Pointační okulár
Pointační okulár
Nemáte někdo tip jak upravit obyčejný okulár na pointační?? Přemýšlím o možnosti umístit do ohniska folii s vytištěným křížem a do tubusu umístit červenou led didodu s možností regulace jasnosti. Dalekohled s takto upraveným okulárem hodlám použít jako pointační, pro fotoaparát s teleobjektivem 500 mm. Máte někdo prktické zkušenosti??
Dík Antares
Dík Antares
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Pointační okulár
No, v případě nouze to jde, nevýhodou je, že je osvětlené zorné pole a kříž je tmavý, takže slabší hvězdy k pointaci nepůjdou použít. Je třeba jas nastavit opravdu na minimum, když se oko zadaptuje na tmu. Než jsem začal fotit v primárním ohnisku a pointovat přes OAG, tak jsem to taky tak dělal. Ale kříž jsem měl ze dvou vláken napnutých a přilepených vteřinovým lepidlem na kroužek (nějaká kovová podložka ve tavru úzkého mezikruží). Má to tu výhodu, že na tom není vidět smetí, které je jinak v ohniskové rovině vidět přímo ukázkově. Ale je fakt, že ničemu nevadí.
Stejně si ale ušetři postupně na pointační okulár. Pokud u fotografování setrváš, tak ho stejně jednou budeš potřebovat. Ten prostě jen tak nevyrobíš. Zkoušel jsem to taky, a pak si ho stejně koupil.
Stejně si ale ušetři postupně na pointační okulár. Pokud u fotografování setrváš, tak ho stejně jednou budeš potřebovat. Ten prostě jen tak nevyrobíš. Zkoušel jsem to taky, a pak si ho stejně koupil.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Pointační okulár
Tak presne takhle fotim a pointuju ja (alespon zatim, protoze v budoucnu do pointacniho okularu stejne pujdu). Pro zacatek to vsak staci. Nevyhody popsal uz MMys (osvetleni zorneho pole, smeti), takze k uprave okularu: ja jsem pouzil 20mm Huygens, rozebral ho a v miste clony vterinovym lepidlem prilepil folii s vytisknutym dvojitym vlaknovym krizem. Pak jsem ho zase slozil a bylo hotovo. Tu folii jsem si nechal vyrobit v DTP studiu, takze kvalita krize je perfektni. Jedna se o polygraficky film s sirkou vlaken 15 mikronu a rozteci 0,2 mm. Jeste jich par mam, tak kdybys chtel, dej vedet.
Refraktor 80 f/6, Newton 168 f/4,&&http://fotografiefk.net
Pointační okulár
Nechci opakovat vise ucvedene, ale presne podobny problem jsem resil - vyrabel jsem si zamernou osnovu do hledacku.
Nakonec jsem dospel ke dvema resenim.
1. Drive uvedene - Osobne jsem spise pro reseni vlaknem nez vytistenym krizem. Napnout vlakna (ja pouzil kovove zacernene vlakno 0.125 a obycejnou podlozku). Pred a za kriz jsem umistil sekundarni clonu (s o chlup vetsim prumere, aby neclonila ZP). Nejvetsi problem je najit spravny uhel osvitu. Kdyz si s tim trochu pohrajes, tak sekundarni osviceni zorneho pole neni zas tak strasne. Me se osvedcil osvit takrka kolmo (cca 5 st. na opt. osu). V zornem poli je pak viditelne jen svetlo rozptylene na zamer krizi. Odrazene zareni pak zadrzi prave ty pomocne clony, ktere nejsou pri pohledu okularem videt.
2. druhe reseni je podstatne prozaictejsi. Pouzit ohniskovou desticku z nejakeho vyrazeneho voj. pristroje. Cas od casu jsou k dostani v ruznych bazarech (V Brne a Praze urcite, jinde nevim). Osobne jsem experimentoval s OD z triedru D-6 (tusim 6x30). Zde je treba osvit provadet kolmo tak, aby LED svitila primo do boku OD. V okularu je pak videt jen svetlo rozptylene na rytbe OD. Nejake OD z ruznych pristroju bych jeste v pripade zajmu nekde vystrachal.
Z. R.
Nakonec jsem dospel ke dvema resenim.
1. Drive uvedene - Osobne jsem spise pro reseni vlaknem nez vytistenym krizem. Napnout vlakna (ja pouzil kovove zacernene vlakno 0.125 a obycejnou podlozku). Pred a za kriz jsem umistil sekundarni clonu (s o chlup vetsim prumere, aby neclonila ZP). Nejvetsi problem je najit spravny uhel osvitu. Kdyz si s tim trochu pohrajes, tak sekundarni osviceni zorneho pole neni zas tak strasne. Me se osvedcil osvit takrka kolmo (cca 5 st. na opt. osu). V zornem poli je pak viditelne jen svetlo rozptylene na zamer krizi. Odrazene zareni pak zadrzi prave ty pomocne clony, ktere nejsou pri pohledu okularem videt.
