Predelavame levny 10 newton na Astrograf
Moje zkušenost + intuice mi říká že takhle hustý to neudělá samotná šachta ale je to součet šachta + malá díra v canonským (objektivovým bajonetu) - proto jsem se ptal na ten průměr.
u tvého Vepre je výstupní cocka ale menšího prumeru (odhadem 4 cm ??) , kdežto tady má prumer 3". Takže jak vstupní redukce, bajonet tak i šachta víc vinetují.
Prumer posledni cocky 3"ASA komakorektoru je 68mm. 3" je vnejsi rozmer tubusu korektoru rozmery viz zde:
http://www.teleskop-express.de/shop/bil ... rector.pdf
Prumer posledni cocky 3"ASA komakorektoru je 68mm. 3" je vnejsi rozmer tubusu korektoru rozmery viz zde:
http://www.teleskop-express.de/shop/bil ... rector.pdf
Pavel Vabrousek
Zatím tu řešíš problém s vinětací poblíž ohniska, ale domnívám se, že je před tebou problém s vinětací na vstupu do Newtona ( aby byl minimální průměr tubusu cca 300 mm) a problém se sekundárem ( pro nevinětované pole bude požadavek na sekundár odhadem přes 100 mm). Tady bude potřeba stanovit rozumný kompromis mezi rozměry a velikostí vinětace, kteriou budeš chtít tolerovat. Jestliže vinětace vlastním korektorem je v krajích cca 75 %, nebylo by vhodná toho tam moc přidávat vlastní konstrukcí teleskopu.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Koukam ze moderator to tady trochu uklidil...a IMHO dve ruzna byt souvisejici temata zase sloucil... ale OK jsou tu od toho...
Zpet k vinetaci tubusem a sekundarem.
Pro simulaci jsem pouzil nasledujici webovou sluzbu:
http://stellafane.org/tm/newt-web/newt-web.html
Pro primar pricloneny na 248mm (nechci tam mit difrakcni vysece od pacek drzaku zrcadla a tak bude drzak kruhovy po obvodu) a sekundar 88mm (ktere ma mit podle prodejce, jeste jsme jej nemeril) to vychazi nasledovne:
Samozrejme tento vypocet ignoruje vliv 3" ASA korektoru, ktery applet neumi zahrnout.
Takhle jej to nakresli:
PS: protoze A-F neumi vkladat primo obrazky tak to paralelne dokumentuji i na svem blogu, kam ty obrazky dati mohu; takze tento prispevek je druhym dilem serialu zde:
http://teholagr.blogspot.com/2011/12/st ... mm-ii.html
Zpet k vinetaci tubusem a sekundarem.
Pro simulaci jsem pouzil nasledujici webovou sluzbu:
http://stellafane.org/tm/newt-web/newt-web.html
Pro primar pricloneny na 248mm (nechci tam mit difrakcni vysece od pacek drzaku zrcadla a tak bude drzak kruhovy po obvodu) a sekundar 88mm (ktere ma mit podle prodejce, jeste jsme jej nemeril) to vychazi nasledovne:
| Unit of Measure | mm |
| Primary Mirror Diameter | 248.000 |
| Focal Length | 1016.800 |
| Focal Ratio | 4.100 |
| Tube Inside Diameter | 310.000 |
| Tube Thickness | 5.000 |
| Focuser Minimum Height | 140.000 |
| Focuser Inside Diameter | 75.000 |
| Focuser Extra Travel | 10.000 |
| Focuser Camera Travel | 40.000 |
| Diagonal Minor Axis | 88.000 |
| Diagonal Offset | 5.366 |
| 100% Illumination Diameter | 4.017 |
| 75% Illumination Diameter | 57.469 |
| Front Aperture Diameter | 292.853 |
| Mirror Face to Focuser Hole | 666.800 |
| Focuser to Front End of Tube | 140.000 |
| Mirror Face to Back of Tube | 80.000 |
| Tube Length | 886.800 |
Takhle jej to nakresli:
PS: protoze A-F neumi vkladat primo obrazky tak to paralelne dokumentuji i na svem blogu, kam ty obrazky dati mohu; takze tento prispevek je druhym dilem serialu zde:
http://teholagr.blogspot.com/2011/12/st ... mm-ii.html
Pavel Vabrousek
-
-karneades-
pokud by jisi Pavle chtel tu MKII pouzit pouze na astrofoto v kombinaci s temito svetelnymi astrografy, tak by bylo resnim vyoseni cmos cipu ve vertikalni rovine a nasledne na to, stejne vyoseni bajonetu na tele DSLR, proste odklonit svazek tak, aby tak moc nezasahoval do zavreneho zrcatka, mozna pisu kravinu, tak me pripadne opravte
, sice by nepracoval autofokus a mozna by bylo i rozostrene pole v hledacku, ale ta vinetace by mohla byt podstatne mensi
by bylo resnim vyoseni cmos cipu ve vertikalni rovine
.... Příště raději tolik nechastej ;D ;D [smiley=beer.gif]
.... Příště raději tolik nechastej ;D ;D [smiley=beer.gif]
-
-karneades-
dnes jsem vyjimecne napit do polopita
, prijde ti to Lado jako velka ptakovina? Technicky je to proveditelne naprosto trivialne, pridej nejakej argument k tem smajlikum,,,,
To uz by bylo lepsi predsadit snimac pred zrcadlovou komoru ;D ;D ;D
Pavel Vabrousek
Tak jsem vcera vecer po ceste z mistni hospudky, nasel na chvili diru v oblacnosti a provedl par prvnich testiku zatim jeste porad tovarniho GSOcka.
