Hledám dárce teleskopu - ukončeno

Odpovědět
illuminati

Příspěvek od illuminati »

Ahoj, jsem začátečník a jelikož ještě studuji, mé finanční možnosti jsou hodně omezeny  :'( , proto jsem se rozhodl touto cestou požádat nějakou dobrou duši o darování nějakého toho teleskopu.
Poštovné bych samozdřejmě plně uhradil.
Kdyžtak předem díky za nabídky.

PS: jestli to sem nepatří, omlouvám se a kdyžtak žádám moderátora o přesunutí.
Dobson 200/1200, triedr 10x50
vla

Příspěvek od vla »

Chtělo by to brigádu. :)
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Habl

Příspěvek od Habl »

Nejen, že by to chtělo brigádu, ale ta cesta začít pozorovat a seznámit se s oblohou vede přes triedr (stačí triedr z lidlu 10x50 - 600,- Kč a otočnou hvězdnou mapku). Později až dostuduješ můžeš si koupit třeba dobson 200/1200 mm...

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Opravdu je tvuj zajem tak velky a neschopnost odlozit si nejakou korunu takova, ze to nema jine reseni nez to co zde predvadis?

Kolikrat jsi byl pozorovat na hvezdarne, na nejakem astronomickem setkani, kde te vsichni radi nechaji podivat svymi dalekohledy? Jakeho astronomickeho krouzku ci klubu jsi clenem? Nikdo ze sirsi rodiny ci tvych pratel nema na delsi zapujceni obycejny triedr? Uz jsi si zkusil postavit nejaky dalekohled z "brylove optiky"?

IMHO je dalsich jeste asi 100 zpusobu jak si zapozorovat s dalekohledem, i kdyz nemam penize, nez se ponizovat podobnymi zadostmi.

PS: pokud jsi alespon na dve z vyse uvedenych otazek odpovis kladne a zijes nekde v mem dosahu (Praha, ME, CL, MB, LI,...) tak mi napis motivacni soukromou zpravu (nebo email) a ja ti privezu na dlohodobejsi zapujcku osobne jeden slusny zacatecnicky dalekohled.
Pavel Vabrousek
Vlada10

Příspěvek od Vlada10 »

Ahoj, jsem začátečník a jelikož ještě studuji, mé finanční možnosti jsou hodně omezeny  :'( , proto jsem se rozhodl touto cestou požádat nějakou dobrou duši o darování nějakého toho teleskopu.
Poštovné bych samozdřejmě plně uhradil.
Kdyžtak předem díky za nabídky.

PS: jestli to sem nepatří, omlouvám se a kdyžtak žádám moderátora o přesunutí.

Především Tě zdravím a vítám na Astronomickém fóru.

Takže chceš nějaký dalekohled, hmm ... dovolím si na úvod pár otázek, na které bys nejspíš měl znát odpověď, protože případný dárce určitě bude chtít vědět, komu má darovat a co.

- měl bys tomu dárci napsat, kdo vlastně jsi, jak se jmenuješ, co děláš (už jsi napsal, že jsi student), ale upřesnit to - co studuješ, atd.
- na co ten dalekohled potřebuješ? Potřebuješ ho ke studiu? Např. dokončení závěrečné práce?
- jaký dalekohled to má být? Dalekohled může vypadat různě: od triedru 8 X 30 až třeba po 60cm Dobson ... má být s montáží? Pokud ano, s jakou? Má to být určitý typ, určitý výrobce ...?

- a opravdu ho potřebuješ darovat? Nestačilo by zapůjčení na dobu, po kterou ho budeš potřebovat? (pochopitelně s uzavřením smlouvy o zápůjčce). Takto mají někteří amatéři půjčené CCD kamery. Proč by tímhle způsobem nešel půjčit dalekohled? Ostatně některé astronomické spolky dalekohledy půjčují. Například Sekce proměnných hvězd a exoplanet ČAS nabízí svým členům zapůjčení dalekohledu a CCD kamery na 1 rok. Také je možné uskutečnit pozorování na dálku přes internet. Některé observatoře toto umožňují.

- když napíšeš, že ho potřebuješ "k pozorování", měl bys upřesnit, čeho a za jakým účelem. Není pozorování jako pozorování.

Ještě jsem se nesetkal s tím, že by takhle někdo prosil o dalekohled (tím pádem ani neexistují zkušenosti neboli neví se, jestli už někdo před Tebou uspěl). Ty jsi první.

Vláďa

P. S.: omlouvám se za reakce některých lidí na tomto fóru.
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

P. S.: omlouvám se za reakce některých lidí na tomto fóru.

Kterých?
viktormt

Příspěvek od viktormt »

ja mam doma 50/600 celestron, pozorval som s nim jupiter, vidno aj saturn s prstencami, o mesiacni ani nehovorim. so slnecnou foliou sa pekne pozoruje slnko, darujem ti ho za postovne..
illuminati

Tak - odpovědí je spousta, takže se pokusím odpovědět aspon na něco.

vla:
- Ano, chtělo by to brigádu, ale těžko se něco shání, není téměř práce, ale za chvíli začnou nabírat na vinohrady tak tam rozhodně půjdu.