2. druhe reseni je podstatne prozaictejsi. Pouzit ohniskovou desticku z nejakeho vyrazeneho voj. pristroje. Cas od casu jsou k dostani v ruznych bazarech (V Brne a Praze urcite, jinde nevim). Osobne jsem experimentoval s OD z triedru D-6 (tusim 6x30). Zde je treba osvit provadet kolmo tak, aby LED svitila primo do boku OD. V okularu je pak videt jen svetlo rozptylene na rytbe OD. Nejake OD z ruznych pristroju bych jeste v pripade zajmu nekde vystrachal.
Z. R.
Pointační okulár
Děkuji všem za rady. Co se týče kříže z vláken,zkoušel jsem něco podobného nedávno, ale s nevalným výsledkem. Proto jsem si myslel, že folie bude lepší, když si můžu vytisknout čáry s libovolnou tloušťkou.Tak to musím vyzkoušet. Originál okulár si určitě časem pořídím, chci ale napřed vyzkoušet co taková pointovaná fotografie obnáší, nerad bych vyhodil 3000,- kč oknem.
Ještě mě napadá jedna věc. Dá se pointovat jen ručně (mám pořád na mysli zmýněný 500 mm objektiv) ,nebo je nezbytné požití pohonu alespoň v polární ose???
Ještě mě napadá jedna věc. Dá se pointovat jen ručně (mám pořád na mysli zmýněný 500 mm objektiv) ,nebo je nezbytné požití pohonu alespoň v polární ose???
Pointační okulár
Teorieticky to jde, prakticky to bude asi dost unavne.
Mrkni se na http://jankr.webpark.cz/astro/stolek.htm. Jsou tam ruzne navody na paralakticke stolky a zkus si z linku nejaky vybrat.
Z.R.
Mrkni se na http://jankr.webpark.cz/astro/stolek.htm. Jsou tam ruzne navody na paralakticke stolky a zkus si z linku nejaky vybrat.
Z.R.
Pointační okulár
Jo jeste ty vlakna. Musi se pouzit co nejslabsi. Ja pouzil vysokofrekvencni lanko 0.125 mm (pro me ucely stacilo), ale vyrabi se i slabsi (mel jsem v ruce i 0.05). S vyhodou lze rovnez pouzit i sklenene vlakno z optickeho kabelu (kdyz se opatrne sloupne ochrany obal, tak samotne vlakno ma tlousku od jednotek po 10 um).
Z.R.
Z.R.
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Pointační okulár
Ještě přidám taky pár zkušeností:
500mm objektiv mám taky a začínal jsem s ním podobně. Pohon polární osy je skoro nutný, jinak se z toho asi :mad2:, protože doby expozice nepůjdou rozhodně pod 30minut. Když už máš paralaktickou montáž, tak si udělej alespoň provizorní pohon nějakým zpřevodovaným stejnosměrným motorkem s potenciometrem pro regulaci otáček. Pořád je lepší čas od času dohnat rychlost pootočením potenciometru, než v jednom kuse s okem přilepeným u okuláru otáčet šnekem soukolí polární osy. U 500mm objektivu nemůžeš totiž přestat na víc než 2 sec., pak už je to na snímku vidět. Navíc si rozklepeš dalekohled (pokud nemáš bowden).
Pro kvalitu výsledku je důležité i zvětšení pointačního dalekohledu, které má vliv na přesnost pointace. Pro takovýto teleobjektiv je rozumné zvětšení pointačního dalekohledu tak 80-100x. Nevím jakou máš jeho ohniskovou vzdálenost, ale předpokládám, že přes 1m to nepůjde a to by znamenalo okulár s ohniskovou vzdáleností okolo 10mm. Pro takový okulár to chce opravdu tenká vlákna, já jsem použil skleněná vlákna vytažená z hrubší skelné tkaniny.
Další VELMI!!! důležitá věc: Ustavení polární osy. Chce to takové ustavení, aby bylo možno exponovat alespoň 10minut bez opravy v deklinaci. Jinak je ve snímku vidět stáčení obrazového pole. Takže ten paralaktický stolek kdyžtak nějaký bytelnější, každopádně s polárním hledáčkem.
A hodně a hodně trpělivosti... Ale odměnou jsou krásné snímky.
500mm objektiv mám taky a začínal jsem s ním podobně. Pohon polární osy je skoro nutný, jinak se z toho asi :mad2:, protože doby expozice nepůjdou rozhodně pod 30minut. Když už máš paralaktickou montáž, tak si udělej alespoň provizorní pohon nějakým zpřevodovaným stejnosměrným motorkem s potenciometrem pro regulaci otáček. Pořád je lepší čas od času dohnat rychlost pootočením potenciometru, než v jednom kuse s okem přilepeným u okuláru otáčet šnekem soukolí polární osy. U 500mm objektivu nemůžeš totiž přestat na víc než 2 sec., pak už je to na snímku vidět. Navíc si rozklepeš dalekohled (pokud nemáš bowden).
Pro kvalitu výsledku je důležité i zvětšení pointačního dalekohledu, které má vliv na přesnost pointace. Pro takovýto teleobjektiv je rozumné zvětšení pointačního dalekohledu tak 80-100x. Nevím jakou máš jeho ohniskovou vzdálenost, ale předpokládám, že přes 1m to nepůjde a to by znamenalo okulár s ohniskovou vzdáleností okolo 10mm. Pro takový okulár to chce opravdu tenká vlákna, já jsem použil skleněná vlákna vytažená z hrubší skelné tkaniny.
Další VELMI!!! důležitá věc: Ustavení polární osy. Chce to takové ustavení, aby bylo možno exponovat alespoň 10minut bez opravy v deklinaci. Jinak je ve snímku vidět stáčení obrazového pole. Takže ten paralaktický stolek kdyžtak nějaký bytelnější, každopádně s polárním hledáčkem.
A hodně a hodně trpělivosti... Ale odměnou jsou krásné snímky.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Pointační okulár
Ahoj,tak si tak pročítám tohle téma a zjišťuju, že mi docela bodne - mám totiž takovou skromnou otázku:
v případě pokusu o výrobu pohonu polární osy (aspoň kdyby to nefungovalo moc dobře tak pro potěšení) nějak netušim, z čeho vykuchnout motorek (napadla mě starší disketovka - ale jestli by to utáhla) - jde mi o to, aby ten motorek nevibroval...
Nebo kdybyste někdo věděl o nějakém šikovném webu jak na to tak dík. Jo a ještě jednu věc - máme doma takovej starej ruskej foťák - v návodu je napsáno nepravá zrcadlovka - jakej je teda rozdíl mezi pravou?Díky moc.
Tom :hi:
PS: v září pojedu na Šumavu, takže už asi tušíte co mám za ušima :ears:
jenom ještě sehnat nějakej teleobjektiv.
v případě pokusu o výrobu pohonu polární osy (aspoň kdyby to nefungovalo moc dobře tak pro potěšení) nějak netušim, z čeho vykuchnout motorek (napadla mě starší disketovka - ale jestli by to utáhla) - jde mi o to, aby ten motorek nevibroval...
Nebo kdybyste někdo věděl o nějakém šikovném webu jak na to tak dík. Jo a ještě jednu věc - máme doma takovej starej ruskej foťák - v návodu je napsáno nepravá zrcadlovka - jakej je teda rozdíl mezi pravou?Díky moc.
PS: v září pojedu na Šumavu, takže už asi tušíte co mám za ušima :ears:
jenom ještě sehnat nějakej teleobjektiv.
Tomáš&&http://www.astronom.wz.cz
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Pointační okulár
Ahoj Tome, pokud si vzpomínám, kupoval jsi ten 150mm GS dalekohled ? Takže asi máš GS montáž. Krokový motor z disketovky 5.25" ji určitě utáhne, ovšem po patřičném zpřevodování. Odhaduji, že na krokový motor musíš dát převod tak okolo 1:100 a spočítat otáčky krokového motoru. Pak je potřeba udělat řídící elektroniku. Nejlépe to lze vyřešit jednočipovým mikroprocesorem, s krystalem řízeným oscilátorem, pak to vůbec neujíždí a opravuješ jen periodickou chybu montáže. Chce to ale slušně vybavenou dílnu na výrobu převodovky a dobré znalosti elektroniky. Mimochodem originální pohon ke GS montáži stojí okolo 3500,- a měl bys po problému. Opravy v deklinaci se dají dělat ručně, přes bowden. Taky jsem to tak dělal, než jsem udělal elektronické ovládání v obou osách.
A s tou nepravou zrcadlovkou, to teda nevím. Nemá náhodou dva spřažené objektivy, něco jako měl Flexaret ? To by pak na astro nebylo
A nepřestěhujeme se jinam ?, tohle moc k tématu pointační okulár není :)
A s tou nepravou zrcadlovkou, to teda nevím. Nemá náhodou dva spřažené objektivy, něco jako měl Flexaret ? To by pak na astro nebylo
A nepřestěhujeme se jinam ?, tohle moc k tématu pointační okulár není :)
Pointační okulár
Neprava zrcadlovka (neplest s dvojokou zrcadlovkou, kterou byl napr. jiz zmineny Flexaret) je fotoaparat s jednim objektivem. zakladni rozdil od "prave" zrcadlovky je v tom, ze nema sklopne zrcatko. Na miste, kde ma napr. Zenit sklopne zrcatko ma neprava zrcadlovk DOS (delic optickeho svazku). Nejcasteji je DOS tvoren dvemi pravouhlymi hranoly pootocenymi o 180 st. tak ze tvori jakousi kostku - potom je opticke zareni deleno 50-50. Jinou levnejsi alternativou je pouziti polopropustneho zrcadla. Neprave zrcadlovky byly pouzivany hlavne z toho duvodu, ze vychazeli levneji nez prave (masove vyrabene opt. dily x presna mechanika na sklapeni zrcatka). V soucasnosti jsou opet pouzivane hlavne v digit, fotoaparatech.
