Nikon D50

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Paaja

Nikon D50

Příspěvek od Paaja »

Pro obejití SW zpracování RAW formátu je trik s vypnutím foťáku až během expozice temného snímku při zapnuté redukci šumu, během normální expozice jsem foťák zatím radši nevypínal. Na astro se hodí rozhodně nejlépe pevná ohniska, zatím mám jen manuály, pro denní focení trochu problém s ostřením, ale v noci otočím nadoraz a jedu.
Při rozhodování mezi D70 a 300D hrál roli mimo jiné i vzhled, D70 vypadá poměrně solidně.
V servisu Nikonu v Praze jsem byl už dvakrát, nejdřív vylomený plastový bajonet u seťáku 28-80 (1200,-) a pak těsně před koncem záruky výrobní vada nějakého senzoru (zdarma). S dobou servisu problém nebyl, horší bylo dlouhé vyřizování příjmu i výdeje, jednomu z čekajících ruply nervy a odešel, ušetřil mi dost času ::).
Nejlepší bylo, že týden po návratu ze servisu (a po skončení záruky) mi foťák spadnul i se stativem (povolila jedna noha). Výsledkem je několik prasklinek na těle (u výklopného blesku a nad hledáčkem), mírně zdeformovaná patka blesku a tlačítko kontroly hloubky ostrosti mi sklápí zrcátko :o, je tudíž k ničemu (stejně ho nepoužívám). Ještě že na něm byla pevná padesátka, seťák by byl asi na hadry :P. Zrcátkový systém hledáčku i blesk přežili bez následků.
Triedry 12x40 a 10x50, SW ED80, Drbohlav mount 50mm, GS mount, SPC8, Webka Philips 840K
Libcz

Nikon D50

Příspěvek od Libcz »

Paaja napsal: Pro obejití SW zpracování RAW formátu je trik s vypnutím foťáku až během expozice temného snímku při zapnuté redukci šumu, během normální expozice jsem foťák zatím radši nevypínal.
Aha, tak to jsem pro změnu nezkoušel zase já ¨V tom linku, co jsem posílal, je to nějak popsané, tak snad jsem si to přeložil dobře - tj že se to má vypnout během expozice, čímž vlastně prý nastane situace obdobná výpadku napájení (baterie) a snímek se z posledních sil uloží na kartu a konec, tj čistý RAW

Paaja napsal:
Na astro se hodí rozhodně nejlépe pevná ohniska, zatím mám jen manuály, pro denní focení trochu problém s ostřením, ale v noci otočím nadoraz a jedu.
Tak tak, v životě bych nevěřil, že tam může být rozdíl, a pevná 50/1.8 mě teda kvalitou kresby docela dostala

Paaja napsal:
Při rozhodování mezi D70 a 300D hrál roli mimo jiné i vzhled, D70 vypadá poměrně solidně.
V servisu Nikonu v Praze jsem byl už dvakrát, nejdřív vylomený plastový bajonet u seťáku 28-80 (1200,-) a pak těsně před koncem záruky výrobní vada nějakého senzoru (zdarma). S dobou servisu problém nebyl, horší bylo dlouhé vyřizování příjmu i výdeje, jednomu z čekajících ruply nervy a odešel, ušetřil mi dost času ::).
No ony práve záruční opravy mají docela přednost a v tom je zakopaný pes, což mi potvrdili i ti, co se mi pořád omlouvali, že až "přístí týden"  :D

