kamera na planety a zaroven na pointaci? jde to?

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
ceres

Příspěvek od ceres »

Pavle, mas 3 moznosti:

1. CCTV kameru --> napr. http://www.optcorp.com/product.aspx?pid=9300 alebo Wat902H2U alebo Mallicam
2. "webku" --> DMK, Lumenera alebo chutovku (http://directory.advancedimagingpro.com ... I_AD-081GE)
3. CCD kameru s rychlym vycitanim --> produkty fy. Softhard (http://www.softhard.com/mint/pepper/til ... a-R-Q1.pdf)

problem kamier z bodu 1 a 2 je, ze citaju maximalne v 10 bitoch. To na planety a pointaciu nevadi, a v podstate ani na DSO, ak ich snimame v mode "vela kratkych expozicii". Jedinym zadrhelom je chladenie, to tieto kamery typicky nemaju. Treba vsak brat do uvahy este jeden parameter, ktory som v Tvojich tabulkach nevidel - citlivost. Pre pointovanie a snimanie planet je to podstatna vlastnost a rozdielny su obrovske...

Ja by som ako univerzalnu volil StellaCam3 - ma chladenie, je sakra citliva a mozno ju vyuzit aj na zabavky typu videometeroy, zakryty, live-prenosy, premietanie pre verejnost atd...
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Vabra2: Pavle, nemohl bys mi odhadnout jak je telo kamery velike? prumer v cm? tipuji kolem 10ti, mozna 10.5cm??? jde mi o to, zda se mi vejde jako "piggyback" bez podlozky...Nejvetsi cast tela kamery ATIK 16IC je valec 110mm v prumeru a 20mm vysoky. Ted jsem to omeril...
Pavel Vabrousek
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

ceres: diky za komentar, nicmene si myslim, ze 4. bude asi spravne - a to (i) zvetsit prumer pointacniho dalekohledu resp. zvysit svetelnost a soucasne (ii) pointovat necim jako je 16IC nebo 320E nebo 314L+ (je to jen otazka ceny, reseni existuje).

jak rikam, nazev vlakna je o pointaci a planetach a ja se momentalne presunul na pointaci a DSO, coz jaksi dobre nejde dohromady.

diky za diskuzi.

Vabra: Pavle, diky moc. Jeste mi muzes pres SZ napsat, jak dlouhou pouzivas expozici s tim Tvym novym pointerem at F/8 ???
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Nevím, z čeho vycházíš, že je potřeba velký a nejlépe chlazený čip na pointování, a ještě k tomu větší pointer. G1-0300 s malým čipem, nechlazená a s malým pointerem průměr 50 mm stačí vždy najít vhodnou pointační hvězdu v poli, a to i za velmi bídných podmínek a bez problémů pointuje. Expoziční doba není zrovna nejlepší ve zlomcích sekundy, protože se pointer snaží cvičit podle seeingu. Takže v pohodě 1-3s. To sand chladit nemusíš. A klidně si můžeš aplikovat i DF
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

vsak ja vim, ze chlazeny neni potreba (preci pointuji i pres SPC900NC webku s exp. 0.2sec x 10 SW integrace) - jen pro moji touhu s tim fotit obcas i DSO to beru jako podminku...

ten velky cip je super vec - vim proc zkousel jsem par kamer a velky cip implikuje fakt, ze nemusim pouzit pozicioner. Pri cipu SPC900NC 1/2" je pozicioner nutnosti. U 1/3" IC16 ci G1-300 rika Vabra, ze tez uz neni problem (diagonala 6mm). Ja zkousel diagonalu 8mm a byla to pohoda slast a žůžo ;D pozicioner netreba (stejne pointer kresli vetsinou nejlepe na ose... neni-li s reduktorem pouzit AF special).
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

aplikace DF a SW snizeni sumu median 2x2 (v PHD) me dostalo (spolu s mym cool vetrackem ;-)) na bohate 10. magnitudu pri pouziti SW 102/500mm pointeru.

Problem ted je, ze resim cim ten 102/500 nahradit a bojim se ze 50mm hledacek neda dostatek svetla na hvezdu po par vterinach expozice... ale je pravda, ze QHY5tka se pouziva vsude ve svete (snad kazdy ji ma) i s 50mm pointery (miniBorg napriklad.).
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Tak proč velký čip, když není třeba ? A on opravdu není potřeba, ani ten pozicionér. Kamera není necitlivá webka.
A pokud s tím chceš fotit DSO, tak kupu pořádnou kameru na DSO,( a čím budeš při tom pointovat ?) Pointovat s kamerou na DSO í půjde vždy.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

tak kupu pořádnou kameru na DSOver mi, ze to bych veru rad, ale on mi ji nikdo nechce prodat :-/ cekam na ni uz 3 mesice a jsem vice nez rozrusen :-/ nakonec mi nezbyde, nez prodat filtry co uz mam a koupit uplne nejdrazsi kameru na svete a novou sadu filtru a pak konecne budu na vrcholu jenze ja mam rad spise levnejsi reseni, nez nejdrazsi mozna (a nemam $$$).

