ako urobim flatfield?

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Uživatelský avatar
viktormt
Příspěvky: 897
Registrován: 14. 12. 2008, 22:49

ako urobim flatfield?

Příspěvek #1 od viktormt » 11. 07. 2010, 10:24

zdravim, v tutorialoch o registracii fotiek som sa vela krat docital o vytvoreni darku a flatfieldu..

moze mi niekto napisat podrobne ako ich vytvorim?


Uživatelský avatar
viktormt
Příspěvky: 897
Registrován: 14. 12. 2008, 22:49

ako urobim flatfield?

Příspěvek #3 od viktormt » 11. 07. 2010, 12:10

vdaka, ale je to navod, ktoremu zase nerozumiem..

pise sa:
1. namířením dalekohledu na rovnoměrně nasvětlenou bílou plochu (tzv. dome flat-field)

ale ked odfotim rovnomernu bielu plochu, predsa nedostanem takuto fotku:


prosim, ako mam teda odfotit flatfield? nejdem fotit cez dalekohlad

Uživatelský avatar
Psion
Příspěvky: 7878
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

ako urobim flatfield?

Příspěvek #4 od Psion » 11. 07. 2010, 12:35

Ano dostaneš takovou to fotku, kde jsou vidět prachová zrnka na krycím skle čipu (velká kolečka) a pak vidíš malé krupičky, což je voda, která se sráží na chlazeném čipu a to je známka, že se ti tam dostala vlhkost a focení nebude stát za nic.
Celestron 200/1200, Meade LX-200ACF
Zerochromat 200/2450, TEC 140
Celestron CG-5 AT GT, Gemini G42
SkyWatcher ED80, Pentax 75 SDHF,
Takahashi FC-100DL, Solarview 50
EOS 40Da cooled, SBIG ST-4000XCM
SBIG ST-402ME, SBIG ST-2000XM

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14958
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

ako urobim flatfield?

Příspěvek #5 od MMys » 11. 07. 2010, 12:45

Pokud je uvedený návod složitý a nechceš řešit proč a co, tak jeden jednoušší:

Dej těsně před objektiv bílej papír, namiř to na nějaký zdroj světla (žárovka, slunce, oblačná obloha - to je celkem jedno) a nafoť sadu snímků takovou expozicí, aby histogram byl zhruba v polovině rozsahu. Foť do RAWu pochopitelně.

Ale bez hlubší znalosti problematiky to časem stejně nepůjde a nevyhneš se tomu, tak proč nezačít rovnou...
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
viktormt
Příspěvky: 897
Registrován: 14. 12. 2008, 22:49

ako urobim flatfield?

Příspěvek #6 od viktormt » 11. 07. 2010, 13:01


Pokud je uvedený návod složitý a nechceš řešit proč a co, tak jeden jednoušší:

Dej těsně před objektiv bílej papír, namiř to na nějaký zdroj světla (žárovka, slunce, oblačná obloha - to je celkem jedno) a nafoť sadu snímků takovou expozicí, aby histogram byl zhruba v polovině rozsahu. Foť do RAWu pochopitelně.

Ale bez hlubší znalosti problematiky to časem stejně nepůjde a nevyhneš se tomu, tak proč nezačít rovnou...

dobre, na zaciatok to skusim takto..
ako prosim este nafotim lightsnimky?

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14958
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

ako urobim flatfield?

Příspěvek #7 od MMys » 11. 07. 2010, 14:13

už jsem psal, že je potřeba nastdovat tu terminologii, jink se tu budeme bavit o ničem ;)

To čemu se v anglické terminologii říká light frame je normální snímek objektu.

Pokud zápasíš i s DSS, mrkni třeba sem: http://posec.astro.cz/view.php?cisloclanku=2006111701
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
viktormt
Příspěvky: 897
Registrován: 14. 12. 2008, 22:49

ako urobim flatfield?

Příspěvek #8 od viktormt » 11. 07. 2010, 21:29


už jsem psal, že je potřeba nastdovat tu terminologii, jink se tu budeme bavit o ničem  ;)

To čemu se v anglické terminologii říká light frame je normální snímek objektu.

Pokud zápasíš i s DSS, mrkni třeba sem: http://posec.astro.cz/view.php?cisloclanku=2006111701

vdaka za rady, uz v tom mam jasnejsie, ale mam posledne dve otazky..

ked nafotim napr 30 lighframeov, musim nafotit aj 30 darkov, s tou istou dlzkou expozicie? a co flat? musim nafotit aj ten?
mozem pouzit vzdy rovnaky flat a dark alebo fotit nanovo?

Uživatelský avatar
deavi
Příspěvky: 1534
Registrován: 01. 03. 2005, 04:38

ako urobim flatfield?

Příspěvek #9 od deavi » 12. 07. 2010, 00:15

Pokud máš 30 Light snímků tak tomu při stejné teplotě, času, citlivosti nafoť aspoň stejný počet darků, dfct. jako by si fotil Light, ale se zakrytým objektivem. Nevím co máš za kameru/foťák, ale na flat snímek focený přes DSLR ti stačí cca 8-10 snímkú a přes CCD třeba já dělám 30 snímků.

