CCD MII

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Uživatelský avatar
Konihlav
Příspěvky: 5519
Registrován: 24. 01. 2008, 15:21
Kontaktovat uživatele:

CCD MII

Příspěvek #151 od Konihlav » 28. 02. 2014, 15:55

kolec - souhlasim s tim co rikas, viz napr.:



Uživatelský avatar
Oko1
Příspěvky: 965
Registrován: 02. 06. 2009, 15:05

CCD MII

Příspěvek #152 od Oko1 » 28. 02. 2014, 19:29


Honzo

Ja mam skusenost , ze bez ditheringu mi to urobi take biele alebo cierne smuhy. Ak spravne nastavim dithering, tak chyba (napriklad vadny pixel) je vo vyslednom obrazku zoslabany poctom dielcich obrazkov. Je mi jasne ze vadne pixely sa daju odstranit softom, ale nie kazda vadny pixel padne do hranice na odstranenie a je problem. Najhorsie je ked ti obrazok putuje a potom mas taku smuhu (putuje povedzme 0,5pixela medzi obrazkami)

kolec  

Tak s tímto jsem se nikdy nesetkal... Měl jsem u kamery jedinkrát problém se šmouhami, a to bylo tím že bylo špatně zkalibrováno (a KAF8300 není zrovna nízkošumový senzor:-)). A mimoto samozřejmě používám Linear fit clipping při integraci, takže pokud je vše správně nakalibrováno, není po vadných pixelech ve výsledném obrázku ani památky... Tzn můžeš mít jinou zkušenost, ale podle mojí zkušenosti je u chlazené kamery používání ditheringu "overkill".

Taky bych řekl, že kdyby byl dithering potřeba, tak by ho bratři Cagašové do SIPS implementovali.

Ale já jsem jenom hloupý amatér a nikomu život bez ditheringu nenutím. Pokud se vám osvědčil, tak proti tomu žádná:-)
Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider

Uživatelský avatar
alien5
Příspěvky: 423
Registrován: 04. 01. 2006, 22:51
Bydliště: Rovesnko od troskami
Věk: 42

CCD MII

Příspěvek #153 od alien5 » 02. 04. 2014, 23:32

Zdravim tak mam ten aktivni usb hub a pokud jsem mel kabel do hubu a do nej vse napojene tak to take vytuhlo.
Tak jsem dal kameru na samostatny kabel a vytuhlo to jen jednou :)
Jeste dotaz nekde jsem si nastavil ukladani ve maximu do Tiffu nevite jak to prehodit zase na fit ? diky Honza ;D
EQ6 SYNTREK,WO FLT 98 carbon triplet APO , G2-8300. QHY5. YT kanal : https://www.youtube.com/channel/UCV18Di ... subscriber

Uživatelský avatar
Karell
Příspěvky: 5309
Registrován: 24. 04. 2009, 09:58
Bydliště: Brána do Krkokonoš
Kontaktovat uživatele:

CCD MII

Příspěvek #154 od Karell » 03. 04. 2014, 09:14

Podívej se, co máš zaškrtnuté v File - Settings - Files a tam je okno pro zaškrtnutí Default File Extensions.

Uživatelský avatar
Konihlav
Příspěvky: 5519
Registrován: 24. 01. 2008, 15:21
Kontaktovat uživatele:

CCD MII

Příspěvek #155 od Konihlav » 03. 04. 2014, 12:34

alien5: mozna mam stejny problem jako ty, jenze me se tyka kamery G1... prozatim jsem nasel jediny "workaround" a to pouzit misto klasickeho maxim dl pluginu ASCOM plugin :-) vcera jsem to testoval cely den a pri spojeni pres primy Gx USB Guider mi kamera za 30-90 minut vytuhla VZDYCKY zatimco kdyz jsem se pripojil pres ASCOM (taky se to pak jmenuje stejne Gx Guider) tak mi to nikdy nezatuhlo!!! MII uz o tom vi a resi to.

spise je na snade se zeptat tech co foti pres maxim a pres nejnovejsi driver gx imager (driver z letosniho ledna/unora/brezna, proste nejnovejsi), zda jim kamera vzdy vycte light snimek spravne nebo obcas misto lightu vycte prazdnotu (vypada to jako bias)... me se to zacalo stavat prave s tema novejma driverama, se starejma od roku 2011 nikdy ani 1x (tohle trapeni mi zacalo na Tenerife na vylete, jak jinak).

:-)

Uživatelský avatar
planescape
Příspěvky: 162
Registrován: 26. 09. 2015, 17:09
Bydliště: Praha východ

Re: CCD MII

Příspěvek #156 od planescape » 11. 10. 2016, 13:24

Nevíte jaký konektor napájení používá kamera G2-8300 od MII? Mám doma dva, které pasují (mám je k univerzální nabíječce na notebook), ale zkusmo jeden z nich funguje a jeden ne. Potřebuji koupit v elektru konektor na kabel, ale nevím typ toho konektoru. Prosím o radu. Díky.

