QHY5 II pro deep sky foto

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14869
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

QHY5 II pro deep sky foto

Příspěvek #1 od MMys » 29. 06. 2014, 13:37

Tohle téma bylo oddělené z důvodu, že z téhle levné nechlazené CCD kamerky padají docela zajímavé snímky, tak ať další diskuzí neplevelíme vlákno snímky.
MMys


to co z té kamery padá jsou 8-bitové obrazy ?  Můžeš někde vystavit jeden snímek, před kalibrací a pak zkalibrovaný ?
Fakt by mě to zajímalo.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
mich1
Příspěvky: 1085
Registrován: 24. 07. 2010, 20:00

QHY5 II pro deep sky foto

Příspěvek #2 od mich1 » 29. 06. 2014, 14:31

Kameru mam nastavenou na 12 bitu (druha moznost je 8). Jeste jsem zapomel dodat ze to z toho pada jak 16 bit.
newton 30 cm, eq6

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18532
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

QHY5 II pro deep sky foto

Příspěvek #3 od MilAN » 29. 06. 2014, 15:45

Jakým programem ovládáš kameru - snímání a v jakém upravuješ monochromatický obraz ?
Dík.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
mich1
Příspěvky: 1085
Registrován: 24. 07. 2010, 20:00

QHY5 II pro deep sky foto

Příspěvek #4 od mich1 » 29. 06. 2014, 15:52

Milan: snimani v maximu, a kalibrace skladani a zpracovani v pixinsightu.
newton 30 cm, eq6

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14869
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

QHY5 II pro deep sky foto

Příspěvek #5 od MMys » 29. 06. 2014, 16:43

Jasně, už na to koukám. Ty dílčí snímky ve 12-bitech nevypadají zas tak špatně, s ohledem na to že to není vůbec chlazené. Tyhle CMOS-y mají evidentně celkem malý temný proud. Tedy driver pro MaxIm umožňuej navolit 8 vs. 12 bitů ? Mám QHY5 klasickou, ty první velkou kulatou černou, a tam jsem nikdy 12 bitů nenašel, i když použitý senzor je 12-bitový. Tahle kamera asi umí jen 8 bitů.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
mich1
Příspěvky: 1085
Registrován: 24. 07. 2010, 20:00

QHY5 II pro deep sky foto

Příspěvek #6 od mich1 » 29. 06. 2014, 16:49

Driver mam ascom a kdyz to clovek pripojuje v maximu tak to chce v properties zakliknout 12 bit jinak se to pripoji jako 8.
newton 30 cm, eq6

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14869
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

QHY5 II pro deep sky foto

Příspěvek #7 od MMys » 29. 06. 2014, 17:19

Tak QHY5 původní (ne II) to asi neumí, teď jsem stáhl poslední systémový driver ke kameře i ASCOM driver, a v MaxIm je v ASCOM ovladači jen nastavení zisku, nic víc. 12 bitů  asi umí až QHY5 II.

Jsem tu docela O.T. Nemám na to založit téma QHY5 II na deep-sky astrofoto ?
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
mich1
Příspěvky: 1085
Registrován: 24. 07. 2010, 20:00

QHY5 II pro deep sky foto

Příspěvek #8 od mich1 » 29. 06. 2014, 17:34

Jo to klidne muzes, ja tam pak hodim nejaky expozice, darky a tak at si lidi muzou udelat obrazek o tom jak to funguje, akorat bych rad nejdriv nafotil nejaky data i mimo Prahu.
newton 30 cm, eq6

Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 6047
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

QHY5 II pro deep sky foto

Příspěvek #9 od Cztwerec » 03. 07. 2014, 00:27

Docela legrační, že tu není žádný další příspěvek, vlastně co k tomu dále říct?

Nechete změnit název tématu na DSO pomocí kamer s čipem CMOS MT9M034 ?

Pokud vím, další dobré výsledky tu udělali i majitelé ASI kamerek včetně barevných verzí... Čip stejný.

ASI ZWO si doslova říká o Peltiera :) zadní strana k tomu celkem láká.



Je to jen takový návrh.
Dobrý seeing, to je oč tu běží... http://astrofotky.cz/~Cztwerec
Jsem opravdový pan kuchař, žádný astronom profesionál, proto se tak rád a často ptám na věci kterým nerozumím.

Uživatelský avatar
mitovka
Příspěvky: 2001
Registrován: 17. 12. 2007, 06:38

QHY5 II pro deep sky foto

Příspěvek #10 od mitovka » 03. 07. 2014, 07:38

http://stargazerslounge.com/topic/189137-peltier-cooled-zwo-asi-120-mc/

Ale dajú sa nájsť aj iné amatérmi vyskúšané riešenia.
mitovka

Uživatelský avatar
hokle
Příspěvky: 1276
Registrován: 03. 03. 2009, 13:21

QHY5 II pro deep sky foto

Příspěvek #11 od hokle » 03. 07. 2014, 09:40

NWT 14", SW 254/1200, TS804 Triplet APO, SW70/500, AD800, EOS450Dm, EQ8, SPC900NC, турист-4 10x30, ASI120MM, ASI290MC, Atik460EXm

Uživatelský avatar
Konihlav
Příspěvky: 5505
Registrován: 24. 01. 2008, 15:21
Kontaktovat uživatele:

QHY5 II pro deep sky foto

Příspěvek #12 od Konihlav » 03. 07. 2014, 09:45

nevyhoda ASIny je 8-bit ADC :-/ v tom ma QHshYtka vyhodu, ze umoznuje 12-bit ADC v bin1x1 coz je pro foceni DSO dost podstatny...

Uživatelský avatar
hokle
Příspěvky: 1276
Registrován: 03. 03. 2009, 13:21

QHY5 II pro deep sky foto

Příspěvek #13 od hokle » 03. 07. 2014, 10:15

Ale vždyť ve specifikaci píšou 12bit:
Specification:
Bit rate: 12bit output(12bit ADC)

a pro Fire captue je tam tato poznámka:

FC2.3 offer native support of ASI Cameras. it can support bin2,12bit output and mouse drag and set ROI etc..

To znamená, že bin 1x1 to neumí?
NWT 14", SW 254/1200, TS804 Triplet APO, SW70/500, AD800, EOS450Dm, EQ8, SPC900NC, турист-4 10x30, ASI120MM, ASI290MC, Atik460EXm

Uživatelský avatar
mitovka
Příspěvky: 2001
Registrován: 17. 12. 2007, 06:38

QHY5 II pro deep sky foto

Příspěvek #14 od mitovka » 03. 07. 2014, 10:22

ASI (120MM) "umi" 12bit. Už som tak fotil. Pri planátach to vyzeralo bez rozdielu, na DSO to snáď význam malo.
mitovka

Uživatelský avatar
Konihlav
Příspěvky: 5505
Registrován: 24. 01. 2008, 15:21
Kontaktovat uživatele:

QHY5 II pro deep sky foto

Příspěvek #15 od Konihlav » 03. 07. 2014, 10:23

a jo, tak moje chyba jsem si nevsiml, tu 8-bit ADC poznamku maj u jinejch kamer (130tka napr.) a ne u 120MM tam je fakt 12bit...

me na qhshytce stve, ze to jednou za cas udela ten svetlej pruh bud nahore nebo dole a pak natocene video (timelapse) vypada jako bourka na horizontu a to me sere:

http://www.youtube.com/watch?v=WEu_cBvTgL0

ze bych ji vymenil za ASInu? uz jsem ji mel 1x pujcenou.


Zpět na “Astrofotografická technika”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host