Paaja napsal:
Nejlepší bylo, že týden po návratu ze servisu (a po skončení záruky) mi foťák spadnul i se stativem (povolila jedna noha). Výsledkem je několik prasklinek na těle (u výklopného blesku a nad hledáčkem), mírně zdeformovaná patka blesku a tlačítko kontroly hloubky ostrosti mi sklápí zrcátko :o, je tudíž k ničemu (stejně ho nepoužívám). Ještě že na něm byla pevná padesátka, seťák by byl asi na hadry :P. Zrcátkový systém hledáčku i blesk přežili bez následků.Mě to kydlo ze stolu na koberec, asi půl metru volnýho pádu, taky s pevnou padesátkou. mechanicky nic, ale už nešel vůbec zapnout, ani neregoval na vložení baterky. A teď přijde to nejlepší Po 4 měsících volání a dohadování jsem získal podloudně kontakt na (údajně) technického ředitele, ten mě vyslechl, přiznal, že to je prekérka a že to vyřeší, "zítra zavolejte". Já samozřejmě po předchozích zkušenostech velká skepse, ale zavolal jsem a on "už to má technik na stole, osobně jsem mu to zanesl a dasl prioritu". Pak se velice slušně omluvil a nabídl mi, že jako revanž budu mít práci zdarma (pozáruční oprava). A vyvrcholení - druhý den volá slečna, že oprava bude stát ... a já už viděl ty tisíce za praklej tišťák nebo mechanickou vadu .. 96 korun. Slovy devadesát šest korun českých. Důvod - shořelá 2Ampérová pojistka. To už jsem fakt netušil, jestli se smát, nebo brečet, nebo jít do Bohnic ... nakonec jsem zvolil smích  ;D

PS: omluvte délku příspěvku, nechal jsem se unést Ale mám ten foťák rád, udělal i pár pěkných fotek, i nějaké malé astro a doufám, že i ještě nadělá ;)
MaG
Kontaktovat uživatele:

Nikon D50

Příspěvek od MaG »

Tak bezva, já zrovna testuju německý servis Canona. Měl jsem štěstí na vadnou závěrku. Myslím ale že to nebude problém, alespoň se tak tvářili, ani záručák je nezajímal, že to je prej jasný. Nicméně rychlost bude záviset na tom, zda budou mít zrovna ty potřebné součástky. Prý vázne dodávka do EU.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Libcz

Nikon D50

Příspěvek od Libcz »

MaG napsal: Tak bezva, já zrovna testuju německý servis Canona. Měl jsem štěstí na vadnou závěrku. Myslím ale že to nebude problém, alespoň se tak tvářili, ani záručák je nezajímal, že to je prej jasný. Nicméně rychlost bude záviset na tom, zda budou mít zrovna ty potřebné součástky. Prý vázne dodávka do EU.Co jsem tak zaslechl, tak nejlepší je údajně servis někde v Hamburku, že prej tam maj nejrychleji díly. Ale je to jen JPP. Ovšem pokud váznou dodávky do evropy No každopádně držím palce, ať je to rychle a levně 8)
3J

Nikon D50

Příspěvek od 3J »

Ono cena bez práce je někdy kauf.
Já měl foťák v opravě někdy před deseti lety.
Oprava stála 530,70 z toho 530,- Kčs byla práce
a 70 Halířů materiál. Jedna malá plastová západka na vyklápění blesku.
Libcz

Nikon D50

Příspěvek od Libcz »

Ono cena bez práce je někdy kauf.
Já měl foťák v opravě někdy před deseti lety.
Oprava stála 530,70 z toho  530,- Kčs byla práce
a 70 Halířů materiál. Jedna malá plastová západka na vyklápění blesku.
V mém případě bylo na dodáku cena pojistky 90 (plusímus) a práce 2h ... když si vemu autorizák, to bude tak minimálně 500 za hodinu a hned by to byla tisícovka jen to švihne. Takže je to tak ... ale upřímně řečeno, bych raději asi dal tu tisícovku než na zimu (kór tu vydařenou 2005/2006) zůstat bez foťáku
3J

Nikon D50

Příspěvek od 3J »

Jen pro doplnění . Technikovi co to opravoval vyskočila z čepu clonka , kterou se nastavovala citlivost filmu takový proužek plechu s otvory různé velikosti před fotoodporem - expozimetrem. Ten občas škrtal o závěrku - blbá občasná závada co kazí ty nejlepší záběry . Takže jsem si to nakonec opravoval sám. Byl to kompakt od Ricohu a vrazit do oprav polovinu pořizovací ceny se mi nechtělo , tak jsem to riskl. No ale to už je mimo téma  ;)
HonzaS

Nikon D50

Příspěvek od HonzaS »

Pratele,

Jak vypada funkcnost expozimetru s objektivy M42 aj, ?