Obloha byla ve meste mizerna, montaz nedobre ustavena, ale pro jeden 12s snimek bez komakorektoru a jeden malinko delsi s ASA 3" 0.95x komakorektorem to stacilo. Nez zpracuji obrazky a dam je na blog tak zatim jen slovni zhodnoceni:
1. Kolimace laserovym kolimatorem Hutech 2" s krizkem byla hotova za 3 minuty (mekky plechovy pavouk neumoznoval nejakou hodinarskou jemnost). A to jsem to delal poprve v zivote...
2. Rozostreny snimek Plejad ukazoval, ze v kolimaci jeste bude rezerva. Ale vsechny kometky na zaberu bez komakorektoru smerovaly relativne doprostred zorneho pole. Zkusim ten snimek nejak v tomto smeru jeste zanalyzovat.
3. Podle mereni vzdalenosti hvezd v Plejadach a porovnani s refraktorem WO FLT132 (a jeho udavanym ohniskem 924mm) je GSO o trochu kratsi a svetelnejsi nez uvadenych 1016mm (vypocetl jsem 997mm a svetelnost je tudiz F=3,93). Budu to muset prepocitat z uhlove vzdalenosti hvezd a velikosti pixelu, jestli je refrak delsi nez uvadeny nebo newton kratsi...
4. Obrazek s pomoci ASA komakorektoru je 0.954x mensi nez bez nej (F3,74 pokud je skutecne ohnisko primaru tech 997mm). Prestoze byly zminene rezervy v kolimaci i zaostreni, se zda ze mensi hvezdy ASA korektor opravdu krasne zakulati v celem poli FF zrcadlovky. U vetsich hvezd to asi bude take dobre, ale az se poresi zdvojene krize od pavouka a pripadne difrakcni jevy od pacek drzaku primaru.
Tak to je pro zatim vse... az budu mit cas si pohrat z obrazky tak se zase ozvu...
PS: Pokud mate nekdo po ruce vzorecek, kde ze zname uhlove vzdalenosti hvezd Alfa, velikosti pixelu PxSize a vzdalenosti v dvou hvezd na snimku Odmocnina (dX^2 + dY^2) urcit presne ohnisko soustavy usetrite mi tim nejake to premysleni nebo alespon Googleni
Obloha byla ve meste mizerna, montaz nedobre ustavena, ale pro jeden 12s snimek bez komakorektoru a jeden malinko delsi s ASA 3" 0.95x komakorektorem to stacilo. Nez zpracuji obrazky a dam je na blog tak zatim jen slovni zhodnoceni:
1. Kolimace laserovym kolimatorem Hutech 2" s krizkem byla hotova za 3 minuty (mekky plechovy pavouk neumoznoval nejakou hodinarskou jemnost). A to jsem to delal poprve v zivote...
2. Rozostreny snimek Plejad ukazoval, ze v kolimaci jeste bude rezerva. Ale vsechny kometky na zaberu bez komakorektoru smerovaly relativne doprostred zorneho pole. Zkusim ten snimek nejak v tomto smeru jeste zanalyzovat.
