Dalekohlad Meade LX200 14" vidlicova montaz a rovnikovy klin, pointacny skywatcher f=500m, point. kamera meade dsi II, software PHD guiding a stale mi vznika chyba na RA vid obrazok ps. aj ked trocha skomoleny http://cbitfm.minet.sk/ra-error.png.
Skuste poradit kde moze byt problem ze sa to takto sprava pri pointacii a ani to neupointuje hviezdy su roztahane kvapky uz po cca 40sekundach. dik za kazdu radu
Ahoj kolego,
podle grafu máš problém v Dec ose, na mé LXD-75 používám parametr Max Dec nastavený na hodnotu kolem 300.
Dříve se mi též stávalo, že se kamerka pozvolna protáčela v okulárovém výtahu---efekt byl stejný jako u tebe---hvězdy byly protáhlé.
Přeju hodně štěstí ;).
Mam podozrenie ze chyba je niekde inde , moj predpoklad je ze to vobec nepointuje v ose DEC - Ascom driver , to ma napadlo v dnesny vecer prikladam graf ako by ani vobec v ose dec nefungovala pointacia na hviezdu
Nevím jestli Ti to pomůže,ale když jsem měl problém s guidingem v RA ose (skákalo to nahoru dolů),tak po sérii několika pokusů a omylů jsem snížil pointační rychlost montáže a toto pomohlo.
tak uz mam prsne zistenie v com je problem, ak zapnem guiding, tak jdnoducho montaz nestiha vyrovnavat deklinacnu odchylku, tak som montazi rucne pomahal s rychlostou pohybu montaze = guide najnizsia rychlost a musel som hodne vela tlacit tlacidlo na autostare. skuste navrhnut riesenie. dik
ps. mozna chyba = velmi nepresne polrne ustavenie montaze preo v deklinacnej osi nestiha motor v guide rate za hviezdou .....
janm :
ja som mal donedavna podobne problemi s pointaciou a chvalabohu su vyriesene. Mne stacilo presne nastavit pointacnu kameru aby sa hvieyda pohybovala v jednej osi presne v horizontalnom smere.Nevedel som to a vdaka dobrej rade je to OK.Mas tu kamerku nastavenu???
Problem asi je vyrieseny, stacilo precitat help k phd guide , sposob dorovnavania odchylky v ose DEC, su 3 moznosti 1. ak je odchylka mala od pol. ustavenia a ak je odchylka velka smerom na sever pouzi nastavenie NORTH, ak na juh tak SOUTH. Dufam ze sa mi to podari vecer vyskusat a nesklame ma pocasie , je 1.16 a objavilo sa vela mrakov na oblohe.
ze nestiha v nestiha v dec vidiet z toho grafu. rozhodne zvacsi mx dec (24 je urcite malo) a pozri sa tiez ako mas nastavenu guiding speed v montazi, ja pouzivam 0.5 a default je asi 0.25.
GSO RC8, Takahashi FSQ85, Borg 77ED / ATIK VS60, ATIK One9, SX H694 / Všetko na Mac OS X, domácnosť bez Windows
No ja jen dodam, ze podle toho obrazku je chyba opacnym smerem nez je nastavena pointace a je tudiz zcela logicke ze to nepointuje. Nastav south a nebo auto a uvidis.
Ale přece při pointaci přes program PHDGuiding na to nemá nastavení samotné ručky vliv, ovlivňují to hodnoty nastavené v rozhraní EQASCOM.
Ano, cez EQASCOM nie, ale nespomina, ze by ho pouzival. Ak ano, tam je default dokonca 0.1x a to uz vacsinou nestaci ani na kalibraciu PHD.
GSO RC8, Takahashi FSQ85, Borg 77ED / ATIK VS60, ATIK One9, SX H694 / Všetko na Mac OS X, domácnosť bez Windows
zvysena rychlost pre guide na 216percent, skusal som aj south parameter vysledok stale ten isty odchylka DEC cervena pada nezavratne dole, vyskusal som aj pointacnu kameru otocit o 90stupnov a skalibrovat phd a vysledok stale ten isty , včul buďme mudri, kde robim chybu...