Na tu druhou část Tvé otázky je jednoduchá odpověď:
Dark: můžeš použít vícekrát, za předpokladu nastavení stejných parametrů. Tzn. stejný čas, stejná citlivost, stejná či hodně podobná teplota. Pokud něco z toho budeš mít při dalším focením jiné, děláš novou kalibrační sadu.

Flat: děláš nové flaty, když máš jinou konfiguraci sestavy. Tj. jiná poloha foťáku, použiješ jiný filtr, nebo cokoliv co změníš mezi dalekohledem a foťákem(CCD kamerou). Můžeš použít stejnou sadu flatů, když je vyfotíš otáčením DSLR o 360 stupnu ve výtahu a uděláš si tak univerzální flat, který můžeš použít pro více snímaných objektů.

Ale jak už tady zaznělo, zde na AF je toho kvantum této problematiky, stačí si to jen najít, pročíst, proštudovat a vyskoušet.
http://www.astronom.cz/deavi/
EQ-8, Newton AG 200/760mm f:3,8, karbon 7mm, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, SW ED 80/600, TVGuider, CCD kamera ZWO ASI071PRO, Baader 7nm Ha, OIII, SII, Astronomik 2'' filtr L,R,G,B, CANON 70D, Canon L 17-40

Uživatelský avatar
PetrV
Příspěvky: 663
Registrován: 12. 09. 2008, 14:35
Bydliště: Praha

Re: ako urobim flatfield?

Příspěvek #10 od PetrV » 20. 09. 2019, 21:19

Ahoj, využiju tohle téma, ať nemusím zakládat nové, k dotazu ohledně Flatfield boxu.

Například od Lacerty jsou k dispozici FFB s konstantním jasem nebo regulovatelné. Regulovatelné jsou údajně k využití u snímačů s mechanickou závěrkou. Jak je to, používám-li DSLR? Potřebuju fotit FF třeba na 2 sekundy se ztlumeným světlem, nebo mi stačí levnější FFB a můžu fotit třeba na 1/500 s?

Děkuju
P.

Uživatelský avatar
mich1
Příspěvky: 1115
Registrován: 24. 07. 2010, 20:00

Re: ako urobim flatfield?

Příspěvek #11 od mich1 » 22. 09. 2019, 20:07

No me na dslr vzdy mnohem lepe fungovaly delsi flaty, delal jsem okolo 5 sekund.
newton 30 cm, eq6

Uživatelský avatar
LukasNestak
Příspěvky: 1018
Registrován: 11. 07. 2018, 17:27
Bydliště: Sereď
Věk: 36

Re: ako urobim flatfield?

Příspěvek #12 od LukasNestak » 22. 09. 2019, 21:37

mich1:
Ako si robil 5s flaty? Mne to už berie hviezdy aj pri 1s keď ich robím z oblohy. Riadim sa histogramom.
T7m_6Dmod_qhy10_gs190/50mm_N250f4CFmod_LosmandyG11Geminy1
http://astrofotky.cz/~Nestak

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14958
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Re: ako urobim flatfield?

Příspěvek #13 od MMys » 22. 09. 2019, 21:42

No musíš tím v průběhu nebo mezi expozicemi hýbat, sigma clip pak hvězdy vyhází.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
mich1
Příspěvky: 1115
Registrován: 24. 07. 2010, 20:00

Re: ako urobim flatfield?

Příspěvek #14 od mich1 » 23. 09. 2019, 17:23

LukasNestak: Vyrobil jsme si lightbox protozeme uz nebavilo mit neustale nejake problemy se spatnym flatem, u dslr to vetsinou znamenalo nepouzitelny snimek. Cena vyroby prakticky nula, 4 x bila ledka, kus dratu, velka krabice trocha polystyrenu, nejake ctvrtky na odraznou plochu a pak prusvitne papiry na ztlumeni a co nejlepsi rovnomernost nasviceni. K tomu soucastky asi za 20 kc na vyrobu pwm regulatoru, 4.5V baterka a trocha pajeni a lepeni. Vysledek moznost delat flaty od milisekund do minut podle potreby, pokazdy stejny, pokazdy bez problemu. Lightbox se sice da i koupit ale musim rict, ze by se mi hrube nelibilo zaplatit nejakou stovku eur na lightbox na tricitku a k tomu dalsich 80 za regulator jasu :)
newton 30 cm, eq6

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14958
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Re: ako urobim flatfield?

Příspěvek #15 od MMys » 23. 09. 2019, 17:48

Jenže u některých, hlavně světelných soustav s korektorem, a stíněním blízko senzoru (což fullframe DSLR rozhodně je - stíní vlastní korektor i šachta), není flatfield z lightboxu a flatfiled z nekonečna identický, je tam jiný chod paprsků a jiný průběh vinětace. FF z lightboxu pak nepasují.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200


Zpět na “Astrofotografická technika”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti