Pouzitelnost FF DSLR (Canon 5D) pro astrofoto

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Zdravim,

v lednu ma Canon predstavit nove modely svych DSLR, kde se ocekava zejmena nastupce prvni "dostupne" zrcadlovky se snimacem velikosti fimoveho policka (FF full frame) Canon 5D.

Timto take soukrome ocekavam, ze by cena 5D mohla jeste trochu poklesnout a dostat se na muj financni dostrel. ;)

Primarne by slouzila beznemu dennimu foceni, ale pokud by byla rad bych znal Vase nazory na jeji pouzitelnost pro astro (nejlepe z vlastni prakticke zkusenosti)...

Rad se dozvim i obecnejsi zkusenosti s astrofocenim na FF (ktere dalekohledy vykresli tak velke pole?, staci 2" vytah, ...).

diky
Pavel Vabrousek
Habl

Příspěvek od Habl »

Ahoj,
neočekávám především, že producent fy: Canon se u této verze DSLR bude více specializovat na extrémní požadavky třeba vyšší rozlišení.

Lze očekávat především drobná vylepšení při používání modelů v komerční oblasti. Rozhodně nevěřím v předvedený univerzálnější model. Je ale potřebné vyčkat až na konkrétní předvedené modely.

Ta cesta je ale naznačená především přes špičkové chlazené CCD kamery.

Habl

"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Habl napsal: ...
Lze očekávat především drobná vylepšení při používání modelů v komerční oblasti. Rozhodně nevěřím v předvedený univerzálnější model. Je ale potřebné vyčkat až na konkrétní předvedené modely.
...
Ahoj Hable,

nejak si nerozumime. Nejde mi o teoretizovani na tema vhodnosti noveho hypotetickeho modelu jehoz parametry nikdo nezna a s nimz samozrejme nikdo nemuze mit vlastni zkusenost.

Jde mi o zkusenosti s temer tri roky starym modelem Canon 5D. Pripadne po opticke strance o zkusenosti s FF zrcadlovkami (treba i filmovymi) a vhodnosti optickych soustav ktere dostatecne kvalitne vykresli tak velke obrazove pole.

DSLR vs. chlazene CCD astrokamery ma tady sve vlastni tema...

diky,
Pavel Vabrousek
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Vabra napsal:

Jde mi o zkusenosti s temer tri roky starym modelem Canon 5D. Pripadne po opticke strance o zkusenosti s FF zrcadlovkami (treba i filmovymi) a vhodnosti optickych soustav ktere dostatecne kvalitne vykresli tak velke obrazove pole.

Trochu nerozumím. Pokuď jde o vlastní zrcadlovku,není pochyb o tom, že hladce překovává všechny s APS-C čipem. Neviděl jsem např. lepší složeninu M45 než solo snímek z 5D.
Optika ale nesouvisí už přece s touto zrcadlovkou. Z fotografických objektivů nenajdeš moc, které vyhoví pro astro na formát APS-C beze zbytku.Na FF ( a teď to je tedy pouze spekulace) se domnívám, že budou vyhovovat objektivy pouze s vyšší cenou, než bude cena vlastního těla.
Astro ED-ka i s rovnačem postačí na APS-C, na FF asi těžko. Zde bych věřil Pentaxům, které jsou uzpůsobeny pro větší pole.
Pro Newtony minimálně Paracorr, i když i ten bude vinětovat, ale kresba bude OK.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
lubomir

Příspěvek od lubomir »

Vabra napsal:
Ahoj Hable,

nejak si nerozumime. Nejde mi o teoretizovani na tema vhodnosti noveho hypotetickeho modelu jehoz parametry nikdo nezna a s nimz samozrejme nikdo nemuze mit vlastni zkusenost.

DSLR vs. chlazene CCD astrokamery ma tady sve vlastni tema...

diky,
AHoj. S 5D som kusok fotil, ale len cez den... ale nocne snimky ma napriklad M.Druckmuller, som prekvapeny ze si nevidel jeho kometu Mcnaught z Chille... a ma tam aj ine...
Co sa tyka Milanovej poznamky, tak to tak katastrofa s mensimi ohniskami nebude a ak nakupis u nas tak kupis taky vhodny 200mm (2,8 ) objektiv za cca 25 000 Kc, taky 300mm (F4) za nejakych 35 000 Kc... este je 400mm 5,6 ale ten sa da len z USA doviest...
YEPUN telescope 254/1200, EQ6-goto, CG5+ Newton 152/903, R 70/700, 70/1000, Dobson 130/1100, Canon 40D, L 70-200/2,8 www.astrosid.szm.sk
Vabra

Příspěvek od Vabra »

MilANe, Lubo,

diky za prvni napovedu, par snimku z C5D (treba i tu Kometu McNaught) jsem samozrejme videl, ale bylo jich velmi malo na nejake zobecneni.