Na pointaci 314L+, kterou fotim pouzit jiste pujde.

Jinak diky za komentare, mozna to opravdu nebude tak horke, jak to dnes vidim... pak by to bylo takto: 16IC - 3 kabely, G1-300 (jeden nebo dva kabely - jeden, nepouziju-li ST4 port).
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

tak jsem dnes zda se vyresil tuto rok a pul starou otazku. Mezitim tedy mam jak 16ic tak G1-0300 a obe funguji super (16ic lip, protoze je chlazena, i hur, protoze chce kabel navic a zere vice proudu), slovo pozicioner ci pointacni kruhy neznam a je mi jedno zda pointuji objektivem s F/10 nebo F/8, hvezda (nekolik desitek) pointacni je tam vzdy :)

k veci. Podarilo se mi spojit (snad) planetarni hracku s tim, ze by sla i v PHDcku pro pointaci (u 3metroveho ohniska je mi jedno, ze nebudu delat dithering, takze pointace pres PHD by mela stacit, jestli to po tech letech budu jeste umet zprovoznit).
relevantni vlakno (Planetarni kamerky - vyber, vseobecne a kterou?):
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 700386/0#0

Navic by mnou vybrana kamera mela jit i na "sutraky" alias meteory, protoze ma potvurka CS-mount ;D a k tomu je tuna vhodnych objektivu.
relevantni vlakno (Sestava pro videopozorování meteorů - konfigurace):
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1329304043

no a hlavne ma kamerka minimalni rozmery a vleze se mi do OAGecka (coz G1-0300 taky, ale je to uz skoro na hrane, clearance pouze 1cm na obe strany).

Toz, pokud dnes neprohrajeme s Schalke 04, jdu si ji objednat u PTG za babku a zabiju 3 musky 1 flakem (planety, pointaci, sutraky).
-karneades-

Příspěvek od -karneades- »

Pokud se budes chtit zbavit ty ic16, ktera-ti je beztak na houno, tak ji Pvle s chuti za dampingovou price odkoupim, shanim neco pro jednoho socialne slabeho astronauta.
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

Peto, nechci. Ja prave nechci sestavy rozmontovavat a proto pro kazdou hlavni OTu mam i dedikovany pointer a ted uz i dedikovanou pointacni kameru. Rozebirani me sere.
VooDooMaster
Věk: 52

Příspěvek od VooDooMaster »

Ahoj, jaká je reálná rychlost g1-0300 ? Dle uváděných vyčítacích časů cca 20 fps, je to realné ???

dík

------------------------------------------------------------------------------
uvažuji o náhradě QHY5, která má sice větší rozlišení, ale jinak je to kus střepu .....
Esprit 100ED, QHY268C ......
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

nevim, ja s ni pointuji tak to neresim (da mi tak 3 snimky za sekundu bez premlouvani, tj. v 16ti bitovem rezimu bez planetarniho rezimu a softwaru).

chces fotit planety NEBO pointovat?

na pointaci mas dnes tyto moznosti:
G0-0300 nebo G1-0300 (ostatni dalsi vetsi cipy jsou zastaraly! MII by melo provest upgrade nabizenych cipu) - vleze do meho OAGu pac ma jen 4-5cm tusim
Atik Titan, protoze 16ic se uz nevyrabi (nevleze do OAGu)
SX Superstar - to je jeden z mych favoritu na dnes fakt perfektni pointacni kamerku (vleze do OAGu)

na planety a pointaci a meteroy zaroven si chci objednat PTG Chameleon, ale cekam na $ nekradu totiz (bohuzel).

tolik shrnuti dnesni situace na trhu (alespon podle toho co vim).
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

G1 300 teď testuji, mohu říct, že to není špatná kamerka, ale jak ji tak držím v ruce, pořád ji vnímám jako pointer, kolem těch 20 fps to dá.

A pokud ti fachá QHY5, která je tedy kus střepu, neměnil bych, zatím...

Někdo ji proklíná (třeba já), ale citlivost je velmi dobrá a zázraky se dějí :)
Lectorem iustus...
VooDooMaster
Věk: 52

Příspěvek od VooDooMaster »

QHY5 sice funguje, ale citlivost je dost spatna(k pointaci pouzivam SW70/500) kameru mam pripojenou pres AG port do EQ6 a pointace pres PHD. Takze primarne k pointaci, sem tam na planetky.

Esprit 100ED, QHY268C ......
Odpovědět