Habl:
- 10x50 mám, při posledním "pozorování" (jestli se tomu tak dá s tímto nářadím říkat) jsem jej dal na místo, kde jsem jej pak už nenašel, nemám tušení, kam se ztratil, ale rozhodně ještě budu hledat.
- Co se týče otočné mapky, myslím, že Stelarium je plně dostačující nepodnikám vyjíždky a ani možná nebudu, jelikož bydlím na úplném kraji malého městečka na jihu moravy (5000 obyvatel), navíc 100 m ode mě je obrovské oplocené hřiště, které není osvíceno, je to, jako na poli, takže ideál :-)
- Ten Dobson je hudbou budoucnosti, pár brigád a uvidíme, co to hodí :-)

Vabra:
- Nechodím do astronomického kroužku atd. právě se chci seznámit sám trošku s oblohou a pak zkusím ve svém okolí najít lidi, co se o to taky zajímají.
- A ano stojí mi to za to, jelikož je spousta lidí, co má doma aspon pro Vás "prcky", které nepoužívají a jsou ochotni je darovat, ušetří mi to nějakou tu kačku do začátku, at si můžu časem pořídit, něco většího.

Vlada10:
- Děkuji za uvítání
- Jsem z jižní moravy (Bzenec), vyučený automechanik (ted jsem ještě na kuchařovi a hledám si při tom práci), je mi 19 let, to by mohlo pro začátek stačit ne? Více info dostane případný dárce :)
- Dalekohled nepotřebuji ke studiu, ale chci mít astronimii, jako koníčka, strašně miluji vesmír, hvězdy, planetky, Měsíc a vše okolo toho, už od malička se dívám na oblohu triedrem 10x50, ale bohužel nejsou prachy na nic lepšího, dojíždění do školy jsem si financoval sám, nechci trápit rodiče  :)
- na otázku - jaký to má být dalekohled: jak jsem ted již napsal, někde se mi toulá triedr 10x50, tudiž by to chtělo něco lepšího a jeden dodatek, když mi někdo něco daruje, tak si nebudu vybírat (darovanému koni se na zuby nedívej )
- Pozorovat - je mi jedno co, nejsem vybíravý, zatím se chci jen lépe seznámit s oblohou, přece jen s danným kukátkem, co jsem měl toho zas tak moc vidět není a od darovaného teleskopu si také moc neslibuji, ale rozhodně to bude, mnohonásobně lepší.
- Omlouvat se za jiné nemusíš, oni mají pravdu, jen neznají všechny skutečnosti, protože jsem je zde nenapsal, to je moje chyba.

viktormt:
Děkuji, ještě počkám do zítřka, jestli se někdo nabídne, kdyžtak se ozvu přes SZ :)

MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Pozoroval jsem s triedrem 10x50 několik let, takže tvé snaze získat řekněme zadarmo dalekohled moc nerozumím. Pokud budeš postupovat jako já, kdy z první letní brigády jsem si koupil troedr a z dalších o dva roky později jeden mizerný dalekohled, tak za tu dobu už poznáš, zda tě astronomie opravdu zajímá. Jestli ti nestačí koukání triedrem, je otázka, jak moc tě astronomie baví, ale budiž. Pokud chceš tedy vidět i detaily měsíce či planet, zajížděj raději občas, třeba i na kole k někomu známému s větším dalekoheldem a mezitím šetři na svůj.

Dalekohled by ti logicky neměl někdo jen tak věnovat, protože bys k němu neměl takový vztah jako k "vydřenému", byť by stál 1 - 2 tis..

Martin
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
illuminati

Právě, že s ním pozoruji taky několik let (pozoroval), jenže se ztratil, tudiž nemám nic.
Ale souhlasím, že toho, na co si člověk vydělá, si víc váží.
Na druhou stranu - poštovné ze Slovenska mě nevýjde taky nějak "zadarmo", bude se zřejmě pohybovat něco okolo 350-500 Kč.
To dostanu za brigádu, na které jsem již byl před týdnem, jenže je problém, že tady v širokém okolí už nikdo nebere nikoho a nikam ani nebude, co jsem se ptal, tudiž bych si nemohl třeba tu tisícovku přidat a koupit svůj, kdyby ano, tak tohle rozhodně nedělám :)
MiX

Příspěvek od MiX »

to illuminati : Ať uděláš, napíšeš cokoliv, vždy se najde hromada soudců majících potřebu se ukázat a předvést. Je zbytečný jim odpovídat, většina z nich Ti nikdy neporozumí...
MilanM

Příspěvek od MilanM »

Jelikož jsem nedávno taky pořídil první dalekohled,můžu jen doporučit si nějaký čas počkat a těch pár peněz našetrit (třeba na lidlskop)- radost z prvního teleskopu bude o moc vetší a sám pak poznáš,že i když po čase koupíš větší a lepší tak bys ten tvůj první kousek taky nikomu jen tak zadarmo nevěnoval.Píšeš,že nemáš možnost si přivydělat brigádou.Proč například nepočkáš do vánoc,domluv se s rodinou ať tě obdarují financema místo ponožek a hned nějaká kačka přibude :)
Na druhou stranu se tě musím zastat protože si myslím,že hodnotit něcí zájem o astronomii podle toho jestli mu stačí koukání triedrem je úplně mimo.Ano,dobré je triedrem začínat ale je jasné ,že po čase přestane stačit a člověk chce vidět víc.Triedr pak slouží jako dobrý doplněk.
M.
Sky Watcher Dobson flextube Go-to 8"
illuminati

Hotovo, vyřešeno, ukončeno :)
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

to illuminati : Ať uděláš, napíšeš cokoliv, vždy se najde hromada soudců majících potřebu se ukázat a předvést. Je zbytečný jim odpovídat, většina z nich Ti nikdy neporozumí...Já jsem naopak rád, že jsme autora přesvědčili napsat toho o problému co nejvíce. Já jsem také před 15 lety neměl ani na dalekohled za 500, natož za 3000 kolik stál tehdy nejlevnější šunt. Takže mně to třeba je jasné a jsem rád, že nám to vysvětlil.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Odpovědět