Ze hladce prekonava ostatni DSLR s APS cipem tak nejak tusim, ale rad bych znal nazor nekoho, kdo ma primou zkusenost s astrofocenim s timto aparatem a bude schopen takhle obecne tvrzeni podporit necim konkretnejsim jako napriklad:
- je sum 5D na 1600ISO opravdu odpovidajici polovicni citlivosti 20D (jak jsem nekde zahledl)?
- jak vypada elekroluminiscence tohoto FF snimace pri delsi expozici?
atd atp.

Mozna jsem to mel rozdelit do dvou vlaken ptat se na optiku separatne.
Nejde mi ani tak o klasicke foto objektivy (tady se najde na netu informaci dost), jako spise o pouzitelnost ruznych dalekohledu.
Tak jak naznacuje MilAN:
- Bude pouzitelna moje ED80 s 0.8xreduktorem/rovnacem?
- Kdyz ne klasicke low end EDcko jake jsou alternativy (zminovany Pentax, Borg?,...)?
- Jake by bylo doporuceni pro Newton/vytah/komakorektor Komakorektor ? Tady predpokladam ze mi muj low end N150/750 s 1.25" vytahem bez korektoru bude prakticky k nicemu.
- Co treba nejaka delsi ohniska?
- Dal by se FF cip s 2x binem pouzit jako equivalent reduktoru ohniska (treba na VIXENa 200L)?

diky,

Pavel Vabrousek
MilAN

Příspěvek od MilAN »

lubomir napsal:

Co sa tyka Milanovej poznamky, tak to tak katastrofa s mensimi ohniskami nebude Nepíšu o tom, že by nebyly, ale ty kvalitní, vhodné na astro vycházejí cenově někde jinde ( 4/300...36.000, 2,8/300...117.000, 4/400...162.000, 2,8/400....197.000, 4/500...156.000, 4/600...216.000 )
A to zdaleko ne všechny budou takové, aby vyhověly kritickým podmínkách pro astrofotografii
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

To Vabra:

Z refraktorů:

ED80 s rovnačem/reduktorem 0.85x - NE

Borg 77ED pouze s rovnačem (už se ale nedělá - leda bazarovka) ANO, s novým reduktorem na f/4 (viy. WEB výrobce) ANO, s ostatními reduktory NE, jsou nejvýše na APS.

Fotodalekohledy Pentax určitě ANO.

150mm newton bez korektoru ani náhodou, s ním ano, ale budeš potřebovat velký sekundár a bude to vinětovat. 200-ka by byla lepší.

Ad. bining u DSLR a dlouhoohniskové dalekohledy. SW binning jde, ale přijdeš samozřejmě o barvy. Binning zlikviduje Bayer-mozaiku.

Při výběru dalekohledů pro Fullframe DSLR koukej po dalekohledech, kterými fotí ti, kdo mají CCD SBIG STL 11000 ;)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
lubomir

Příspěvek od lubomir »

Vabra napsal: MilANe, Lubo,

diky za prvni napovedu, par snimku z C5D (treba i tu Kometu McNaught) jsem samozrejme videl, ale bylo jich velmi malo na nejake zobecneni.

Ze hladce prekonava ostatni DSLR s APS cipem tak nejak tusim, ale rad bych znal nazor nekoho, kdo ma primou zkusenost s astrofocenim s timto aparatem a bude schopen takhle obecne tvrzeni podporit necim konkretnejsim jako napriklad:
- je sum 5D na 1600ISO opravdu odpovidajici polovicni citlivosti 20D (jak jsem nekde zahledl)?
- jak vypada elekroluminiscence tohoto FF snimace pri delsi expozici?
atd atp.

