován: 29. 08. 2017, 23:06
Bydliště: Příbram
Věk: 22

Re: QHY5 II pro deep sky foto

Příspěvek #59 od Davifi » 24. 01. 2018, 21:33

zdravím hoši, myslíte, že tahle řada té QHY5 II bude vhodná na planety a jasnější deep sky ?

http://www.supra-dalekohledy.cz/kamera- ... 49896.html


Zpět na “Astrofotografická technika”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti