Paaja napsal: Pro obejití SW zpracování RAW formátu je trik s vypnutím foťáku až během expozice temného snímku při zapnuté redukci šumu, během normální expozice jsem foťák zatím radši nevypínal.
Aha, tak to jsem pro změnu nezkoušel zase já ¨V tom linku, co jsem posílal, je to nějak popsané, tak snad jsem si to přeložil dobře - tj že se to má vypnout během expozice, čímž vlastně prý nastane situace obdobná výpadku napájení (baterie) a snímek se z posledních sil uloží na kartu a konec, tj čistý RAW
Paaja napsal:
Na astro se hodí rozhodně nejlépe pevná ohniska, zatím mám jen manuály, pro denní focení trochu problém s ostřením, ale v noci otočím nadoraz a jedu.
Tak tak, v životě bych nevěřil, že tam může být rozdíl, a pevná 50/1.8 mě teda kvalitou kresby docela dostala
Paaja napsal:
Při rozhodování mezi D70 a 300D hrál roli mimo jiné i vzhled, D70 vypadá poměrně solidně.
V servisu Nikonu v Praze jsem byl už dvakrát, nejdřív vylomený plastový bajonet u seťáku 28-80 (1200,-) a pak těsně před koncem záruky výrobní vada nějakého senzoru (zdarma). S dobou servisu problém nebyl, horší bylo dlouhé vyřizování příjmu i výdeje, jednomu z čekajících ruply nervy a odešel, ušetřil mi dost času ::).
No ony práve záruční opravy mají docela přednost a v tom je zakopaný pes, což mi potvrdili i ti, co se mi pořád omlouvali, že až "přístí týden" :D
Paaja napsal:
Nejlepší bylo, že týden po návratu ze servisu (a po skončení záruky) mi foťák spadnul i se stativem (povolila jedna noha). Výsledkem je několik prasklinek na těle (u výklopného blesku a nad hledáčkem), mírně zdeformovaná patka blesku a tlačítko kontroly hloubky ostrosti mi sklápí zrcátko

, je tudíž k ničemu (stejně ho nepoužívám). Ještě že na něm byla pevná padesátka, seťák by byl asi na hadry

. Zrcátkový systém hledáčku i blesk přežili bez následků.Mě to kydlo ze stolu na koberec, asi půl metru volnýho pádu, taky s pevnou padesátkou. mechanicky nic, ale už nešel vůbec zapnout, ani neregoval na vložení baterky. A teď přijde to nejlepší Po 4 měsících volání a dohadování jsem získal podloudně kontakt na (údajně) technického ředitele, ten mě vyslechl, přiznal, že to je prekérka a že to vyřeší, "zítra zavolejte". Já samozřejmě po předchozích zkušenostech velká skepse, ale zavolal jsem a on "už to má technik na stole, osobně jsem mu to zanesl a dasl prioritu". Pak se velice slušně omluvil a nabídl mi, že jako revanž budu mít práci zdarma (pozáruční oprava). A vyvrcholení - druhý den volá slečna, že oprava bude stát ... a já už viděl ty tisíce za praklej tišťák nebo mechanickou vadu .. 96 korun. Slovy devadesát šest korun českých. Důvod - shořelá 2Ampérová pojistka. To už jsem fakt netušil, jestli se smát, nebo brečet, nebo jít do Bohnic ... nakonec jsem zvolil smích ;D
PS: omluvte délku příspěvku, nechal jsem se unést Ale mám ten foťák rád, udělal i pár pěkných fotek, i nějaké malé astro a doufám, že i ještě nadělá