Mozna jsem to mel rozdelit do dvou vlaken ptat se na optiku separatne.
Nejde mi ani tak o klasicke foto objektivy (tady se najde na netu informaci dost), jako spise o pouzitelnost ruznych dalekohledu.
Tak jak naznacuje MilAN:
- Bude pouzitelna moje ED80 s 0.8xreduktorem/rovnacem?
- Kdyz ne klasicke low end EDcko jake jsou alternativy (zminovany Pentax, Borg?,...)?
- Jake by bylo doporuceni pro Newton/vytah/komakorektor Komakorektor ? Tady predpokladam ze mi muj low end N150/750 s 1.25" vytahem bez korektoru bude prakticky k nicemu.
- Co treba nejaka delsi ohniska?
- Dal by se FF cip s 2x binem pouzit jako equivalent reduktoru ohniska (treba na VIXENa 200L)?

diky,

SKus sa pozriet na web p.Druckmullera... ma tam viac tych fotiek z 5D pripadne mu napis mail...
To Milan:
CO si pisal, je uplne pravda... presne to som pisal, dik za upresnenie cien... Snad len tolko ze ten 2,8/400 je poriadny macik... 4/500 je lahsi.... nuz uvidim, v lete tu 2,8/400 Vyskusam na astro. :D
YEPUN telescope 254/1200, EQ6-goto, CG5+ Newton 152/903, R 70/700, 70/1000, Dobson 130/1100, Canon 40D, L 70-200/2,8 www.astrosid.szm.sk
kavka
Věk: 71

Příspěvek od kavka »

Předpokládal bych, že objektivy na kinofilm budou u této DSLR lépe použitelné, než u těch s menším snímačem. Nebo se mýlím? Bude např. Rubinar 5,6/500 dávat horší výsledky, než při použití na kinofilm?
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
ivanmsk

Příspěvek od ivanmsk »

Ponuka: ak pocasie dovoli, tak vyskusam spravit nejake testovacie zabery, hlavne rozne dlzky expozicii. Hodim info do tohto vlakna. Ale bude to iste dost dlho trvat, lebo jasnu oblohu som uz davno nevidel...
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D,  Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
Vabra

Příspěvek od Vabra »

ivanmsk napsal: Ponuka: ak pocasie dovoli, tak vyskusam spravit nejake testovacie zabery, hlavne rozne dlzky expozicii. Hodim info do tohto vlakna. Ale bude to iste dost dlho trvat, lebo jasnu oblohu som uz davno nevidel...Diky,
pokud mas tu moznost urcite se najde vice zvedavcu nez ja, kteri oceni par testovacich snimku...
Jednou videt vyda za mnoho teoretickych uvah ;)
Pavel Vabrousek
Vabra

Příspěvek od Vabra »

kavka napsal: Předpokládal bych, že objektivy na kinofilm budou u této DSLR lépe použitelné, než u těch s menším snímačem. Nebo se mýlím? Bude např. Rubinar 5,6/500 dávat horší výsledky, než při použití na kinofilm?Kinofilmove objektivy budou dle meho skromneho nazoru davat s FF DSLR lepsi vysledky nez na film. Ale vetsina z nich zrejme zdaleka nevyuzije kvality snimace.
Jinymi slovy tam kde se drive nejaka ta aberace ztratila mezi zrnem filmu uz bude docela viditelna na FF DSLR... :-/

Ale pro jistotu se zatim nebudu zbavovat sve sbirky Sonnaru ;)
Pavel Vabrousek
ivanmsk

Příspěvek od ivanmsk »

Vabra napsal:
Diky,
pokud mas tu moznost urcite se najde vice zvedavcu nez ja, kteri oceni par testovacich snimku...
Jednou videt vyda za mnoho teoretickych uvah ;)
Mas pravdu, teoretizovanie je v tomto pripade nanic. Budem sa snazit najst si cas popri pozorovani CCD kamerami na tu 5D. Zopar obrazkov urcite urobim. 5D mam v praci, nie je problem vytiahnut na pozorovanie.
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D,  Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
MilAN

Příspěvek od MilAN »

to : Vabra : Vývoj  emulzí těsně před nástupem CCD byl takový, že  optika zaostávala a jen špičková byla schopna využít kvality filmu. Takže bych se nějakého takovéhoto  tvrzení neodvážil. Samozřejmě , je rozdíl mezi optikou a optikou , rovněž tak  mezi různými filmy.
Odpovědět