QHY5

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Odpovědět
Oko1

QHY5

Příspěvek od Oko1 »

Kluci mám problém s ovladačem QHY5 po změně operačního systému na Windows 7 32bit. Ovladač je normálně nainstalovaný, když se dívám so "zařízení a tiskárny", tak se mi kamera ukazuje pod jménem QHYDrivers, rozkliknu... "zařízení pracuje normálně"... Ale k PHD ani ke QGvideo se kamera nepřipojí.

Díky za rady co s tím!
Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider
-karneades-

QHY5

Příspěvek od -karneades- »

zahodit a koupit poradnou kameru, ale jednu vec ti poradim, vyzkousej to pres Ascom driver, me osobne to naprimo pod PHD fakcilo pouze na XP ckach

ale kdyz ti to koukam nebezi ani po QV, tak to nema smysl
Karell
Kontaktovat uživatele:

QHY5

Příspěvek od Karell »

Honzo, řešil jsem podobný problém pro starší pointační kameru od Orionu a protože ovladače pro Win7 prostě neexistují, nainstaloval jsem si do Win7 prostředí XP mode. Funguje to, dokonce poprvé mohu používat přes aktivní USB hub připojení všeho do jednoho USB v notebooku (2x kamera, teploměr). To se mně dřív ve Windows XP nepodařilo nikdy rozchodit.
Edit: doplním pro lepší srozumitelnost. V XP módu ( okno s Win XP ) mně běží PHDguiding a v prostředí Win7 MaximDL kterým obvyklým způsobem fotím.
stZ

QHY5

Příspěvek od stZ »

Pod W7/32 to bezi, tim to neni... Jak pise karneades: je to smejd, myslim tim ovladac :/ jednou jde, nekam dojedes a nejde....jednou to jde primo pres jejich ovladace, jindy zas jenom pres ascom a nekdy taky vubec a musis flashnout znova kameru. Nekde jsem tu do vlakna o QHY5 postoval postup od vyrobce a to mi tenkrat zabralo, taky jsem ji videl, ale nemohl se na ni pripojit.

Uz jsem to nasel: #179 psal to sem jezevec, tak si to procti :)
Oko1

QHY5

Příspěvek od Oko1 »

Tak kluci vyřešeno! Nainstaloval jsem namísto originálního ovladače driver od AstroSoftBe, a kamera (zatím) funguje bez potíží.

Nechápu, jak výrobce může k vlastnímu produktu s klidem dělat nefunkční příslušenství.
Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider
Hrebo

QHY5

Příspěvek od Hrebo »

Rad bych se dozvedel jednu malickost o QHY5? proc s ni nejde sledovat krajina pres dalekohled kdyz treba planety nebo mesic jdou? (me teda osobne se moc nedari ji zaostrit na nejaky pozemni objekt v dali.

A take by me zajimalo kdyz chci pointovat pres PHD Guiding a ASCOM potrebuji ten autoguid kabel a mit propojenou kameru s montazi? Moc mi to nedava smysl? Ja myslel ze zapojim kameru do PC spustim program, propojim montaz s PC a bude to. V tom pripade me zajima k cemu ma kamera guid port? k cemu ho ma montaz to je chapu ale kamera?

NWT SW 150/750, CG-5 Advanced GT, Canon 400D a 600D, pointace SW 70/500 - QHY5 mono + notebook.
MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

QHY5

Příspěvek od MMys »

Existují tři možnosti možnosti pointace:

1) PC vysílá povely pro pointaci kameře, a ta spíná jednotlivé směry na svém autoguider portu a ovládá montáž přes autoguider port. Výhodu je že stačí pouze jeden kabel od kamery k PC, a funguje to i na montážích, které se neřídí z PC, mají jen autoguider port.

2) PC vysílá povely na nějaký pointační interface (třeba GPUSB či podobný), zapojený do autoguider portu montáže.

3) PC řídí přímo montáž, povely pro pointování, buď přes vlastní protokol konkrétní montáže, nebo přes obecný ascom driver. Do autoguider portu nic zapojeno není.  

Krajina jít snímat musí. Existuje nějaký limit, na který ještě lze zaostřit a blíže už ne, je to dané tím, jak moc lze vysunout výtah daného dalekohledu a jaké je jeho ohnisko. Každopádně to většinou jde zaostřit od několika desítek metrů dále.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Hrebo

QHY5

Příspěvek od Hrebo »

dekuji za odpoved, ale stejne mi to snimani krajiny nejde, protoze mam obraz strasne presvetleny a nevim jak snizit jas. Pouzivam ASCOM driver a program QGVideo. Asi mam spatny driver nainstalovany. Sakra ta podpora z strany vyrobce je priserna.

trosku se take ztracim v tech driverech. Mam QHY5 mono takze podle navodu bych mel pouzivat driver QHY5V ale ten mi dela strasne linky, ktere preblikavaji a obraz je na prd...kdyz pouziju QHY5 base driver tak obraz se nelinkuje ale zase nejde na nic zaostrit a ukazuje mi vse strasne presvetlene.
NWT SW 150/750, CG-5 Advanced GT, Canon 400D a 600D, pointace SW 70/500 - QHY5 mono + notebook.
stZ

QHY5

Příspěvek od stZ »

Melo by stacit, snizit gain a cas expozice...oboji snad v qvideo jde pokud si to dobre pamatuju.
MartinV.

