Poraďte prosím s výběrem optiky

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Odpovědět
JarekZak

Příspěvek od JarekZak »

Zdravím všechny příznivce astrofotografie. Po roce, co jsem si pořídil nový dalekohled "TSC/GSO-600 OTA 200/800 f/4 CRAYFORD 2'' 1:10" na HEQ5, jsem se konečně trošku zorientoval v astrofotu a chtěl bych pokročit o trošku dál, směrem k DSO. Proto mne v rámci předvánoční nákupní horečky napadlo udělat si trochu radost ::) a doplnit mé vybavení o nějakou techniky pro zlepšení výsledku (v rámci omezené finanční situace). Předně bych si asi měl pořídit komakorektor a vzhledem k světelnému znečišťení i filtr na jeho potlačení. Další věc která mne napadla je pořídit si i "trochu lepší" barlow. U Supry-Praha jsem našel tyto tři prvky:

"ACC/BDP 2458400 MPCC 2” KOMA KOREKTROR (NEW)" (http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... ktory.html)

"FILTR/OPTEC 2” DEEP-SKY" (http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... inove.html)

"BARLOW/SKY ED 2x 2” vč. redukce" (http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... arlow.html)

Jelikož jsem ale doposud používal pouze samotný tubus a redukci na fotoaparát pro focení v prim. ohnisku, tak nemám žádné zkušenosti s těmito "doplňkovými" optickými prvky. Proto bych Vás chtěl požádat o radu, jestli jsou vzájemně kompatibilní a zároveň i vyhovující pro astrofoto s mým Newtonem. Případně za doporučení lepších prvků budu též velmi vděčen .
Za všechny odpovědi předem děkuji.
Slávek

Příspěvek od Slávek »

Ahoj, jsem sice amatér, ale napíšu aspoň vlastní názor.

Taky hlavně fotím a mám MPCC komakorektor a nemohu si stěžovat. Určitě je vhodný a je za dobrou cenu. Ty lepší (třeba TV paracorr) jsou určitě o kousek lepší, ale myslím, že ne o tolik, o kolik jsou dražší, takže MPCC je velmi dobrá volba, zvlášť s omezeným rozpočtem.

co se týče filtrů - záleží co chceš fotit a čím fotíš (zrcadlovka nebo CCD) jdou rozdělit do několika kategorí.
1 - s širokou propustností (LPR - light polution reduction) jsou celkem univerzální a já ho používám na focení skoro permanentně. Tím bych začal. (já mám verzi pro Canon - EOS clip CLS)

2- s užším spektrem propustnosti (UHC - ultra high contrast) ty ztmavují opravdu výrazně a oproti LPR filtrům je to zase velký skok, ale nedá se tím už fotit zdaleka vše - jejich propustnost je hlavně v červené čáře a dle výrobce i v modré/zelené, takže třeba na galexie vhodný není narozdíl od LPR. UHC jsou dobré hlavně na emisní mlhoviny ale třeba mléčnou dráhu prakticky potlačí. (vyjma těch mlhovin v ní)

3- s velmi úzkou propustností. (OIII, H alfa, SII, H beta). Tyto filtry propuští jen velmi úzké spektrum a jejich použití záleží vždy na tom, co chci fotit a jestli daný objekt vůbec v této čáře něco vyzařuje. Znečištění odstraňují ale skoro úplně, ale pro začátek myslím nejsou úplně vhodné, navíc jsou i celkem drahé.

o barlow toho ale moc nevím. :(

Pokud jsem někde udělal chybu, tak mě doufám ještě někdo doplní.
Slávek

Příspěvek od Slávek »

tady ještě přidám pěkné povídání o těch filtrech, aby sis mohl vybrat co nejlíp a dobře porozuměl co který dělá. (je to zároveň i test konkrétních výrobců)

http://posec.astro.cz/view.php?cisloclanku=2005071301
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Co se týká filtrů, je to trochu matoucí.  Ten popis  tak nějak odpovídá  dojmům při  vizuálním pozorování. Pro  fotografické použití  je potřeba si uvědomit, co vlastně filtr propouští a co se jím dá  fotografovat.
1/  filtr Deep Sky  ~  CLS  : propouští oblast H-beta a OIII v poměrně  širokém pásmu a oblast H-alfa. Je takřka  univerzálně použitelný v oblastech s rušivým osvětlením. Je problém ale vyrovnat barevnost snímku.   Cena odpovídá fuknčnosti,  Optec  toho zrovna moc nepotlačí
2/ UHC filtry nejsou  primárně určeny  pro foto. Oblast H-alfa propuští prakticky pouze filtr  Astronomik. Obecně  má filtr UHC  propustit oblast H-beta + OIII , = oblast pro vizuální pozorování  emisních a planetárních mlhovin. Laciné verze, tzv."ekonomické"  ( UHC-S, UHC-E ) jsou v podstatě  svojí  charakteristikou propustnosti  Deep Sky / CLS filtry.
3/ Úzkopásmové filtry ( H-beta, OIII,  H-alfa, SII ...) nejsou primárně určeny pro potlačování rušivých světel, ale pro  zobrazení vybraného, úzkého  pásma  ze spektra, které je charakteristické pro  dané objekty.  Výsledkem je buď černobílé zobrazení v určitém spektrálním oboru, nebo kombinací   několika snímklů v různých spektrálních pásmech ( barvách)  vytvořené barevné zobrazení objektu, které se buď přibližuje   "skutečným" barvám objektu, nebo je objekt zobrazen v nepravých barvách a jsou zdůrazněny různé struktury.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
hokle

Příspěvek od hokle »

"BARLOW/SKY ED 2x 2” vč. redukce" (http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... arlow.html)
Já tento Barlow mám a chtěl bych tě upozornit na jeden problém. Na svém SW newtonu 254/1200 s výtahem ACC/BDP OKUL.VÝTAH 2” CRAYFORD 1:10 s ním nezaostřím. Je potřeba ještě prodlužovač asi o 5cm.  Takže doporučuji odzkoušet.
NWT 14", TS804 Triplet APO, SW70/500, AD800, EOS450Dm, EQ8, турист-4 10x30, ASI220MM Mini, ASI462MM, ASI662MC, C1-3000, Atik460EXm
Bartik

Příspěvek od Bartik »

Ahoj, pokud to s tim focenim pres GSO600 myslis aspon trochu vazneji, velmi, velmi doporucuji upgrade vytahu, napriklad BDP stealtrack, je to uplne jina liga. Ten TS vytah je silenej.
Vixen 130sf mod, GSO 200/800 mod, SW100/500, EQ6 Skyscan, EOS450Dmod, ATIK16
JarekZak

Příspěvek od JarekZak »

Díky za rady. Co se týká výtahu, nenašel jsem ho na stránkách supry, nemáte někdo nějaký konkrétní odkaz na něj nebo i přibližnou cenu? Nemám k dispozici moc financí, takže kupuji po troškách. :)
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
JarekZak

Příspěvek od JarekZak »

Díky, přesně to jsem potřeboval najít a pořád se nedařilo. Asi už jsem úplně oslepl, což je na astronomii ideální ;D . Dík moc všem ještě jednou.
Bartik

Příspěvek od Bartik »

Nene, ja napsal steal misto steel, tak to asi neslo najit pres fulltext, takze moje omluva
Vixen 130sf mod, GSO 200/800 mod, SW100/500, EQ6 Skyscan, EOS450Dmod, ATIK16
Odpovědět