K tvemu dotazu zda se hodi - urcite nezaostris na slabsi objekty (k dispozici mas pouze polovinu svetla), na sjasnejsi hvezdy by to ale mohlo jit. Urcite bych to zkusil, zalezi taky ale hodne na matnici.
Z.R.
K tvemu dotazu zda se hodi - urcite nezaostris na slabsi objekty (k dispozici mas pouze polovinu svetla), na sjasnejsi hvezdy by to ale mohlo jit. Urcite bych to zkusil, zalezi taky ale hodne na matnici.
Z.R.
Pointační okulár
Ha, vlákno z optického kabelu. To by mě nenapadlo. Na tom by se to červené světlo mohlo celkem dobře rozptylovat. Určitě to vyzkouším.
Jinak já mám rouru GS 600, 200 / 810 mm. Pro účely pointace to hodlám natáhnout barlowem 2X. To už by snad mohlo fungovat. Ještě jednou dík všem zúčastněným za inspirující nápady.
Jinak já mám rouru GS 600, 200 / 810 mm. Pro účely pointace to hodlám natáhnout barlowem 2X. To už by snad mohlo fungovat. Ještě jednou dík všem zúčastněným za inspirující nápady.
Pointační okulár
Ještě takovou otázečku ze zaprášené krabice - jen bych rád věděl, kam do tubusu jsi umisťoval tu diodu pro osvětlení kříže- nějak mi to nejde do hlavy ???
A taky ještě něco. Když pointuješ, tak se kříž "nehýbe" v závislosti na pohybu oka u okuláru?
A taky ještě něco. Když pointuješ, tak se kříž "nehýbe" v závislosti na pohybu oka u okuláru?
Pointační okulár
K osvetleni: Opticke vlakna maji tu obrovskou vyhodu, ze lze osvetleni do nich "poustet" uplne mimo okular. Proste je vyvedes ven a celne prifixujes k LED (chce si s tim jen trosku pohrat). Cervene svetlo se pak bu sirit uvnitr vlakna a protoze uz neni zapouzdreno v obalu bude dochazet pri odrazech od sten ke stratam - svetlo bude castecne pronikat ven. Jinak je lze samozrejme osvetlovat i uvnitr z boku. Pak doporucuji umistit kriz mezi dve clony, ktere budou zachytavat odrazene svetlo od sten objimky.
K pohybu oka: to co popisujes se nazyva paralaxa a trpi ji takrka kazdy point. okular, popr. i zamerovac napr. na zbranich. Paralaxa je tim vetsi cim vetsi je rozdil mezi umistenim krize a rovinou ve ktere se vytvari obraz. U profi vyrobku je zamerna na ohniskove desticce (OD), ktera je pomerne presne vyrobena a umistena. Zde je situace slozitejsi (i samotna vlakna maji nejaky prumer oproti prakticky rovinne rytbe na OD, ...). Chce si s tim trosku pohrat, popr. uzpusobit i ocnice na okularu tak aby byl pozorovatel nucen zaujmout stale stejny prostor. Nicmene s troskou trpelivosti lze dosahnout celkem dobrych vysledku.
Z.R.
K pohybu oka: to co popisujes se nazyva paralaxa a trpi ji takrka kazdy point. okular, popr. i zamerovac napr. na zbranich. Paralaxa je tim vetsi cim vetsi je rozdil mezi umistenim krize a rovinou ve ktere se vytvari obraz. U profi vyrobku je zamerna na ohniskove desticce (OD), ktera je pomerne presne vyrobena a umistena. Zde je situace slozitejsi (i samotna vlakna maji nejaky prumer oproti prakticky rovinne rytbe na OD, ...). Chce si s tim trosku pohrat, popr. uzpusobit i ocnice na okularu tak aby byl pozorovatel nucen zaujmout stale stejny prostor. Nicmene s troskou trpelivosti lze dosahnout celkem dobrych vysledku.
Z.R.
Pointační okulár
Aha, takže optická vlákna!!! :nod: - to je fikaný.
Díky za inspiraci, a s tou paralaxou už taky chápu.
Díky za inspiraci, a s tou paralaxou už taky chápu.