Když se mi včera (15.6.2015) ozval do práce Vic, že by rád realizoval "binokulární dýchánek" v jizerkách s třemi binary - mým Zeissem 4", Vicovým Vixenem 125mm a Alešovým Omegonem 150mm, mé nadšení neznalo hranic a již jsem se těšil na noc. Jen aby vyšlo počasí, neboť ačkoliv Aladin byl hodně optimistický, "poláci" již méně a Flymet ani trochu...
Cestou z práce autem z Boleslavi do Jičína jsem si přemítal, co budu pozorovat a jak.
Jelikož modelové se nakonec docela předvedli a to i z řad polských, bylo jasno, že se jede! Skvadra Aleš, já a Vic jsme si dali sraz opět u pumpy v Polsku. Já přijel první, o to více mi náladu zkazily černé mraky přes třetinu oblohy, které jsem viděl již z dálky od Jilemnice cestou k horám. Bohužel, mraky zakrývaly právě jižní část oblohy, kam se mělo ubírat naše pozorování a nevypadalo to, že by se měli rozplynout, i když modely mluvily jinak...
Po chvíli vyčkávání jsme se rozhodli, že nebudeme riskovat a pojedeme opět "dolů" na českou stranu jizerek a to přímo na Jizerku.
Naše původní obavy o vysokou vlhkost vzaly zasvé, lehký vánek vzduch vysušil, nic se nerosilo, podmínky ideální, teplota těsně nad nulou.
Ačkoliv jako rozcvičku jsme si dali kometu Q2 Lovejoy a na porovnání namířili naše binary na planetárku M27 Dumbell nebula, zde se musím zastavit a upozornit na jednu zásadní věc, která ovlivní následující mini-reportík toho, co jsem mj. viděl v Zeissu. Zapoměl jsem totiž hned po nasazení binaru na stativ otočit plechovou clonou v rosnici, abych otevřel plnou aperturu 100mm a přes půl pozorování, což při této noci znamenalo něco přes hodinu, jsem pozoroval na clonu 50mm...
Následující report tedy berte jako to, co lze vidět a někdy spíše detekovat s "triedrem" 25x50 ::) Narovinu - vědět to, o takové "duchařiny" (vzhledem k instrumentu) bych se ani nepokoušel. O to více mě překvapilo, co lze z 50mm vykoukat.
Vypalovačky v podobě veskrze messierových objektů (kulovek), jsem si nechal až na konec, začali jsme od Hadonoše a Štíra pěkně po vzrůstající rektascenzi ke Střelci. Napozorovali jsme mnoho desítek objektů, níže vícuc těch kulových hvězdokup, ke kterým jsem si zaznamenal poznámku (SQM-L v zenitu cca 21,19).
Vše Zeissem 25x100 omylem zacloněným na 50mm:
NGC 6284 (Oph), postranním viděním viditelná ze 70 procent, následuje poznámka o jakémsi zákalu v místě objektu, který se v průběhu pozorování rozplynul
NGC 6287 (Oph) - náznakově postranním viděním slabě problikává
NGC 6235 (Oph) - na hranici viditelnosti postranním viděním, viditelná z cca 10 procent
NGC 6293 (Oph) - přímým viděním problikává, mizí, postranním viditelná ze 100 procent času, velice jasná a malá
NGC 6325 (Oph) - detekována - jednou mi problikla postranním viděním jako velká slabě svítící koule, jinak jsem ji už neviděl. Za hranicí...
NGC 6355 (Oph) - problikla mi asi 3x, je to opět za hranicí viditelnosti, tzn. neviděl jsem ji ve smyslu pozorování, ale detekoval ji
NGC 6316 (Oph) - postranním viděním pohodlně viditelná, malá, jasná
NGC 6304 (Oph) - docela pohodlně viditelná postranním viděním. Jak ji jednou "chytím" očima, už ji udržím viditelnou
M9 (Oph) - doslovný zápis mé poznámky "šajnuje jak sviňa" ;D
NGC 6342 (Oph) - viditelná postranním viděním, poté, co jsem si otevřel clonu Zeisse na plnou aperturu 100mm, "svítí i přímým viděním"...
Následuje popis vybraných kulovek při již plné apertuře 100mm:
NGC 6934 (Del) - malý odskok do Delfína, krásná jasná malá kulovka
M22 + NGC 6642 - obří, nádherna M22 a SZ od ní slabá, ale viditelná NGC 6642. Krásný pár.
M28 - nádherná jasná, malá, vypalovačka
NGC 6624 - velice jasná, krásná maličká, koncentrovaná kulovka u delta Sgr (střední hvězda "luku" Střelce), podobá se spíše rozostřené hvězdě
Další kulovky jsem si již nepoznamenával na diktafon, ale jen se kochal.
K ránu se ochladilo na 2st nad nulou, to již Aleš, zcela vymrzlý, rezignoval a předčasně odjel. My s Vicem jsme ještě rychle, co to šlo, využívali doslova každou vtěřinu, abychom stihli ještě další kulovečky.
Každou chvíli zaznělo od Vica "yesssss" ve smyslu detekce další kulovky na hranici viditelnosti v jeho obřím Vixenu.
Já rychle využil poslední minutky (po 2h ranní už se obloha rychle zhoršovala a po 02:20 už byl konec), abych se doslova pokochal svítící Lagunou, temnými prachovými pásy uprostřed svítícího Trifidu, překrásné labuťe Omegy a hodně daleko za hranice otevřenky v Orlí mlhovině M16 svítící nebulosity - mlhoviny. Vše bez UHC. Horská obloha ukázala dnes své klenoty naplno.
Jelikož již svítalo, SV obzor už byl velice světlý, začali jsme balit a ještě si povídali ohledně našich dojmů z dnešní kouzelné noci.
Bylo pěkné přímo porovnávat jednotlivé apertury našich binarů na objektech, kdy jsme se nejen střídali u dalekohledů a porovnávali vzezření té či oné kulovky, ale i přímo při pozorování naváděli kde to či ono leží a jak je to zrovna vidět u nás
Doufám, že brzy bude další příležitost zopakovat slavného "Kulového spodka"...