Sice to směřuje trochu O.T. ale pod tohle se můžu podepsat. Vojtovým newtonem jsem se díval loni na Šumavě, a posadilo mě to na zadek, žádná chlupatina, krásné bodové hvězdičky. Velký rozdíl té 350-ky oproti mé 400-ce. Pravděpodobně to souvisí s povrchem (hrubostí, texturou zrcadla). Přesnost udaná jako p-v, toho moc nepoví. Rozhodující bude skutečný SR, změřené na interferometru, a hladkost povrchu. V tomto směru je to research grade zrcadlo od Orion Optics asi úplně jinde, než běžná produkce. Cena pochopitelně taky.
A temperací, prouděním vzduchu ani seeingem to nebylo. Oba stroje stály vedle sebe, ve stejný čas, oba byly otevřené konstrukce, vytemperované a zkolimované. V obou Paracorr + stejné okuláry.
Zajímavá byla i znatelně menší citlivost toho Vojtova zrcadla na zhoršení seeingu. Degradace obrazu u jeho stroje byla viditelně menší, než u mého.
Je holt zrcadlo a ZRCADLO ;)
Protoze se prave chystam k procesu nakupu/upgradu/ladeni levneho cinskeho newtona s cilem zoptimalizovat jej na uroven "low cost" astrografu, tak mne toto tema docela zajima.
Prozatim jsem vychazel z toho ze pro astrofoto (DSO, nikoliv planety) je kvalita dnesnich strojove vyrabenych zrcadel 300/1200mm naprosto dostatecna a limity jsou predevsim v mechanicke konstrukci (tubusy, vytahy, uchyceni optiky, levne komakorektory...).
Moje predstava je poridit nejlevnejsi cinsky newton 300/1200, ale se solidnim minimalne 3" okularovym vytahem (http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p4926_TS-12--f-4-Imaging-Newton---94--Reflektion---3-3--Auszug.html nebo http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/de/info/p4773_Skywatcher-QUATTRO-12-S-Fotonewton-300mm-f-4---Metalltubus.html)
Doplnit jej kvalitnim 3" ASA komakorektorem 0.95x a postupne povymenovat/doladit ty mechanicke dily, ktere se ukazi jako nejslabsi (mam predjednany carbon tubus, jine dily jsou ve vykresech pro CNC stroj).
Otazkou je zda se nakonec neukaze nejslabsim clankem prave ta levna cinska optika...a zda by poslednim krokem upgrade nemusel byt upgrade prave te originalni optiky.
Ma na astrofoto DSO nejaky podstatny vliv parametr 1/6 - 1/10 Lambda?
diky,