Kolega, co ma D70 mi rikal neco o tom, ze udajne expozimetr nepracuje.

U Canonu nepracuje pouze indikator zaostreni a pritom by mohl. Expozimetr pracuje i bez objektivu :).

HonzaS
ED80, Dobson 16" a další bordel
Paaja

Nikon D50

Příspěvek od Paaja »

D70 neměří expozici když objektiv nekomunikuje s tělem. To samozřejmě vylučuje starší objektivy bez čipu, neoriginální s redukcemi apod. Funguje ale senzor zaostření, takže se dá ručně podle něj ostřit (na matnici to pořádně nejde, není na to vhodná), pro denní fotky to stačí, pro noční už ne (Měsíc ostřím metodou pokusů).
Triedry 12x40 a 10x50, SW ED80, Drbohlav mount 50mm, GS mount, SPC8, Webka Philips 840K
mpe

Nikon D50

Příspěvek od mpe »

MP napsal:
Nikon D50 ma jeden primat : je to nejlevnejsi digizrcadlovka s dostatecne dobrymi vlastnostmi pri dlouhych expozicich, tedy vhodna na astrofoto. Za tu cenu je pochopitelne dost "bakelitova", ale to jsou levnejsi Canony take. A omezeni, ktere ma D50 proti D70, nemaji pro astrofoto vyznam.

Šel bych v tomhle ještě dál a řekl bych, že v oblasti astrofoto je D50 výrazně lepší než D70 - zejména výrazně menší luminiscence a šum. Z nevýhod snad jen nepodsvícený LCD a nemožnost drátové spouště.
Libcz

Nikon D50

Příspěvek od Libcz »

mpe napsal:

Šel bych v tomhle ještě dál a řekl bych, že v oblasti astrofoto je D50 výrazně lepší než D70 - zejména výrazně menší luminiscence a šum. Z nevýhod snad jen nepodsvícený LCD a nemožnost drátové spouště.Menší luminescence a šum? Nemají náhodou ti dva totožná CCDčka?
mpe

Nikon D50

Příspěvek od mpe »

Libcz napsal:
Menší luminescence a šum? Nemají náhodou ti dva totožná CCDčka?
Původně to tak Nikon tvrdil, ale měření ukazují, že tam rozdíly jsou. Je to takřka určitě jiný CCD než v D100 a D70/D70s (pravděpodobně jde o evoluci toho stejného CCD Sony ICX413AQ, případně vylepšená řídící elektronika). Pro nás je ovšem nejdůležitější, že je zvláště pro astrofoto je lepší a to dokonce podle některých zdrojů i vzhledem k Canonu 300/350D (větší plocha čipu, vyšší kvantová účinnost, méně šumu, citlivější na červenou v základu, ...)

viz http://www.imaging-resource.com/PRODS/D ... MATEST.HTM

http://www.sfu.ca/~dmunro/DSLRnotes.html

Přesto většina astrofotografů dává přednost Canonu, neboť z Nikonu se hůře dostává čistý RAW (pouze s pomocí triku s násilným vypnutím po expozici), nejde k němu připojit drátěná spoušť (pouze infra s max 30 min.), nemá podsvícený stavový displej a není k němu tolik 3rd party software.
Libcz

Nikon D50

Příspěvek od Libcz »

No to mě po... co já se všechno nedozvim Tak D50ka je lepší jak moje o dost dražší D70, to je bordel ??? Zajímavý článek zajímavá fakta. Ono ale obecně Canon je lepší na astro, protože (alespoň zde v republice) lze o dost snadněji sehnat náhradu za origo IR cut filter
Odpovědět