QHY5

Příspěvek od MartinV. »

Našel by se tu někdo z okolí Olomouce (do 50Km), kdo by mi mohl půjčit na cca 7dní mono ccd QHY5 nebo ALccd5. Pořídil jsem si sluneční dalekohled (LS35THaDX) a chtěl bych si natočit video sluníčka. Je to jen na zkoušku než se rozhodnu jakou kameru pořídit. Ideální by to bylo ještě dnes. Díky.

MartinV (737340140)
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
dirka

QHY5

Příspěvek od dirka »

Dobrý den, přemýšlím o koupi QHY5v mono na focení planet. Je vhodnější tato kamerka nebo něco jako ToUcam Pro či SPC9000NC? Děkuji.
S-W UWA 5 mm,plössl 6 mm, Sony A 58
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

QHY5

Příspěvek od Roman (Rick) »

Každá je vhodná na niečo. V skratke - z praktického hľadiska je napr. farebná kamerka vhodnejšia na snímanie a animácie rotácie Jupitera. Pre dosiahnutie maximálneho rozlíšenia a kvality je vhodnejšie ísť do mono kamerky (a filtrov) ...
Hajs

QHY5

Příspěvek od Hajs »

nezkoušel jste někdo rozběhat kameru pod linuxem ? konkrétně na ubuntu 10.04 ? s grafickým rozhraník z http://homepage.ntlworld.com/c.rogers/QHY/index.htm ??
Jakmile totiž spustím program QHY imager a v nastavení zvolim kameru QHY5 tak program spadne.. A už nevím co by mohlo být špatně ..
BiF
Věk: 54
Kontaktovat uživatele:

QHY5

Příspěvek od BiF »

V současné době pointuji pomocí stařičké webky Philips ToUCam Pro.
Bohužel již začíná pomalu dosluhovat, a tak se začínám poohlížet po tom, čím ji nahradit.

Asi jako nejlevnější volba je QHY5.
Měl bych na majitele této kamery pár dotazů:

1) nikde jsem nenašel, jaká podporuje rozlišení vs. FrameRate. Všude uvádějí jen nejvyšší rozlišení, na stránkách výrobce jsem o této kameře nenašel vůbec nic, vše jen k novější  QHY5 II...

2) z webky jsem zvyklý, že s vyšším FrameRate klesá kvalita- na pointaci se dá prakticky použít pouze nejnižší FPS (5FPS). Jak je to u QHY5?

3) pracuji na vlastním pointačním software a momentálně řeším problém se seingem. Je jasné, že pokud hvězda putuje po čipu pointační kamery z důvodu seeingu, tak to pointaci moc neprospívá. Jediné, jak z toho ven (nic jiného mě nenapadá), je průměrovat více snímků. Proto mě zajímá, jak je na tom kamera s dosahem v režimu např. 30FSP?

4) Když už bych se pro ni rozhodl, jakou volit verzi:

http://www.supra-dalekohledy.cz/kamera- ... -4935.html
(nemají skladem)
a nebo
http://www.supra-dalekohledy.cz/kamera- ... 18072.html
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

QHY5

Příspěvek od MMys »

Co blbneš s tím FPS ? Tyhle pointační kamery umí narozdíl od webkamery i mnohasekundové expozice, takže vůbec nic průměrovat nemusíš.

Dosah v režimu vysoké rychlosti desítek FPS bude pochopitelně skoro stejně bídný, jako u webky. Fotony nepřibydou, maximálně to méně šumí a je to mono.

Na pointaci každopádně mono verzi, kdybych si měl vybrat (jako že jsem si vybral) tak tu s větším 1/2" senzorem 1280*1024 pix. Lépe se tím hledá pointační hvězda. Respektive ono je jich tam dost, ale i více se hodí na snímání mozaiek Měsíce a tak.

A SW prosímtě žádný nepiš. Nebo hodláš sestudoavt ASCOM API či používat dll knihovny přímo od výrobce kamery a obsluhovat kameru přes tu její knihovnu ? Přeji příjemnou zábavu  ;)  Tedy doufám že jsi z tohoto pochopil, že žádný WDM či directshow driver do windows k té kameře není a tedy cestou jako s webkamerou to nepůjde.

Použij třeba PHD guide nebo jakýkoli podobný pointační SW. Pokud bude umět pointovat pomocí LX200 protokolu, můžeš to zapojit přímo na tu moji elektroniku přes COM či USB.  
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Odpovědět