ako urobim flatfield?

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Uživatelský avatar
mich1
Příspěvky: 1115
Registrován: 24. 07. 2010, 20:00

Re: ako urobim flatfield?

Příspěvek #16 od mich1 » 23. 09. 2019, 18:32

Jo tam to asi muze byt trochu problem, kazdopadne i kdyz se to clovek rozhodne vyzkouset a neni to pak ono tak ho to vzhledem k skoro nulove cene nemusi moc mrzet, a treba se i neco noveho nauci. U me byla 350d s aps-c maximum pri f4.5, tam to bylo v pohode. A jestli jeste bude neco do budoucna, tak jedine mensi chip, a rozhodne ne dslr, clovek si usetri problemy a nervy :)
newton 30 cm, eq6

Uživatelský avatar
PetrV
Příspěvky: 663
Registrován: 12. 09. 2008, 14:35
Bydliště: Praha

Re: ako urobim flatfield?

Příspěvek #17 od PetrV » 23. 09. 2019, 19:09

Tak to jsou pro mě docela důležité informace, díky.
Chci fotit Newtonem 150/600 (plus komakorektor) a APS-C.
Takže flat v zásadě jen z večerní/ranní oblohy?
A sigma - clip je v DSS to, co se označuje jako Sigma - Kappa slučování?

Uživatelský avatar
LukasNestak
Příspěvky: 1018
Registrován: 11. 07. 2018, 17:27
Bydliště: Sereď
Věk: 36

Re: ako urobim flatfield?

Příspěvek #18 od LukasNestak » 23. 09. 2019, 19:16

Pri poslednom snímaní "predvčerom" som mal flaty 1/400s ISO1600 a boli zlé.
Včera som spravil nové 1s ISO100 "lighty som fotil ISO1600" a boli lepšie, ale tiež ani zďaleka ideálne. Pri 25-50% histogame na nich už bolo vidno cca 5-7 hviezd. Nechcelo sa mi robiť flaty aj tretí večer, tak som to poskladal aj s hviezdami na flatoch.
Niekto napísal že ich robí 4s, to si pri ISO1600 neviem predstaviť. To už nepomôže ani pohyb ďalekohľadom + upravená sigma.
T7m_6Dmod_qhy10_gs190/50mm_N250f4CFmod_LosmandyG11Geminy1
http://astrofotky.cz/~Nestak

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 3901
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: ako urobim flatfield?

Příspěvek #19 od Bill » 23. 09. 2019, 19:19

Ono záleží i jakou máš oblohu - pokud jezdíš za tmou, tak přesná kalibrace není tak důležitá. Já mám flat ke 150/600 vyfocený doma o strop...
Protože rozhodně nebyl rovnoměrně nasvícený, tak jsem udělal několik snímku s různým natočením tubusu a zprůměroval...
Docela to sedí ;)
M:736 750 113

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14958
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Re: ako urobim flatfield?

Příspěvek #20 od MMys » 23. 09. 2019, 19:58

On fo tí na kraji města, na horší obloze než mám já, a tam potřebuje extrémně přesný FF.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
PetrV
Příspěvky: 663
Registrován: 12. 09. 2008, 14:35
Bydliště: Praha

Re: ako urobim flatfield?

Příspěvek #21 od PetrV » 23. 09. 2019, 20:05

Fotím zpravidla poblíž Koněpruských jeskyní, kam se jezdívá ve vlákně "Pozorování u Prahy". Takže tma tam už je, ale Šumava nebo dokonce Jizerka to není.

Zkoušel jsem už dřív taky různé domácí plochy, ale nevím. Na stropě je dost drobných nerovností z omítky, na kterých se dělají maličké stíny, dokonale hladké plochy třeba na nábytku jsou zase často trochu lesklé.
Různé focení přes bílé triko nebo papír jsou totéž, prostě je tam nějaké struktura, která dělá tmavší a světlejší místa.

Přijde mi, že to chce buď oblohu (a to ještě budu nervózní, abych tam neměl nějaký gradient) nebo FF Box, před kterým ale Martin pro sestavu jako ta moje varoval.

Mimochodem, vyžaduje se u FF stejné iso jako u lightů? DSS mi nadává, když tam cpu něco jiného.

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14958
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Re: ako urobim flatfield?

Příspěvek #22 od MMys » 23. 09. 2019, 21:43

Obecně nevyžaduje. Stejné ISO musí mít dvojice Light a DarkFrame a odlišné ISO může mít Flatfield a DarkFlat (DF pro Flatfield) - samozřejmě zase shodné pro tu dvojici.

Pokud to DSS vadí, tak je to problém implementace.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
PetrV
Příspěvky: 663
Registrován: 12. 09. 2008, 14:35
Bydliště: Praha

Re: ako urobim flatfield?

Příspěvek #23 od PetrV » 23. 09. 2019, 22:31

Děkuju. Taky mi to přišlo zbytečné.

Ještě prosím, sigma clip je tedy v DSS Kappa-Sigma ořezání?

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14958
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Re: ako urobim flatfield?

Příspěvek #24 od MMys » 23. 09. 2019, 23:01

Nejspíš ano, ale kdo ví. Ten překlad DSS do češtiny je hrozný, to nedělal astronom. Doporučuji přepnout do angličtiny.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200


Zpět na “Astrofotografická technika”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: mich1 a 2 hosti