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 15117
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Re: CCD MII

Příspěvek #157 od MMys » 11. 10. 2016, 19:51

5.5/2.5mm, pak existuje jeste podobný 5.5/2.1mm a ten tam nedáš.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
planescape
Příspěvky: 162
Registrován: 26. 09. 2015, 17:09
Bydliště: Praha východ

Re: CCD MII

Příspěvek #158 od planescape » 11. 10. 2016, 21:33

No právě, že existují dva konektory. Oba jdou normálně zasunout. Ale ten jeden (na obrázku žlutý) mi nefungoval. Jediné čím se liší jsou drážky na vnější "anodě". Tak jsem jen chtěl vědět, jestli ten konektor nemá nějaký speciální název.
Zkusím se tedy v elektru zeptat na ten 5.5/2.5 a snad to bude dobré.

konektory2.jpg
konektory2.jpg (59.72 KiB) Zobrazeno 2193 x

Uživatelský avatar
planescape
Příspěvky: 162
Registrován: 26. 09. 2015, 17:09
Bydliště: Praha východ

Re: CCD MII

Příspěvek #159 od planescape » 20. 10. 2016, 01:19

Nevíte někdo náhodou, jaká je optická délka těchto EOS adaptérů?
Canon EOS lens adapter for Clip filters
Canon EOS lens adapter

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 15117
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Re: CCD MII

Příspěvek #160 od MMys » 20. 10. 2016, 21:02

Už bohužel nevím, udal jsem ho i s kamerou při výměně za větší. Ale pokud potřebuješ znát, jaký je backfocus v kompletu s konkrétní CCD kamerou, tak ty vzdálenosti jsou zde. Pokud je to na Canon EOS, mělo by to vždy být k senzoru 44mm. Tenčí EOS adaptér je myslím na kameru s externím filtrkolem.

Koukni sem: http://www.gxccd.com/art?id=396&cat=1&lang=405

Dedukcí (odečtením hodnot) z těch obrázků by ten tlustší (clip) měl mít 44-19=15mm a ten tenčí (be zmožnosti vložit clip filtr) by měl mít 44-33.5=10.5mm
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
planescape
Příspěvky: 162
Registrován: 26. 09. 2015, 17:09
Bydliště: Praha východ

Re: CCD MII

Příspěvek #161 od planescape » 20. 10. 2016, 21:56

Super díky, přesně tuhle stránku jsem hledal (ale nemohl jsem ji najít).

Právě o těch celkových 44 mm mi šlo - tedy je to stejné jako u Canon zrcadlovky, takže můžu jen z dalekohledu sundat zrcadlovku a dát tam kameru.

Ještě se pro jistotu zeptám: Kameru napájíte při výjezdech přímo z baterky? Nemusí tam být žádny stabilizátor nebo tak něco?

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 15117
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Re: CCD MII

Příspěvek #162 od MMys » 20. 10. 2016, 22:09

Jo přímo z akumulátoru to jde, klidně i z nabíjeného při nastartovaném autě, kdy je tam kolem 14V. Naopak, pokud je už akumulátor vybitý, třeba jen 10V, tak klesá schopnost chlazení, neudělá to již ten deklarovaný maximální teplotní rozdíl. Ale kamera jinak funguje myslím ještě i při 10V, méně jsem už nikdy neměl.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
ifh
Příspěvky: 29
Registrován: 07. 02. 2007, 01:57

Re: CCD MII

Příspěvek #163 od ifh » 03. 04. 2018, 08:59

Nemohu připojit interní filtrové kolo u G2-8300 přes ovladač Ascom. Kamera se připojí, ale při připojení filtrového kola není kamera indikována a vrací se chybová hláška "No camera found". Co dělám špatně?

Franta
ifh

Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3730
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

Re: CCD MII

Příspěvek #164 od FunTomas » 02. 12. 2019, 21:56

Toto je otázka na používateľov kamier Gx od MII, ktorí prevádzkujú kameru pomocou iného programu ako SIPS, t.j. riadia ju cez ASCOM.
Mám aktuálny ASOM ovládač kamery, fungujem na 64bit Windows. Skúsil som pripojiť kameru cez APT a Sequence generator. Oba programy hlásili chybu pri použití 64bit ovládača, fungovali len pri použití 32bit ovládača. Napriek tomu kamera sa hlásila ako kamera s farebným snímačom.
Vyskúšal som ešte program NINA (N.I.N.A.) ktorý naopak fungoval so 64bit ovládačom a tiež sa kamera identifikovala ako kamera s farebným snímačom. Po nasnímaní spravil debayering a výsledkom bol falošný farebný obraz.
Pre istotu som skúsil ASCOM analyzátor, ktorý vykonal testy voči kamere. Kamera testami prešla v poriadku, ale snímač bol identifikovaný ako farebný. Sú tu používatelia, čo fotia pomocou MaxIm. Treba spraviť nejaké nastavenie aby kamera fungovala?
Capture05.PNG
Výpis z ASCOM testu
Capture05.PNG (27.02 KiB) Zobrazeno 130 x

Capture03.PNG
Chyba pri pripájaní 64 bit ovládača v APT / SGP
Capture03.PNG (86.39 KiB) Zobrazeno 130 x
mail to:fun2mas(at)gmail.com


Zpět na “Astrofotografická technika”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 13 hostů