3. Podle mereni vzdalenosti hvezd v Plejadach a porovnani s refraktorem WO FLT132 (a jeho udavanym ohniskem 924mm) je GSO o trochu kratsi a svetelnejsi nez uvadenych 1016mm (vypocetl jsem 997mm a svetelnost je tudiz F=3,93). Budu to muset prepocitat z uhlove vzdalenosti hvezd a velikosti pixelu, jestli je refrak delsi nez uvadeny nebo newton kratsi...
4. Obrazek s pomoci ASA komakorektoru je 0.954x mensi nez bez nej (F3,74 pokud je skutecne ohnisko primaru tech 997mm). Prestoze byly zminene rezervy v kolimaci i zaostreni, se zda ze mensi hvezdy ASA korektor opravdu krasne zakulati v celem poli FF zrcadlovky. U vetsich hvezd to asi bude take dobre, ale az se poresi zdvojene krize od pavouka a pripadne difrakcni jevy od pacek drzaku primaru.
Tak to je pro zatim vse... az budu mit cas si pohrat z obrazky tak se zase ozvu...
PS: Pokud mate nekdo po ruce vzorecek, kde ze zname uhlove vzdalenosti hvezd Alfa, velikosti pixelu PxSize a vzdalenosti v dvou hvezd na snimku Odmocnina (dX^2 + dY^2) urcit presne ohnisko soustavy usetrite mi tim nejake to premysleni nebo alespon Googleni
Pavel Vabrousek
-
-karneades-
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Trojčlenka asi ne, jen tak z hlavy vidím, že sqrt(dX^2 + dY^2)/f=tg(alfa). Samozřejmě nutno přepočítat ohniskovou vzdálenost f i dx a dy na stejné délkové jednotky (třeba na mm). Pak ti z toho vztahu vyjde f.
Druhá možnost je použít nějaký astrometrický SW. Třeba v MaxImDL je modul Pinpoint astrometry. Pokud ho použiješ, tak jako jeden z výsledků identifikace hvězdného pole je i přesná ohnisková vzdálenost soustavy.
Druhá možnost je použít nějaký astrometrický SW. Třeba v MaxImDL je modul Pinpoint astrometry. Pokud ho použiješ, tak jako jeden z výsledků identifikace hvězdného pole je i přesná ohnisková vzdálenost soustavy.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
-
-karneades-
Martine diky. Uz jsem to nasel az se zitra vratim domu tak ten vypocet sem soupnu. V podstate by stacila i ta trojclenka, nebot se bavime o hoodne malych uhlech a tak muzeme cosinus aproximovat 1 a sinus s tangentem povazovat za linearni.
Nakonec se ukazalo za nejtezsi spocitat si presneji nez zobrazuji bezna planetaria uhlovou vzdalenost dvou hvezd (Merope a Alcyone) ale i techto par sinu a cosinu jsem s pomoci google vyresil. Jen mne trochu pozdrzelo ze libreoffice/calc pracuje jen s malou presnosti a ve vypoctech a pro takhle male uhly dochazi k velkym odchylkam.
Vysledek je nekde mezi WO FLT 132 ma ohnisko malinko delsi nez udavane (931mm) a GSO 10" F4 ma ohnisko malinko kratsi nez udavane (1006mm).
Nakonec se ukazalo za nejtezsi spocitat si presneji nez zobrazuji bezna planetaria uhlovou vzdalenost dvou hvezd (Merope a Alcyone) ale i techto par sinu a cosinu jsem s pomoci google vyresil. Jen mne trochu pozdrzelo ze libreoffice/calc pracuje jen s malou presnosti a ve vypoctech a pro takhle male uhly dochazi k velkym odchylkam.
Vysledek je nekde mezi WO FLT 132 ma ohnisko malinko delsi nez udavane (931mm) a GSO 10" F4 ma ohnisko malinko kratsi nez udavane (1006mm).
Pavel Vabrousek
Pavle promiň, ale že se dá z pravoúhlého trojúhelníku na Silvestra udělat detektivka i kovbojka zároveň , to jsem netušil 
Do poslední chvíle jsem si myslel, že si z nás děláš psinu, když no to hledáš program......
Do poslední chvíle jsem si myslel, že si z nás děláš psinu, když no to hledáš program......
lepší rada žádná než špatná
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
no, záleží jaké jsi vybral hvězdy. Kdyby to bylo přes velký kus senzoru, kvůli přesnosti, tak už si tou aproximací tangenty nejsem tak jistý.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM